İç Güvenlik Paketi Meclis Genel Kurulu'na geliyor

Kamuoyunda büyük tartışma oluşturan iç güvenlik paketi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'na geliyor. İçişleri Komisyonu'nda geçen hafta kabul edilen ve 43 madde olarak gelen tasarı, fıkraların ayrıştırılması üzerine 132 maddeye çıktı.

İç Güvenlik Paketi Meclis Genel Kurulu'na geliyor
Meclis Genel Kurulu'nda hangi yasal düzenlemelerin görüşüleceği, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra belirlenecek. Veterinerlik Kanunu'nda değişiklik öngören düzenlemenin görüşmelerinin yapılacağı Meclis'te, Salı günü AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin grup toplantıları yapılacak. Gündemin ise 4 eski bakan hakkındaki Yüce Divan oylamasının sonuçlarının olması bekleniyor.

Sıkıyönetimi aratmayan maddeler bulunduğu için büyük tartışmalara sebep olan iç güvenlik paketinin de genel kurula inmesi bekleniyor. Bir ayı aşkındır komisyonda görüşülen paketle ilgili muhalefet, 'Ülkeyi polis devletine ve dikta yönetimine götüreceğini, sıkıyönetimin normal bir hal haline geleceğini, jandarmaya siyaset sokulacağını ve emniyette tasfiye yapılacağını' dile getiriyor.

İçişleri Bakanı'na olağanüstü hal ilan etme yetkisi veren madde ise son anda 'tekriri müzakere' ile yeniden görüşüldü ve bakanın bu yetkisi maddeden çıkarıldı. Maddenin son haline göre 'kamu düzenini, güvenliğini veya kişilerin can ve mal emniyetini sağlamak ve toplumsal olayları önlemek amacıyla vali tarafından alınan ve usulüne göre tebliğ olunan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar, üç aydan bir yıla kadar hapisle cezalandırılacak.'

POLİS ARAÇLARI DURDURUP ARAYACAK Komisyondan geçen tasarıya göre, jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda atama ve görevden almalar İçişleri Bakanı tarafından yapılacak. Jandarma ve sahil güvenliğin kıyafetleri değiştirilecek. Polis koleji ve akademisi kapatılacak, bu okullardaki öğrencilerin kazanılmış hakları yok sayılacak.

Polis suçüstü diyerek istediği kişiyi savcı ve hakim kararı olmadan 24 saat gözaltına alabilecek. Toplumsal olaylarda ise polis vatandaşı 48'e kadar gözaltında tutabilecek. Savcı talimatı ile gözaltı süresi 4 güne kadar çıkarılabiliyor. Tasarıya göre, vatandaşın aracının her yeri yine hakim ve savcı kararı olmadan durdurulup aranabilecek. Bu arama mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilecek. Polis, şüphelendiği kişileri ‘gizli gözaltı' tabir edilen şekilde bir eyleme gitmesini engellemek veya bir devlet yetkilisinin bir şehre gelişinde olay çıkarmasını önlemek için ‘koruma altına' alabilecek.

DİNLEME HAKİMİ BAŞTAN BELLİ! Polisin, istihbarat amaçlı dinleme yaparken, dinleme kararını 24 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunması ve hakimin de 24 saat içinde karar verme zorunluluğu, hakimin kararı açısından 48 saate çıkarılacak. Böylece hakim kararı olmadan polisin dinleme yapmasının süresi uzatılacak. 'Yetkili ve görevli hâkim' ise Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesi olacak. Muhalefet, bu hakimin önceden belirleneceğini ve tüm dinlemelerin belli bir hakim tarafından verileceğine dikkat çekti.

Vali ve kaymakamlara, hakim ve savcılara ait olan adli yetkiler de verilecek. Bu kapsamda vali ve kaymakamlar kolluk amir ve memurlarına suçun aydınlatılması ve suç faillerinin bulunması için gereken acele tedbirlerin alınması hususunda doğrudan emirler verebilecek. Kamu kurum ve kuruluşları, valinin bu konudaki emir ve talimatlarını yerine getirmek zorunda olacak.

EMNİYETTE TASFİYE İçişleri bakanı emniyet mensuplarını emekliye sevk ederek emniyette bir tasfiye yapabilecek. Tasarı ile molotof silah sayılırken, eylemlerde molotof kullanana polis silahla karşılık verebilecek. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine taş, sopa, demir ve lastik çubuklar, boğma teli veya zincir, demir bilye ve sapan ile katılanlar iki yıl altı aydan dört yıla kadar hapisle yargılanacak.

Araç kiralama şirketlerinin sorumlu işleticileri ve yöneticileri, kiralanan araç bilgileri, aracı kiralayanların kimlik bilgileri ve kira sözleşmesi kayıtlarını usulüne uygun şekilde günü gününe tutacak, mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerinin her an incelemelerine hazır bulundurmak zorunda olacak.

ASKERİ HSYK GELİYOR Meclis Genel Kurulu'nun gündeminde olacak bir diğer tasarı ise askeri yargıyı yeniden düzenleyen kanun tasarısı. Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul ediler tasarıya göre, yeni oluşturulacak 5 kişilik Askeri Hakimler Kurulu'nun başkanı Milli Savunma Bakanı olacak. 4 üye ise Başbakan tarafından atanacak. Muhalefet, Barolar Birliği ile birlikte Askeri Yargıtay ve Genelkurmay düzenlemeye karşı çıktı.

Muhalefet, askeri hakim ve savcılarla ilgili tüm kararları verecek olan Askeri Hakimler Kurulu'nun (AHK) bakan ve başbakanın seçeceği kişilerden oluşmasının ‘askeri yargının bağımsızlığını' ortadan kaldıracağını vurguluyor. Bu kurul ile askeri yargının hükümetin emrine gireceğini vurgulayan muhalefet, kurul üyelerinin seçimle belirlenmesini istiyor.

Askeri Hakimler Kurulu, askeri hakimlerle ilgili mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, yıllık ve mazeret izinleri dışındaki her türlü izinleri verme, birinci sınıfa ayırma ve birinci sınıf olma, disiplin cezası verme ve disiplin cezalarını sicilden silme ve görevden uzaklaştırma işlemleri yapacak.

Kurul ayrıca, askeri hakimlerin idari görevleri ile askeri savcıların adli görevlerine ilişkin konularda genelge düzenleyecek. Tasarı ile genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının yargılanabilmesi için başbakan, diğer askeri personelin yargılanabilmesi için ise milli savunma bakanının iznine bağlanacak. Böylece, askerler de MİT görevlileri gibi yargılanmak istenirse Başbakan'ın veya Milli Savunma Bakanı'nın izin vermesi gerekecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz