Mimarlar Belediyede

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı’yı ziyaret etti. Ziyarette, Büyükşehir Belediyesi’nin demokrasi anlamında örnek teşkil ettiği belirtildi.

Mimarlar Belediyede

 TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası Genel Başkan Eyüp Muhcu, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Merthan Anık,  Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı’yı makamında ziyaret etti. Ziyarette, Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanımız Necati Pirinçioğlu da hazır bulundu.

>Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, ziyarette yaptığı konuşmada, ülkede yaşanan demokrasi sorununa ve meslek alanlarıyla ilgili olumsuz gelişmelere dikkat çekerek, “Mesleği yapabilmek bile başlı başına büyük bir problem haline geldi” dedi. Yeni torba yasayla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın istediği şehri kentsel dönüşüm kapsamına alabildiğine işaret eden Muhcu, Bakanlığın meslek odalarının yetkilerini ellerinden alarak, tek başına hareket ettiğini belirtti. Muhcu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Böyle bir hukuksuzluk var. Bu bölge de elde edilecek imar gelirinin tamamı da merkeze aktarılabilecek. Siz iktidarın belediyesi olsanız size isterse yüzde 30 gibi bir pay verebilir.”

>Muhçu: Diyarbakır Belediyesi demokrasi anlamında örnek

>Yeniden yapılanma ve ileri demokrasi denilerek her geçen gün daha da otoriterleşmenin arttığını söyleyen Muhcu, “Biz meslek örgütleri olarak mesleki ve demokratik haklarımızı sonuna kadar savunmakta kararlıyız. Oda olarak yerelleşme, demokratikleşme, yerel demokrasi konusunda önemli duyarlıklar taşıyoruz” diye konuştu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin demokrasi anlamında örnek teşkil ettiğini ifade eden Muhcu, bu çabalarından dolayı da belediyeyi kutladı.

>Anlı: Dezavantajı yaşamış kesimleri hep görünür kıldık

>Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı ise, demokrasi konusunda meslek örgütlerinin yaşadığı sıkıntıları kendilerinin de yaşadıklarını ifade etti. Türkiye’deki yönetim anlayışının çoğunlukçu bir anlayış olduğunu vurgulayan Anlı, bu durumun yerel yönetimlere de yansıdığını söyledi. 1999 yılında yerelde yönetime geldiklerinden bu yana mevcut anlayışı yıkmaya çalıştıklarının altını çizen Anlı, kendi yönetimlerinde hep dezavantajı yaşamış olan kesimleri görünür kılmaya çalıştıklarını aktardı.

>TOKİ ile ciddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Anlı, TOKİ’nin Dicle Vadisi konusunda yanlış tercihlerde bulunduğunu söyledi. Dicle Vadisi’nin tüm insanlık için miras konumunda olduğunu hatırlatan Anlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “7-8 yıldır var olan TOKİ’nin canavarlaşması söz konusudur. Dicle Vadisi gibi bu kentin değil, tüm insanlığın mirası olan bir alanda yapılan yanlış kimi tercihler ve kentin sportif alanlarının, kamusal alanlarının tamamen ticari bir faaliyete konu ediliyor olması yaşadığımız en büyük problem alanıdır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz