Şengalli kadınlar ilk kez 8 Mart’ı kutladı

Büyükşehir Belediyemiz, Şengalli Ezidilerin kaldığı Fidanlık Yaşam Alanı’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutladı. Bin 450 kadının yaşadığı Yaşam Alanı’nda, kadınlar ilk kez 8 Mart kutlamasına şahit oldu.

Şengalli kadınlar ilk kez 8 Mart’ı kutladı

 DAİŞ’in saldırıları nedeniyle Şengal’den Diyarbakır’a göç etmek zorunda kalan Ezidiler için kurulan Fidanlık Yaşam Alanı’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlaması yapıldı. Ezidi kadınlara yönelik Belediyemiz tarafından düzenlenen etkinliğe, HDP Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve HDP Diyarbakır İl ve İlçe temsilcileri de katıldı.

>DİYARBAKIR'DA YAŞIYORLAR

>Bin 450 civarında 18 yaş üstü Ezidi kadının kaldığı kampta düzenlenen etkinlik, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı, 8 Mart’a ilişkin sinevizyon gösterimiyle devam etti. Ardından kadınlar tarafından yapılan açıklamada, 8 Mart’ın tarihsel anlamı hakkında bilgi verilerek,  8 Mart’ın “kadının erkek egemen sisteme cevabı” olduğu belirtildi. Kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin arttığına, kadınların emeklerinin ve varlıklarının yok sayıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Tüm kadınları 8 Mart’ta meydanlarda birlikte olmaya çağırıyoruz. 8 Mart tüm kadınlara kutlu olsun.” denildi.

>KADIN GÜNLERİNİ KUTLADI

>Etkinliğe katılan HDP Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, 2015 yılının kadın mücadelesinde önemli bir yıl olduğuna işaret ederek, kadınların her yerde haksızlığa uğradığını ve özgür olmadığını söyledi. Beştaş, şunları dedi: “Şengal’de, Amed’te, Antep’te dünyanın hiçbir yerinde bugün kadın özgürdür diyemiyoruz. Kadınların özgürleşmeden, erkekle eşit hakları elde etmeden toplum özgürleşemez. Kadınlar Kobanê’de DAİŞ vahşetine karşı direndiler. Bugün, YPJ Kobanê’de tüm kadınların için bir tarih yazdı.”

>Konuşmaların ardından gönüllü tiyatro eğitmeni Baran Demir, 1 aydır kamptaki gençlerle çalışarak hazırladıkları kadın erkek eşitliğini konu alan oyunu sergiledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz