Kalaşnikof altında barış çağrısı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır'daki Nevruz etkinliğinde yaptıkları konuşmada kalaşnikof, Abdulah Öcalan fotoğrafları ve sözde PKK flaması altında barış çağrısı yaptı.

 Kalaşnikof altında barış çağrısı

HDP'nin Diyarbakır'da düzenlediği Nevruz etkinliği bu sene terör olayları ve HDP'nin tavrından dolayı rağbet görmedi. Etkinlikte konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Sırrı Süreyya Önder sözde PKK flaması, Abdullah Öcalan ve kalaşnikof fotoğrafları adı altında poz verdi.

DAEŞ'İ KINADI, PKK'YA YİNE LAF YOK

Kutlama alanında bir konuşma yapan Demirtaş, geçtiğimiz gün DAEŞ'in İstanbul İstiklal'de gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınarken PKK'nın Ankara'da 37 kişiyi ve daha önce de 29 kişiyi hayattan kopardığı hain saldırılar için ise tek laf etmemesi dikkat çekti.

KALAŞNİKOF FOTOĞRAFININ ALTINDA

Demirtaş PKK'nın tutuklu elebaşısı Abdullah Öcalan, kalaşnikof ve sözde PKK flaması altında yaptığı konuşmada, "Biz barış diyoruz. Onlar biz size diz çöktürceğiz diyor. Öyle zannediyorlarki biz korktuğumuz için barış istiyoruz. Bu dönemde barış istemek cesaret, haysiyet işidir. Bunlarda haysiyet yok ki" diyerek barıştan dem vurması ise ayrı bir skandal olarak değerlendirildi.

DİYARBAKIR  - Diyarbakır'da nevruz kutlaması yapıldı. Aralarında Demokratik Toplum Kongresi'nin de (DTK) bulunduğu Nevruz Tertip Komitesince merkez Bağlar ilçesinde düzenlenen nevruz kutlamasına katılmak için alana gelen vatandaşlar polis noktasında üst aramasından geçirildi.

Etkinliğe HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Çağlar Demirel, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile bazı yabancı heyetler de katıldı.

Müzik yayını ile devam eden etkinlikte nevruz ateşi görevlilerce yakıldı.

Demirtaş, etkinlikte yaptığı konuşmada, halkın nevruzunu kutladı. Demirtaş, "Son 3 yılın nevruzu bize şunu gösterdi ki; barış dediğimiz şey bir hayalden ibaret değil, barış dediğimiz şey ulaşılmaz bir rüya değil. Bizler el ele verirsek, zulme karşı adaletin yanında olursak, eşitlik ilkeleri etrafında birleşirsek barışın ne kadar mümkün olduğunu gördük. Israrla, kararlılıkla, inatla öngördüğünüz o barış yoluna, Dolmabahçe mutabakatında dile getirdiğiniz çözüm yoluna bağlıyız" dedi.

Savaş, çatışma ve ölümün, alışılması gereken normal bir durum olmadığına işaret eden Demirtaş,şöyle devam etti:

"Asıl olan normal olan doğal olan bütün barışçıl yollarda ve yöntemlerde ısrar etmektir. Zaten müzakere dediğimiz şey, çatışma çözümlerini masaya koyarak ortak bir akılla, ortak bir yolda yürümektir. Yenmek ve yenilmek üzerine öfke, kin ve düşmanlık üzerine müzakere masaları kurulamaz. Bugün yaşadığımız bütün acılar, bir kez daha bize şunu teyit etmiştir ki; eğer savaşta, şiddette, ezerek, diz çöktürme üzerine bir sonuç elde ettirmek isterlerse bu sadece ülkemize kaos getirir. Binlerce yıl yaşadığımız ana vatanımızda öz yurdumuzda kaderimizi ellerine almak isteyen çok sayıda güç var. Bizler bunun farkında olarak mücadele ediyoruz. Ama Ankara'da ülkeyi yönetenler, tehditleri sayarken bu halkı da bu halkın iradesini de tehdit olarak tanımladıkları sürece birlik olmak imkansızdır. Halklarımızın ortak geleceğini birlikte güvence altına almak istiyor, birlikte hareket etmek istiyorsak o zaman demokratik ilkelerde buluşmaya çağırmalıyız herkesi."

 - "Yeni bir sayfa açmamız lazım"

Bölgede yaşanan olaylara değinen Demirtaş, "Elbette bugün patlayan bombalar, bugün kan çanağına dönmüş bölgenin gerçeği içerisinde barışı konuşmak kolay bir iş değil. Barışı istemek, kolay bir iş değil. İnanın ki değerli kardeşlerim böylesi dönemlerde ilkeli, ahlaklı, vicdanlı bir barış tutumu içerisinde olmak doğru olandır" ifadesini kullandı.

Demirtaş, Türkiye'de Kürtlerin de Türklerin de bu durumu hak etmediğini bildirdi. Demirtaş, "Tarihi gerçekler ışığında yeni sayfaları açmak yakın zamanda yürüttüğümüz diyalog, görüşme ve çözüm sürecinden dersler de çıkararak karşılıklı eksiklikleri, yetmezlikleri yada yanlışları cesaretle masaya yatırarak yeni bir sayfa açmamız lazım. Eğer siyaset bunu başaramazsa, sadece hamasetle sadece birbirini suçlayarak sadece yeni düşmanlar yaratmak üzerine kendini kurgularsa burada siyaset değil, siyasetsizlik vardır artık. Biz bunun için görev aldık ve seçildik" dedi.

"Türk ve Kürt anneler ağlamasın" deniliyorsa bunun gereğinin yapılmasını isteyen Demirtaş, Diyarbakır'daki nevruzun mesajının iyi okunması gerektiği belirtti.

Demirtaş, şunları kaydetti: "Son 3 Amed nevruzunda halklarımızı sıcacık kavrayan ve kucaklayan o duyguyu unutmadan, onun güzelliğine bağlı kalarak, kalıcı barış, adil bir müzakerenin şartlarını hep birlikte oluşturalım. İnanın bu yöntemler devam ederse bugünlerde söylediğimiz sözler çok kıymetlidir. Tarihsel sözlermiş denilecek. Güzel sözler söyledik, güzel konuştuk ama başaramadık dersek halkımıza karşı borçlu kalırız. Asıl olan güzel konuşmak değil, güzel şeyler yapmaktır. Amed nevruzunun mesajını Ankara ve tüm dünya iyi okusun. Diyarbakır'dan yükselen bu çığlığın iyi duyulması gerekiyor. Gelin doğruda, hakikatte buluşalım. Gelin haklarımızın özlediği o barışı bir an önce onlara armağan edelim."

Sur'daki PKK'lıların görüntüleri

Bu arada, Sur ilçesinde PKK'lıların barikat kurup, güvenlik güçlerine roketatarla saldırıda bulunmasına ilişkin görüntüler sahnedeki sinevizyondan alandakilere izletildi. Görüntülerde küçük yaştaki çocukların da barikat kurmak amacıyla teröristlerce kullanıldığı görüldü. Söz konusu görüntüler alandaki bazı kişilerce alkışlandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz