Görüş Bildir

Ve Diyarbakır EMİTT fuarında

Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Diyarbakır Sur Belediyesi, Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği, Diyarbakır Ticaret Borsası, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, fuara katılarak, kentin tarihi, kültürel ve turizm değerlerini tanıttı.

Ve Diyarbakır EMİTT fuarında
Dün açılışı yapılan fuara, İl Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Eş Belediye Başkanı Fırat Anlı başta olmak üzere Diyarbakır'ın tüm dinamikleri katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, fuarda herkesin kendi kültürel, toplumsal ve tarihsel güzelliklerini tanıttıklarını belirterek, “Biz de uzun süreden beri bu tür fuarlarda Diyarbakır’ı tanıtmaya çalışıyoruz” dedi. “Diyarbakır aslında tanınan, bilinen bir şehir. Ancak Diyarbakır tarihsel dokusu, kültürel ve inanç değerler çok fazla bilinmiyor. Bu tür fuarlarda bunu sunmak için çok önemli bir fırsat yakalıyoruz” diyen Anlı sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaz ayında İzmir fuarında Diyarbakır onur konuğuydu ve fuara damgasını vurdu. Yine EMITT Fuarında da iyi bir şekilde hazırlık yapıldı. Diğer stantları gezdik, onlardan da bizim stanta ziyaret var. İstanbul’da yaşayan Diyarbakırlıları, Mezopotamya’nın insanlarını diğer ülke ve kentlerin insanlarıyla buluşturuyoruz. Farklı kültürleri farklı yaşam biçimlerini burada birada paylaşıyoruz.”

Diyarbakır güçlü bir aday Bu yıl BM UNESCO Dünya Mirası listesinin açıklanacağını anımsatan Anlı, Diyarbakır’ın da güçlü bir aday olduğunu anımsatarak, “Onun için biz hem Diyarbakır’ın farkını ve bir o kadar da Diyarbakır’a daha büyük bir desteğin oluşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle fuarların daha özel bir anlamı var” diye konuştu. Diğer kurumlarla birlikte Diyarbakır’ı tanıtırken bu karşılıklı etkileşimin bir parçası olduklarını bildiren Anlı, “Karadeniz’deki illere ziyarette bulunduk, onlar bizi ziyaret ettiler. Bu ziyaretlerde şöyle fikirler oluştu: Neden biz İstanbul’da buluşuyoruz. Neden Trabzon’da, Samsun’da, Antalya’da, Erbil’de, Qamışlo’da, Afrin’de, Kobani’de buluşmuyoruz. Bizim oralarda buluşacak mekanları ve organizasyonları yapmamız lazım. Diyarbakır da bu konuda çok güçlü arka planı olan bir şehir. Bu fuardan da güçlü sonuçlarla geri dönmeyi planlıyoruz. Bunlar çok büyük tecrübe ve birikime sebep oluyor.” şeklinde konuştu.

Sayar: Kentimizi dünyaya tanıtmalıyız Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar da aralarında Güney Kürdistan’ın da bulunduğu yaklaşık 70 ülkenin katılım sağladığı fuarın kentin tanıtımı için önemli olduğunu söyledi. Sayar, 12 bin yıllık geçmişe sahip Diyarbakır’ın, inanç ve kültür turizmi açısından çok zengin olduğunu, ancak yeterince bilinmeyen bu değerlerin bu fuarlarda kendini bulabileceğini söyledi. Kent dinamikleriyle birlikte açtıkları stantta kentin tarihini, kültürünü, turizm verilerini, mutfağını tanıttıklarını anımsatan Sayar, “Dünya teknolojik gelişmelerle birlikte küçücük bir köye dönmüş durumda. Özellikle bu tip fuarlar birçok kesimin de katılımından dolayı barışa da katkı sağlamakta. İnsanların, diyaloglarıyla, birbirleriyle kontak kurmalarıyla birbirini daha iyi tanımalarına imkan sağlıyor. Bu vesileyle bu fuarın UNESCO Dünya Miras Listesi için katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” diye konuştu

Kardeşlik köprüsünü oluşturabilmek Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Şık Barut ise bu fuarın Kürdistan’ın tanıtımı ve diğer kentlerle kurulacak kardeşlik köprüsünün oluşumu için büyük bir fırsat ve şans tanıdığını söyledi. Barut, “Burada çok yoğun ilgi var, diğer kentlerle diyaloglar bizi memnun ediyor. Burada görüyoruz ki Kürdistan şehirlerinin tarihi, kültürel birikimi çok zengin. Bunu turizme evriltebilir, geleceğe taşımak için çok önemli fırsatlar yakalayabiliriz.” diye sözlerini tamamladı.

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Ay da Diyarbakır’ın negatif tanıtımını tersine çevirmek gerektiğini ve buna destek verilmesinin önemine değinerek, “Biz ticaret borsası olarak her zaman buna katıda bulunuyoruz. Herkesin el ele vererek, Diyarbakır’ı en iyi şekilde tanıtması lazım.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi