Görüş Bildir

Sbs'den Üç Tutuklama

SODES kapsamında "Bilinçli Kadın Aydınlık Gelecek" projesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla 8 ilde başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 11 kişiden 3'ü tutuklandı.

Sbs'den Üç Tutuklama

Diyarbakır'da 2010 yılında SODES kapsamında 'Bilinçli kadın aydınlık gelecek' projesiyle SBS öğrencilerinin dershanelere gönderilmesinde usulsüzlük yapıldığı iddiası ile ilgili Cumhuriyet Savcılığının başlattığı ikinci soruşturma neticesinde, 8 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda gözaltına alınanlar, Yargı önüne çıktı.

Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz'ın yaptığı açıklamada, operasyonlarda olayla ilgili olduğu değerlendirilen, aralarında bazı kamu görevlileri ile özel dershane yetkili ve görevlilerinin de bulunduğu 10 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Şüphelilerle birlikte harddiskler, flash bellekler, dökümanlar ve senetler ele geçirildiği ve üzerlerinde gerekli incelemelere başlanıldığı, olayda ismi geçen diğer şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların devam ettiği kaydedildi.

Şüphelilerin, 'Kamu Kurum ve Kuruluşları, v.b. Tüzel Kişiliklerin Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık'  suçlamasıyla tutuklanmaları talebi ile Diyarbakır Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildiği belirtilen açıklamada şüphelilerder Dönemin Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Murat Arslan, dönemin Toplum Destekli Şube Müdürü Halim İltaş ile projede görevli başka bir müdür  tutuklandı.  DİGİAD Başkanı Aladdin Korkutata'nın da bulunduğu 6 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bir şüpheli ile ilgili işlemlerin ise İl Emniyet Müdürlüğü'nde devam ettiği bildirildi.

DİYARBAKIR'da Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında, SBS öğrencilerinin dershanelere gönderilmesi projesinde usulsüzlük yapıldığı iddiası ile düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan ve aralarında DİGİAD Başkanı Aladdin Korkutata'nın bulunduğu 10 kişiden 3'ü tutuklandı.

5 YIL ÖNCEKİ PROJE

Alınan bilgiye göre, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ile Uluslararası Polis Birliği (İPA) Diyarbakır Şube Başkanlığı adına Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından 2010 yılında "Bilinçli Kadın Aydınlık Gelecek Projesi" hayata geçirildi. Proje kapsamında dezavantajlı ailalelere mensup kız çocukları dershaneye gönderilirken, yoksul kadınların da meslek edinmeleri sağlandı.

Dezavantajlı 250 kız çocuklarının dershaneye gönderilmesi için ihale yapıldı. İhaleyi Sur Dershanesi, Pratik SBS Dershanesi ve Pi Analitik Dershanesi kazandı.

İHALEYE SUÇ DUYURUSU

Öğrenciler bu üç dershaneye gönderildi. 2010 yılında Diyarbakır’daki bir dershane sahibi, ihalenin usulsüz yapıldığını iddia ederek suç duyurusunda bulundu. Hem idari hem adli soruşturma açıldı. Yapılan tahkikat sonucunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı verdi.

YENİDEN SORUŞTURMA

Ancak geçtiğimiz yıl gazetelere konuya ilişkin haberler yansıyınca 5 yıl önce takipsizlik kararı veren Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, yeniden soruşturma başlattı. Dönemin Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı, projeyi uygulayan Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü çalışanları ve ihaleyi kazanan dershanelerinin öğretmenleri ve yöneticileri hakkında gözaltı kararı çıkartıldı.

3 KİŞİ TUTUKLANDI

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ekiplerince 8 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda aralarında 3 emniyet müdürünün de olduğu 10 kişi cumartesi günü gözaltına alındı. Emniyetteki sorgularının ardından savcılığa çıkarılan şüpheliler, önceki gece  tutuklanma istemiyle Sulh Ceza hâkimliğine sevk edildi. Mahkeme, aralarında DİGİAD Başkanı Alaaddin Korkutata’nın da olduğu 7 kişiyi serbest bırakırken, 3 polis müdürünü tutukladı. Cezaevine gönderilen emniyet müdürlerinden birinin, BBP İstanbul Milletvekili adayı Metin Murat Arslan olduğu öğrenildi.

BAŞSAVCILIK AÇIKLAMASI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şüphelilerin ev ve işyerinde yapılan aramada, hard diskler, flash bellekler, dokümanlar ve senetler ele geçirildiği, gerekli incelemelere başlanıldığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: “Şüpheliler A.A., S.İ.Y., E.Ö., E.Ç.,A.K.,A.K. ve A.C. hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 158/1,d (Kamu Kurum ve Kuruluşları, v.b. Tüzel Kişiliklerin Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık.) eylemleri iddiasından Adli Kontrol Hükümlerinin Uygulanmasına karar verilmiş olup, şüpheliler M.M.A., H.İ. ve Y.K. hakkında ise Türk Ceza Kanunu'nun 158/1,d (Kamu Kurum ve Kuruluşları, v.b. Tüzel Kişiliklerin Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık.) eylemleri iddiasından Tutuklanmalarına karar verilerek konumlarına uygun Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönderilmişlerdir.”

TEK HİÇ BİR DELİL YOK

Tutuklanan emekli Emniyet müdürü Metin Murat Arslan’ın avukatı Zeki Tek, çocukların okuması için çaba gösteren, proje uygulayan emniyet müdürlerinin bugün suçluymuş gibi gösterildiğini iddia etti. Tutuklanan müdürlerle ilgili hiçbir somut delilin olmadığını öne süren Tek, “ O dönemde ihale yapılmış ve dershaneler başvurmuş. Müdürler, dershanelerin belirttiği şartlara bakarak öğrencileri okumaları için göndermiş. Sıkıntı dershanelerden kaynaklansa bile müdürler suçlu gösterilemez. Müdürler, çocuklar okusun diye büyük gayret göstermiş bugün ise o gayreti gösterdikleri için adeta cezalandırılmışlardır.” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi