Kürdistan sanatı buluşuyor

Diyarbakır, Suriye’nin Kürt bölgesi Rojava’ya destek amacıyla Asya, Avrupa, Afrika, Amerika, Irak, İran ve Suriye’de yaşayan sanatçıların çalışmalarının yer alacağı Kültür Haftası’na ev sahipliği yapıyor.

Kürdistan sanatı buluşuyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi; Kayapınar, Bağlar, Sur ve Yenişehir Belediyesi’nin katkılarıyla Rojava’ya destek amaçlı ‘Uluslararası Kürdistan Sanat Günleri’ düzenliyor. Türkiye, İran, Irak, Suriye, Lübnan, Fransa, Almanya, Etiopya, Birleşik Arap Emirlikleri, Romanya, İsviçre, Ermenistan, Kazakistan, İngiltere, Belçika, İtalya ve Amerika’dan 230 sanatçının yer alacağı proje “Rojava özgürlüğün ve eşitliğin perspektifidir” sloganıyla yürütülecek. Sergi, sempozyum, panel ve seminerlerin düzenleneceği sanat günleri kapsamında resim, heykel ve disiplinlerarası eserler yer alacak. Çalışmalar; Sümerpark Amed Sanat Galerisi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu, ve Cegerwxîn Kültür Merkezi’nde sergilenecek.

RESİM VE HEYKEL SEMPOZYUMU 33 sanatçının katılacağı resim ve heykel sempozyumu 2 Şubat günü Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda başlayıp 6 Şubat tarihine kadar devam edecek. Sempozyuma Ahmad Hussein Elzaaim, Ali Asker Bal, Aziz Tilki, Bahar Demirtaş, Bahram Hajou, Barış Seyitvan, Dilşad Questani, Eido Alhussein, Ergin Kaya, Evar Husseyni, Hama Haşim, Hanif Hamou, Hasan Abdalla, Inayat Attar, Lokman Huseyin, Metin Çelik, Mourad Abdullaoi, Munîr Şêxê, Newroz Azizoğlu,Nursun Hızlan, Omran Younis, Rania Kakarli, Rana Ali Abbas, Rêbuvar Said, Remzi Sever, Reshid Husso, Rıdvan Kuday, Saleh Nemir, Samr Draie, Sitar Ali, Şengül Acil, Zouheir Hassib ve Walid Alagha adlı sanatçılar katılacak.

‘KÜRDİSTAN SERGİSİ’ 230 sanatçının eserlerinin bulunacağı Kürdistan Sergisi ise Sümerpark Amed Sanat Galerisi’nde 7 Şubat günü saat 12.00’ de açılacak. Sergide satışa sunulan eserlerin geliri resmi kurumlar tarafından Rojava’ya gönderilecek. Birçok sanatçı satışı gerçekleşmeyen eserlerini Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Koleksiyonu’na bağışlayacak. 7 Mart tarihine kadar devam edecek serginin önümüzdeki yıllarda Mahabad, Hevler, Kamışlo ve Avrupa’ya taşınması planlanıyor.

İkinci sergi aynı gün Cegerxwin Kültür ve Sanat Merkezi’nde saat 14.30’da açılacak. Bir diğer sergi de Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu’nda saat 15.30’da açılacak. Sergi açılışının ardından saat 16:30’da Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda Kürt sanatçılarının üretim süreçleri ve üretimlerin halkla nasıl buluşturulması gerektiğine ilişkin konuların tartışılacağı panel düzenlenecek.

ÜÇ GÜN SÜRECEK SEMİNER Sanat Buluşması kapsamında “Kadın, Coğrafya ve Renk” üst başlığıyla üç gün sürecek bir seminer düzenlenecek. 8-10 Şubat tarihleri arasında yapılacak seminer Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Burhan Karadeniz Cep Sineması’nda gerçekleşecek. Her gün saat 13.30-16.30 arasında yapılacak, iki sanatçının yer alacağı seminerde; Beşar Al İssa, Ruken Alp, Rebuar Said, Star Ali, Mikail Rahmani ve Teymur Evdike tebliğlerini sunacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz