Görüş Bildir

Anız yangını, hayvan çiftliğini küle çevirdi

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesine bağlı Köprübaşı Mahallesi'nde yakılan anızın yol açtığı yangın, 650 büyükbaş hayvanın bulunduğu çiftliğe sıçradı. Çiftlikte ciddi biçimde hasara neden olan yangında hayvanlar da olumsuz etkilenirken, yüz binlerce lira zarar ortaya çıktı.

 Anız yangını, hayvan çiftliğini küle çevirdi

Silvan karayolunun 20. kilometresindeki Köprübaşı Mahallesi'nde bulunan bazı tarlalardaki anızlar, sorumsuz kişilerce yakıldı. Rüzgarın da etkisi ile anız yangını kısa sürede Asur Hayvancılık firmasına ait 650 adet büyükbaş hayvan bulunan çiftliğe sıçradı. Hayvanlar için toplanan samanların alev alması ile yangın tamamen kontrolden çıktı. Çiftlikteki görevlilerin kendi imkanları ile söndürmeye çalıştığı yangına, kısa sürede Büyükşehir, Yenişehir ve Kayapınar Belediyeleri itfaiyeleri de müdahale etti ancak yangın 3 günün sonunda ancak söndürülebildi.

Hayvanlar etkilendi, 400 ton saman yandı

Yangından etkilenen büyükbaş hayvanların bazıları yavru atarken, diğerlerinde de ciddi sorunlar oluştuğunu belirten çiftlik yetkilileri, yaşananları şöyle anlattı:

“Köprübaşı mevkiinde 30 dönüm üzerindeki çiftliğimizde 650 adet büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Burada süt sığırcılığı yapıyoruz. Çevredeki tarlalarda yakılan anızın yol açtığı yangın çiftliğimize de sıçradı. Çiftlikteki yangınla üç gündür mücadele ediyoruz. Yangından dolayı hayvanlarımızın yemlenmesi, sağılması, su ihtiyacının karşılanması ve tedavilerinin yapılması büyük oranda aksadı. Hayvanlardan süt sağılamadığı için ciddi meme sorunları ortaya çıktı. Yoğun dumandan ötürü hamile olanlarda yavru atmalar meydana geldi. Yoğun duman, buzağılarımızda ciddi akciğer yetmezliklerine neden oldu. Çiftlikte bulunan ve hayvan yemi olarak kullanılan 400 ton saman, çıkan yangında küle döndü. Yangını söndürmek için kullandığımız tüm makineler ile dikili ağaçlarımız ve yeşil alanlarımız ciddi oranda zarar gördü. 30 dönüm üstüne kurulu olan işletmemizin önemli bir kısmı adeta küle döndü. Anız yakma neticesinde meydana gelen facianın sorumlularının mahkeme önüne çıkarılmasını bekliyoruz.”

Belediye ve Valiliğe teşekkür

Yangının çok daha büyük bir faciaya yol açmadan kontrol altına alınmasında olağanüstü çaba gösteren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekibinin yanı sıra Kayapınar ve Yenişehir Belediyelerine, vermiş oldukları iş makinesi desteğinden dolayı teşekkür eden çiftlik sahipleri, tarımsal üretim verimliğine ve topraktaki faydalı canlılara zarar vermesinin yanında yasalarda suç olduğu açıkça belirtilen anız yakma olaylarının artık yaşanmamasını istediler. Çiftlik sahipleri, yaşanan olaya hızlı bir biçimde müdahil olarak, soruşturma başlatmak için harekete geçen Diyarbakır Valiliği’ne de teşekkür etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi