Görüş Bildir

Türkiye'nin ilk 'Deprem Köyü' Burdur'da oluşturuldu

Burdur İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından 1- 7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında Türkiye'nin ilk 'Deprem Köyü' oluşturuldu.

Türkiye'nin ilk 'Deprem Köyü' Burdur'da oluşturuldu
Burdur AFAD Müdürlüğü tarafından 5'inci Deprem Haftası dolayısıyla 'Deprem Fayında Yürüyüş ve Farkındalık' etkinliği yapıldı. Yürüyüş, 12 Mayıs 1971'de meydana gelen ve 59 kişinin ölümüne neden olan 6.2 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan kent merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Yarıköy ve Yazıköy arasındaki noktaya yapıldı. Yürüyüşe, Burdur Valisi Hasan Kürklü, Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya, Belediye Başkanı CHP'li Ali Orkun Ercengiz, İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Osman Öncel, kamu kurum ve kuruluşları müdürleri, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
KÖYÜN GİRİŞİNE TABELA KONULDU
Etkinliğe katılanlar merkeze bağlı Yarıköy ve Yazıköy'de depremde yıkılan binaların bulunduğu bölümde yürüdü. AFAD tarafından yıkılan binaların önüne depremde ölenlerin adlarının yazılı olduğu tabelalar konulurken, bölgenin girişine de 'Deprem Köyüne Hoşgeldiniz' tabelası yerleştirildi. Daha sonra etkinliğe katılanlar, 6 kilometre uzaklıktaki Yassıgüme Köyü ile Hacılar Köyü arasında bulunan ve 1971 yılındaki depremde ortaya çıkan fay aynasında incelemelerde bulundu. Bu bölgeye de 'Burdur Fayı Fay Aynası' tabelası dikildi.
'EŞİ BENZERİ AZ BULUNAN BİR YER'
AFAD Müdürü Mehmet Oral, 1971'deki deprem kalıntılarının o dönemden beri korunduğunu belirtirken, "Eşi benzeri bulunmayan bir yerdeyiz. Biz burayı 'Deprem Köyü' olarak lanse etmek istiyoruz. Burası ilerde daha da donatılarak, öğrenciler buraya getirilerek, gezdirilecek. Türkiye'de eşi benzeri az bulunan bir yer. Burayı iyi tanıtabilirsek deprem turizminden de faydalanabiliriz. Eğitici, insanları düşündüren, tefekkür eden bir deprem köyü olarak tanıtabiliriz" dedi.
'TÜRKİYE'DE İLK OLACAK'
Vali Hasan Kürklü de depreme karşı vatandaşların bilinçlendirilmesinin önemine dikkati çekerken, "Depremle yaşamaya alışmalıyız. Başlangıçta binaları sağlam yapmalıyız. Her şey vatandaşımıza eğitim vermekten geçiyor. Bu da güzel bir eğitim çalışması. İnsanlarımız depreme daha hazırlıklı olmalı. Hem farkındalık oluşturmak hem de dikkat çekmek için bölgeyi deprem köyü ilan edeceğiz. Dünyanın ikinci, Türkiye'de ilk olacak. Öldüren deprem değil binalar" diye konuştu.
'DEPREM KÖYLERİ OLMALI'
Prof. Dr. Ali Osman Öncel, Türkiye'nin ilk deprem köyünün Burdur'da ilan edildiğini kaydetti. Yeni deprem köyleri meydana gelmemesi için benzer çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Öncel, şöyle dedi:
"Bu hatıraları canlı tutmamız gerekiyor. Burada yaşayanları, burada hayatını kaybedenleri canlı canlı yaşamamız gerekiyor. Yeni can kayıpları olmasın diye deprem köyleri olmalı. ABD'nin San Francisco kentindeki San Andreas fayında deprem kenti var. Türkiye'nin ilk deprem köyü hayırlı olsun. Burdur depreme ilişkin farkındalığın, uyanışın simgesi olacak bir deprem köyüne kavuştu."
'ORTALIK TOZ DUMAN OLDU'
Depremin olduğu dönemde Yarıköy Muhtarı olan 83 yaşındaki Mehmet Kocabıyık ise "Sabah saatleriydi, aniden salladı. Halk dışardaydı. Ortalık toz duman oldu. Allah o günleri bir daha göstermesin. Çok zorluk yaşadık" dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi