Mardin'de, "Trafik Güvenliği Bilinçlendirme" toplantısı

Vali Taşkesen: "Trafik teröründe yılda 10 bin kayıp veriyoruz. Bunun yanında 288 bin kişi yaralanıyor. Bu kaybı savaşta vermiyoruz. Ne yapıp edip cezasızlık kültürünü yenmemiz lazım"

Mardin'de,
Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, "Trafik teröründe yılda 10 bin kayıp veriyoruz. Bunun yanında 288 bin kişi yaralanıyor. Bu kaybı savaşta vermiyoruz. Ne yapıp edip cezasızlık kültürünün yenmemiz lazım" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle Doğuş Otomotiv, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Mardin Valiliği koordinasyonuyla, "Trafik Hayattır" kurumsal sorumluluk platformu kapsamında "Trafik Güvenliği Bilinçlendirme" toplantısı yapıldı.

Bir otelde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Taşkesen, trafikte yeterli cezanın uygulanmadığını savundu.

- "Trafik kazası geçirenlerin 3'te biri yaşamını yitiriyor" "Trafikte yaşanan sıkıntılar dünyada 16'ncı büyük ekonomiye sahip ve 2023 vizyonu ilk 10 ülke arasına girmek olan bir milletin efradına yakışmıyor" diyen Taşkesen, şunları dile getirdi:

"Sürücüler niçin kusur işliyor? Kaanatime göre cezasızlık yüzünden. Biz, 'U' dönüşlerini, 'yolumuzu uzatmayalım' diye kuralları ihlal ederek yapmışız. Trafik kazası geçirenlerin 3'te biri yaşamını yitiriyor. Trafik teröründe yılda 10 bin kayıp veriyoruz. Bunun yanında 288 bin kişi yaralanıyor. Bu kaybı savaşta vermiyoruz. Ne yapıp edip cezasızlık kültürünü yenmemiz lazım."

"Yukarıdan gelen talimatlar aşağıdan fazla dinlenmiyor" ifadesini kullanan Taşkesen, sivil toplum kuruluşlarının, bu işe aşağıdan başlaması gerektiğini vurguladı.

Taşkesen, "Yukarıdan gelen talimatlar değil de bu işin aşağıdan yayılması lazım. Bu, gönüllülük işidir. Bu trafik kazalarını herkesin gündemde tutması lazım. Sivil toplum kuruluşlarının da bu işin içinde olması gerekir. Bugün izlediğimiz görüntülerin okullarda izletilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

- "Bu konuyu kredili ders olarak okutmaya çalışıyoruz" Doğuş Otomotiv Kurumsal İletişim Direktörü Koray Bebekoğlu da, Mardin'in köklü geçmişiyle Türkiye'ye hoşgörü konusunda öncü ve örnek bir kent olduğunu belirterek, trafikte hoşgörü ve saygı kavramının da Mardin’in simgelerinden biri olmasını temenni ettiklerini kaydetti.

Toplumsal sorumluluk alanları içinde trafik güvenliğinin öncelikli yer tuttuğunu dile getiren Bebekoğlu, şunları kaydetti:

"Projede 4 yıldır sadece eğitime ve kültürel değişime odaklanıldı. Bu kapsamda Türkiye'nin farklı yerlerinde çeşitli aktiviteler yapıyoruz. Üniversitelerde bu konuyu kredili ders olarak okutmaya çalışıyoruz. Toplumun tüm kesimlerine yönelik bilinçlendirme ve eğitim faaliyetlerine devam ediyoruz. Mardin'de de 2 yılda trafik güvenliğiyle ilgili ilkokuldan üniversiteye kadar birçok önemli proje gerçekleştirdik. Buna bugün bir yenisi ekledik."

Daha sonra Trafik Güvenliği Platformunu temsilen Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Araştırma Merkezi Müdür Vekili Fatih Vursavaş, dünyada ve Türkiye'deki trafik istatistikleri konusunda bir sunum yaptı.

Toplantıda daha sonra 25 kamu kurumundan 75 katılımcıya trafik güvenliği, defansif sürüş, risk analizi, araç içi güvenlik sistemleri, lastik kontrolü ve kör noktalar gibi birçok konuda eğitim verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz