Görüş Bildir

İttifak arayışı!

Güneydoğu'da, HDP ittifak için düğmeye bastı. Bölgedeki Kürt parti ve gruplarla görüşerek, Haziran'daki seçimde "işbirliği" istedi.

İttifak arayışı!
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) temsilcileri, seçim ittifakı için Diyarbakır'daki bazı siyasi parti ve oluşumların yöneticileriyle görüştü. Aralarında DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP'nin Şırnak milletvekili Selma Irmak, Kars milletvekili Mülkiye Birtane, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de bulunduğu heyet, genel seçimler öncesi ittifak arayışları çerçevesinde çeşitli ziyaretlerde bulundu.

Azadi Hareketi'nin Diyarbakır’daki merkezine gelen heyet, Adem Özcaner ve arkadaşları tarafından karşılandı. Burada konuşan DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak, “Kürdistan güzel bir ülkedir, Türkiye ise halkların ülkesidir. Ancak maalesef eşitlik ve demokrasinin olmaması nedeniyle Türkiye ve Kürdistan cehennem olmuş inançlar için fikirler için halklar ve siyaset için. İnanıyorum bu mücadelemiz demokrasinin inşası için bir umut olur. Seçim öncesi bir adım olarak kardeşlerimizi ziyaret etmek istedik. Diyaloga geçelim görüşlerini alalım istedik. Nasıl bir proje geliştirelim ya da nasıl yürüyelim hangi güçlerimiz birleşsin diye buradayız." Dedi.

YÜKSEK: HERKESLE İTTİFAK YAPACAĞIZ DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ise attıkları bu adımın Kürtler arasındaki ittifakın temeli olacağını belirtti. Yüksek, "Kürt siyasetçiler arasında, Kürdistan hareketleri arasında bir ittifak inşa etmek istiyoruz. Bu ittifak devam edecek. Kobani ittifakı gibi burada Kürtler arasında bir ittifak olmasını istiyoruz. Bu herkes için bir ihtiyaç. Bu ittifak sağlanırsa büyük bir başarı elde edeceğiz." Şeklinde konuştu.

Türkiye'de bir seçim sürecine girildiğini anımsatan Yüksek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz Kürdistan'da ittifak arayışını geçmişten beri sürdürüyoruz. Demokratik özgür özerk bir Kürdistan geleceği için bütün Kürt yapıların birlikte hareket etmesi kanaatindeyiz. Önümüzde ilk etapta çok önemli bir seçim var. Türkiye'nin kaderini Kürtlerin kaderine etkileyecek genel seçim var. Bu seçimlerde özellikle bir demokratik muhalefetin oluşmasını istiyoruz. Darbe sonrasında demokratik siyaseti engellemek için getirilen barajı aşıp geçmek istiyoruz. Bunun için ittifaka ihtiyaç var. İttifak sonucunda Türkiye artık kabuğunu kırabilir Kürtler de kendi özgürlüklerini, haklarını elde etmesi için bir başarı yakalayabilir. Kürdistan'da bulunun bütün siyasi yapılar, hareketler, İslami yapılar, cemaatler, tarikatlar ve bütün dinamikleri ziyaret etmek istiyoruz, bir araya gelmek istiyoruz, işbirliği ve ittifak yapmak istiyoruz."

TÜRK: KÜRTLER SİLAHLI MÜCADELEYİ İSPATLADI Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Türk ise Ortadoğu'da Kürtler olmadan artık demokrasi, siyaset ve değişim dönüşümün olamayacağını belirtti. Türk, "Bizim eksiklerimiz var. Kürtlerin mücadelesinin meşrulaştığı bir dönemde eksiklerimizi tamamlama gibi bir sorumluluğumuz var. Bu da Kürtler arasında ittifak ve dostlarımızla doğru bir birlikteliği sağlamaktır. Kürtler gelecekleri için bir ittifakı gerçekleştirmelidir. Seçimler bunun altyapısını hazırlamak için önemli bir fırsattır. Bugün bir başlangıç yapıyoruz. Silahlı mücadelemiz, direnişimiz ne olursa olsun ki Kürtler bunu ispatladı Kobani, Şengal ve Mahmur'da ama siyasi bir akıl oluşturmadığımız takdirde bu tehlikelerle karşı karşıya kalacağız. Toplumun değeri olan kesimi, cemaati, sivil toplumun temsiliyetini sağlayan bir çalışma olacak. Geleceğin birlikte kurulacağı bir çabanın içindeyiz. Bize çok eleştiri geldi. HDP siyasetimizin kapısını kapattı diyenlere diyoruz buyurun gelin. Onurlu bir ittifakı gerçekleştirelim. Başarılı olalım." diye konuştu.

BAYDEMİR: İTTİFAKIN EN GÜÇLÜ DİREĞİ İNANÇLI PARTİLER OLACAKTIR Diyarbakır Büyükşehir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Osman Baydemir ise ziyaretlere Cuma günü başladıklarına dikkat çekti. Baydemir, "Hutbeden sonra bir araya geldik. Bugün hayır kapısının açık olduğunu biliyoruz. İnşallah bugün bu adımımız hayırlı olur. Bilinçli olarak ilk olarak Azadi Hareketini ziyaret ettik çünkü Azadi Kürdistan'daki inançlı kesimlerden oluşuyor. Çok iyi biliyoruz Kürdistan toplumu inançlı bir toplumdur. İnşa edeceğimiz ittifakın en güçlü direği inançlı partilerden oluşacaktır. Bu zamanın ruhu ittifaktır. İttifakı sağlarsa halkımız amacına oluşacaktır. " dedi.

ÖZCANER: İTTİFAK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ Azadi Hareketi Genel Başkanı Adem Özcaner ise Kürt ve Kürdistan mücadelesini sürdürdüklerini belirterek yıllardır Kürtlerin özgürlüğünden mahrum bırakıldığını söyledi. Özcaner, "Çok şükür mücadelemiz bir aşamaya geldi ve güneyde devletleşmeyle doğru giden bir statümüz var. Rojava'da yeni bir statü oluşuyor ve buna seviniyoruz. Kürdistan halkının üzerinde baskı ve katliamlar devam ediyor. Bugüne kadar başardık; Kahraman savaşçı Peşmergeler, gerillalar ve YPG'liler sayesinde. Biz de sorumluluğumuzu yerine getirmek zorundayız. Önümüzde seçim var. Kürdistan kaderini belirleyecek. Kürdistani partiler olarak burada doğrudan adım atmamız gerekiyor. Sorumluluğumuz ağırdır. Biz kalıcı bir ittifak yapabiliriz. Önce özgür bir Kürdistan, daha sonra demokratik bir Türkiye'yi İslami esaslara göre inşa edebiliriz. İnşallah mücadele vereceğiz ittifak için." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi