Görüş Bildir

Fizibilitesi Yapılmayan Projeler Durma Noktasına Geldi

Jeoloji yüksek mühendisi Ümit Işık, fizibilete çalışmasına önem verilmeyen projelerde büyük sorunlar yaşandığına dikkat çekerek, yapımı süren bazı büyük projelerin durma aşamasında olduğunu söyledi.

Fizibilitesi Yapılmayan Projeler Durma Noktasına Geldi

BATMAN  - Işık, Batman ve Diyarbakır yöresinde yapımı süren büyük projelerin yeterli fizibilete yapılmadan tasarlandığına dikkat çekti.

Işık, "Firmalar devasa projelere bütçe ayırırken fizibilite çalışmalarına ise para ayırmak istemiyor, dolayısıyla bu da belli başlı sorunların yaşanmasına neden oluyor. Hem devlet hem de özel teşebbüsler ne yazık ki fizibilete çalışmalarına yeterli bütçe ayırmıyor. Bunun sonucu olarak devasa projeler yaşanan aksaklıklar nedeniyle durma aşamasına geliyor. Bunun en bilinen örneği bölgemizde bir barajın tünel kazımında yaşanan patlamadır. Bölgenin jeolojik yapısı gözardı ediliyor. Tünel hattının petrol ve doğalgaz yatağından geçirilirken ortaya çıkacak gaz sıkışması hesap edilmeyince bilindiği üzere tünelde patlama yaşandı.

PROJELER DURMA NOKTASINA GELDİ

Patlama sonrası yaralıların olduğunu gördük, bununla birlikte tünel kazmaya yarayan fiyatı 20 bin euroluk Tunnel Boring Machine (TBM) tünelin içinde kaldığı bilinmektedir. Batman’da da durum çok farklı değil, çünkü bazı yatırımların yapılacağı alanlar eksik fizibilete çalışmasından dolayı durma aşamasındadır. Devlet ve tüm özel teşebbüsler fizibileteye gerekli yatırımlar yapmak zorundadır. Büyümek istiyorsak AR-Ge çalışmalarına daha fazla bütçe ayırmalıyız. Yoksa doğa bize egemen olur" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi