Kaplıca, geçim kaynakları oldu

Güroymak ilçesinde bulunan ve kış döneminde çok sayıda fotoğraf tutkununun uğrak yeri haline gelen Budaklı kaplıcası, manda ve atlarıyla suya giren çocukların ekmek kapısı oldu.

Kaplıca, geçim kaynakları oldu
Güroymak ilçesine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Budaklı köyündeki kaplıca, manda ve atlarını suda yıkayan çocuklar için gelir kapısı haline geldi.

Soğuk kış günlerinde kaplıcada manda ve atlarını yıkayan çocukların, atların üzerinden takla atarak ortaya çıkardığı görüntü, ilçenin tanıtımına da büyük katkı sağladı.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü bölgede, hayvanlarını kaplıcada yıkayan çocukların sergilediği görüntüden etkilenerek köye gelen fotoğraf tutkunları, eşsiz güzelliğe tanıklık ediyor.

Kaplıcadaki güzelliğin keşfedildiği ilk dönemlerde sadece hayvanlarını yıkamak ve eğlenmek amacıyla yüzen çocuklar, ziyaretçi sayısının artmasıyla yaptıkları işi de kazanç kapısına dönüştürdü.

Kaplıca, geçim kaynakları oldu Fotoğraf tutkunlarının hemen her gün ziyaret ettiği kaplıcada soğuk havaya aldırış etmeden hayvanlarını yıkayan çocuklar, attıkları her takla için de kendilerini görüntüleyen fotoğrafçılardan para alıyor.

Çocuklardan Muhammed Azbay, önceki yıllarda kaplıcaya eğlenmek ve hayvanlarını yıkamak için belli aralıklarla geldiklerini belirterek, kaplıcanın gerek yurt içinde gerekse yurt dışında tanınmasıyla köye gelen fotoğrafçıların isteği üzerine belli bir ücret karşılığında at ve mandalarını kaplıcada yıkadıklarını söyledi.

Fotoğrafçılara en iyi görüntüyü vermek için boş vakitlerinde sürekli kaplıcaya geldiklerini anlatan Azbay, kaplıcaya talebin artmasıyla yaptıkları işin kendilerine ekonomik kazanç sağlamaya başladığını ifade etti.

"Hepimiz öğrenciyiz, para kazanmamız ve okul harçlığımızı çıkarmamız lazım" diyen Azbay, ziyaretçi sayısına göre aylık ortalama 500-600 lira kazandıklarını dile getirdi.

Azbay, çevre illerin yanı sıra İstanbul, Adıyaman, Ankara, Mersin, Muğla gibi Türkiye'nin birçok yerinden fotoğrafçıların köye geldiğini bildirerek, "Bugün de İstanbul'dan gelenler vardı. Onların isteği üzerine soğuk havaya rağmen suya girdik" dedi.

-"Arkadaşlarımızın tümü bölgeyi görmeli" İnternetten gördüğü görüntülerden etkilenerek Budaklı köyüne geldiğini anlatan ödüllü fotoğraf sanatçısı Tufan Bilir, uzun zamandır fotoğraf sanatıyla ilgilendiğini ve Türkiye'nin birçok yerine giderek güzellikleri fotoğrafladığını söyledi.

Bilir, iki yıldan bu yana bölgeye gezdiğine işaret ederek, "Burada çok büyük ilgi ve misafirperverlikle karşılandık. Bölgede çok güzel mekanlar var. Bu işe başlamadan önce bölgedeki güzellikleri bilmiyorduk ama gerçekten buraları görülmesi gereken mekanlar. Gezmekten ve fotoğraf çekmekten büyük keyif alıyoruz. İnşallah barış süreci de böyle devam eder ve arkadaşlarımız buraya gelerek güzellikleri ölümsüzleştirir. Tüm arkadaşlarımıza bölgeyi gezmelerini tevsiye ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz