Görüş Bildir

Mevziye karşı çıktık!

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi Derecik Beldesi'nde askerlerin açtığı ateş sonucu yaralanan ve kaldırıldığı hastanede kurtarılamayan 25 yaşındaki Necdet Yaman'ın babası İbrahim Yaman, oğlunun kaçakçılık nedeniyle öldürülmediğini öne sürdü. Yaman, askerin köylülere ait tapulu arazilerin içerisinde bulunduğunu, bu durumu kabul etmediklerini, köylülerin de bu duruma tepki göstermesi sonucu bu olayın meydana geldiğini öne sürdü.

Mevziye karşı çıktık!

HAKKARİ-Irak sınırındaki Samanlı Köyü'nde dün saat 14.00 sıralarında çıkan gerginlik sırasında ayaklarından vurularak yaralanan ve kaldırıldığı Yüksekova Devlet Hastanesi'nde kurtarılamayan Necdet Yaman'ın cenazesi, ailesine teslim edildi. Hastaneye gelen Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu, Belediye Başkan Vekili Nurullah Çiftçi, HDP Hakkari il Başkanı Rahmi Temel ve beraberindekilerin taziyelerini kabul eden baba İbrahim Yaman, Hakkari Valililği'nin kaçakçılık kapsamında yapılan müdahale açıklamasını kabul etmediklerini söyledi. Yaman, kaçakçılıkla mücadele gerekçesiyle askerlerin rızaları olmadan köyün tapulu arazilerine el koyup, mevzi yaptıklarını, köylülerin de bu durumu kabul etmediğini, gerginliğin de bu nedenle olduğunu belirterek şöyle konuştu:

ACILI BABANIN İDDİASI

"Askeri yasak bölge olan köyümüzün bu durumundan yararlanıp, hergün evlerimizin içine girerek bizleri rahatsız etmektedirler. Askerin zorla topraklarımıza girmesini istemiyoruz. Tarla, bağ ve bahçemiz burada. Biz geçimimizi bununla sağlıyoruz. Derecik bölgesinde vatandaşa karşı keyfi muamele yapılıyor. 'Çözüm süreci' ile birlikte bölgede rahat hareket eden askerler artık 1 kilo çayın bile geçmesine izin vermiyor. Kaçakçılık yapan herkesi öldürecekler mi? Valiliğin yaptığı açıklamayı da kabul etmiyoruz. Hakkari Valiliği'nin tabur komutanın verdiği bilgiye dayanarak yaptığı açıklama tek yanlı ve asılsızdır. Köylülerin de dinlenmesini, emri veren tabur komutanının da bir an önce yargılanmasını istiyoruz."

Askerin rast gele ateş açtığını öne süren ağabey Fazıl Yaman ise, 500'e yakın görgü tanığı olduğunu söyledi. Ağabey Yaman, şöyle dedi: "Kardeşim yaralandıktan sonra köylüler de askerlere taş attı. Ondan sonra kadeşimin alınmaması için askerler müdahale etti. Kardeşim zamanında olay yerinden alınsa belki ölmezdi. Kan kaybından öldü. 'Kaçakçılık' adı altında olayı örtbas etmeye çalışıyorlar. Bizler ilgili komutanlar hakkında şikayetçi olacağız."

 TOPRAĞA VERİLDİ

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nin Irak sınırında bulunan Derecik Beldesi’ne bağlı Samanlı Köyü’nde dün askerler ile köylüler arasında çıkan olaylarda hayatını kaybeden Necdet Yaman’ın cenazesi toprağa verildi. Hakkari’de yapılan otopsi ardından bu sabah saatlerinde aralarında DBP'li ilçe belediye başkanlarının bulunduğu grup tarafından Samanlı Köyü'ne getirilen Yaman için cenaze namazı kıldı. Daha sonra bir süre omuzlarda taşınarak köy mezarlığına gitirilen Yaman, burada gözyaşları arasında toprağa verildi.

"KOMUTAN EMİR VERDİ"

Cenazenin toprağa verilmesinden sonra konuşan ölen Necdet Yaman’ın ağabeyi Rayıf Yaman ateş emrini Derecik Tabur Komutanı Yarbay Ali Biter'in verdiğini ileri sürerek, şöyle konuştu:

"Derecik Tabur Komutanı Ali Yarbay alanda bulunan askere seslenerek silahını kullanmayanların rütbelerini sökeceğini söyledi. 300 asker ile buraya geldiler. İki asker ayaklarımıza ateş açtı. Kardeşim yaralandı. Uzun zaman yaralı kardeşime müdahale edemedik. Kardeşim kan kaybından hayatını kaybetti. Kardeşimin hiçbir suçu yoktu. Biz bu komutan ve askerlerden davacıyız."

Cenazeye katılan DBP Şemdinli İlçe Başkanı Davut Evin, 150-200 kişinin silahla askere saldırdığı yönünde Hakkari Valiliği tarafından yapılan açıklamayı kınadıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun talimatı ile bir gencimiz daha katledildi. Burada AKP hükümeti Federe Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasına sınır koymak istiyor. Ama herkes iyi bilsin ki, Kürdistan arasında hiçbir sınır yoktur. Bu insanlar yıllardır burada akrabalarını ziyarete gidip geliyorlar. Kaçakçılık adı altında insanlarımız şehit ediliyor. Roboski’de şehit edildikleri gibi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ve halkımız şunu iyi bilsin ki, biz bunun takipçisi olacağız."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi