Görüş Bildir

Organ bağışı hayat bağışı

Diyarbakır Sağlık Müdürü Yardımcısı Mehmet Baturay, "Bölge koordinasyon merkezimize bağlı 12 ilde 797 hasta böbrek, 274 hasta karaciğer, 349 hasta ise kornea nakli için bekliyor" dedi.

Organ bağışı  hayat bağışı
Avrupa Birliği ve Sağlık Bakanlığı ortaklığıyla yürütülen "Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım" projesinin 3 gün sürecek 19. eğitim toplantısı Diyarbakır'da başladı.

Bir otelde gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Sağlık Müdürü Yardımcısı Baturay, organ bağışının önemine değindi.

Dünyada canlıdan organ bağışında Türkiye'nin üst sıralarda yer aldığına işaret eden Baturay, kadavradan ise Türkiye'nin istenilen noktada olmadığını söyledi.

Uyum İçin Teknik Yardım Baturay şöyle konuştu:

"Organ yetmezliği ya da kaybı nedeniyle hayatı tehdit altında olan bireylerin hayatlarını kurtarmak sadece organ nakli ile mümkün olmaktadır. Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım projesiyle organ bağışı, nakli için kalite ve güvenlik standartlarının geliştirilmesi, kadavra organ bağışında AB ile uyum sağlanmasıyla Türkiye'de organ bağışı oranlarının yükseltilmesi hedeflenmektedir. Projenin organ nakli bekleyen binlerce insana yarar getirmesini umut ediyoruz."

 Bölge koordinasyon merkezine Diyarbakır, Malatya, Şanlıurfa, Elazığ, Adıyaman, Mardin, Şırnak, Bitlis, Siirt, Van, Hakkari ve Batman'ın bağlı olduğunu dile getiren Baturay, şöyle devam etti:

"Bölge koordinasyon merkezimize bağlı 12 ilde geçen yıl 224 karaciğer, 93 böbrek, 213 kornea nakli yapıldı. Bölgede, Diyarbakır ve Malatya'da karaciğer, böbrek, kornea ve kemik iliği nakli, Elazığ'da karaciğer, böbrek, kornea nakli, Van'da ise karaciğer ve kornea nakilleri yapılabiliyor. Şanlıurfa'da ise karaciğer nakline bu yıldan itibaren başladık. Çalışmalarımız sadece doktorlara yönelik olmayacak, öğrenciler ve aileleri de farklı etkinliklerle organ bağışının önemi konusunda bilgilendirilecek."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi