Şehitler Abidesi'ne 100'ncü yıl makyajı

ÇANAKKALE Savaşları'nda yaşamlarını yitiren Mehmetçikler anısına yaptırılan Şehitler Abidesi'nin çevresi, 18 Mart ve 24 Nisan günleri düzenlenecek 100'ncü yıl törenlerine özel olarak hazırlanıyor.

Şehitler Abidesi'ne 100'ncü yıl makyajı
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, Morto Koyu'nun gerisinde yükselen Hisarlık Tepe'de tüm şehitler anısına yaptırılarak 21 Ağustos 1960'ta ziyarete açılan 41.7 metre yüksekliğindeki Şehitler Abidesi'nde çevre düzenlemesi çalışması başlattı. Bu yıl 18 Mart'ta Çanakkale Deniz Zaferi'nin, 24 Nisan'da ise Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'ncü yıldönümü yüzünden düzenlenecek törenler öncesi, Şehitler Abidesi çevresini yepyeni bir görünüme kavuşturacak olan proje hazırlandı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izinler alındı. Özellikle 24 Nisan'da düzenlenecek uluslararası tören yüzünden pek çok yabancı devlet başkanının da aralarında bulunacağı konuklara evsahipliği yapacak olan Şehitler Abidesi'nin ön tarafındaki bahçe için özel bir peyzaj düzenlemesi yapılacak. Bu kapsamda, alana daha önceki yıllarda dikilmiş olan yüzlerce gül söküldü. Yerlerine kırmızı ve beyaz begonya ağırlıklı 10 değişik bitki dikilerek görsel güzellik yaratılacak. Toprak zemin kaplama çim olacak. Çakıl yürüyüş yolları olacak. Çalışmalar tamamlandığında abidenin çevresi yeni ve daha düzenli bir görünüme kavuşacak.
ATATÜRK VE YAHYA ÇAVUŞ ANITLARI ONARIMA ALINDI
Gelibolu Yarımadası'nda Conkbayırı'nda bulunan ve uzun süredir kaidesinde sorunlar olan Atatürk Anıtı da onarıma alındı. Hazırlanan restorasyon projeleri sonucunda, anıtın kaidesindeki ve yazıtlarındaki sorunlar ortadan kaldırılacak. Anıtta oluşan korozyon temizlenecek. Alan, 25 Nisan sabahı düzenlenecek 57. Alay Yürüyüşü sonunda burada gerçekleşecek törenlere hazır hale getirilecek. Ayrıca Ertuğrul Tabyası'ndaki Yahya Çavuş Heykeli de onarımdan geçirilecek ve çevresinde temizlik çalışması yapılacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz