133 adrese baskın!

Diyarbakır'da 133 adrese baskın düzenlendi, 74 kişi gözaltına alındı, Mardin, Şırnak ve Bingöl ile Batman'da, 145 kişi yakalandı. Bölgede, geceler kabusa dönerken, Lice-Bingöl karayolu trafiğe kapatıldı. Üçgendeki yangın ise sürüyor.

133 adrese baskın!

Üç günlük fırtınanın Güneydoğu'daki bilancosu netleşti. PKK ile gençlik yapılanması YDG/H'ye yönelik yapılan operasyonlarda, Diyarbakır'da 133 adreste 74, Mardin'de 26, Şırnak'ta 15, Batman'da 19, Bingöl'de 11 olmak üzere 145 kişi gözaltına alındı.

Önceki akşam Jandarma Kıdemli Başçavuş İsmail Yavuz ve Uzman Jandarma Çavuş Mehmet Koçak'ın şehit olduğu, 4 askerin de yaralanmasına neden olan bombalı aracın patlatıldığı Diyarbakır'ın Lice İlçesi Kayacık mevkiinde çok geniş güvenlik önlemleri alınırken, Diyarbakır- Bingöl karayolu bugün sabah saatlerinden itibaren trafiğe kapatıldı.

4 İLÇE'DE OPERASYON

Bismil, Hazro, Lice ve Dicle ilçelerinde PKK'ya yönelik düzenlenen operasyonda, 44 ayrı adreste yapılan aramalarda, toplam 21 kişi gözaltına alınırken, bu aramalar sırasında silah ve çeşitli örgütsel dökümanlar ele geçirildi. Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Diyarbakır'da bölücü terör örgütüne yönelik Bismil, Hazro, Lice ve Dicle İlçelerinde 44 adrese düzenlenen operasyonlarda, toplam 21 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Şahısların ikametlerinde yapılan aramalarda çok sayıda silah ve örgütsel doküman ele geçirildi.

ELE GEÇİRİLEN MALZEMELER

Son dönemde ilimizde meydana gelen güvenlik güçlerine, kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik silahlı, bombalı, molotof bombalı, havai fişekli saldırı eylemlerinin failleri/ilişki ve irtibat içerisinde olan şahısların yakalanması, suç unsuru malzemelere ve delillere ulaşılabilmesi, gerekli incelemelerin yapılarak muhtemel başkaca suç/suç unsurlarının elde edilebilmesi amacıyla 26.07.2015 günü düzenlenen operasyonlarda; Bismil ilçesinde, 20 adreste 7 kişi, Hazro ilçesinde, 6 adreste 2 kişi, Lice ilçesinde, 6 adreste 3 kişi, Dicle ilçesinde ise, 12 adreste 9 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Operasyon kapsamında adreslerde yapılan aramalarda 1 adet tabanca, 5 adet av tüfeği, 3 adet yivsiz kırma tabir edilen tüfek, 234 fişek, 1 adet kurusıkı tabanca, çeşitli örgütsel dokümanlar ele geçirildi. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü olarak bölücü terör örgütüne yönelik mücadelemiz kararlılıkla sürdürülecektir" denildi.

EL YAPIMI 31 BOMBA BULUNDU

Buarada, Yenişehir ilçesinde bir koli içerisinde el yapımı 31 bomba, 5 havai fişek rampası ile 4 torpil kutusu ele geçirildi.

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Yenişehir ilçesinde Güven Polis Merkezi Amirliğine yakın mesafede bulunan Gürdoğan Mahallesi'ndeki tarlada yer alan karton kolinin uzman ekiplerce incelendiği belirtildi.  Yapılan kontrolde kolide atmaya hazır vaziyette cam çay bardağı içinde hazırlanmış el yapımı 31 bomba, 5 havai fişek rampası ve 4 torpil kutusu bulunduğu kaydedilen açıklamada, olayla ilgili 2 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

GÖZALTI SAYISI 74'E ÇIKTI

Diyarbakır'da son üç gün içerisinde gerçekleştirilen toplamda 133 adresteki baskında gözaltına alınanların sayısı 74'e çıkarken, İl Emniyet ve Jandarma'daki sorgulama ise devam ediyor. Operasyonların devam edeceği tahmin ediliyor.

LİCE- BİNGÖL KARAYOLU TRAFİĞE KAPATILDI

Öte yandan, önceki gece Jandarma Kıdemli Başçavuş İsmail Yavuz ve Uzman Jandarma Çavuş Mehmet Koçak'ın şehit olduğu, 4 askerin de yaralanmasına neden olan bombalı aracın patlatıldığı Diyarbakır'ın Lice İlçesi Kayacık mevkiinde çok geniş güvenlik önlemleri alınırken, Diyarbakır- Bingöl karayolu dün sabah saatlerinden itibaren trafiğe kapatıldı.

Karayolunun, gösterici grupların olması ve patlamanın meydana geldiği yerde sürdürülen olay yeri inceleme çalışmaları nedeniyle güvenlik gerekçesiyle kapatıldığı öğrenildi. Kocaköy İlçesi'nde karayolunu kesen jandarma ekipleri, gelen araçları ilçe merkezine yönlendirdi.

Buarada, yolun Bingöl'den Diyarbakır istikametine geliş kısmının da Duru Jandarma Karakolu'ndan itibaren trafiğe kapatıldığı öğrenildi. Önceki akşam meydana gelen bombalı saldırının ardından güvenlik önlemleri de artırıldı. Jandarma ekiplerinin zırhlı araçlarla yol boyunca devriye görevi yaptığı dikkat çekti.

POLİS MERKEZİNE SALDIRI YAPILDI

Diyarbakır'da bir taraftan operasyonlar yapılırken, diğer tarafta örgütün gençlik yapılanmasının saldırları ise sürüyor. Bağlar'da polis merkezine uzun namlulu silahla ateş açıldı.

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 10 Nisan Polis Merkezi Amirliğine uzun namlulu silahla ateş açıldığı belirtildi. Olayda, güvenlik güçlerince karşılık verilmesi üzerine saldırganların kaçtığı bildirildi. Açıklamada, herhangi bir yaralanmanın olmadığı, silahlı saldırıyla ilgili saldırganların yakalanmasına yönelik operasyon başlatıldığı kaydedildi.

DİCLE FACİADAN DÖNÜLDÜ

Dicle ilçesinde çöp konteynerinde meydana gelen patlamada ölen ya da yaralanan olmadı. Valilikten yapılan açıklamada, ilçe merkezinde akşam saatlerinde yüzleri maskeli bir grubun güvenlik güçlerine el yapımı bomba ve havai fişekli saldırıda bulunduğu, grubun yapılan müdahale sonucu dağıtıldığı belirtildi.

Çeşme Meydanı'ndaki çöp konteynerinde ise saat 00.50'de patlamanın meydan geldiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi "Olayda herhangi bir yaralanma meydana gelmedi. Çöp konteynerinin tamamen parçalandığı patlama alanında incelemelerini yapan bomba imha ekibi, çok sayıda metal parça tespit etti. Ayrıca, olaylarda kullanılan ve demir profil içerisine hazırlanmış 20  patlamış boru tipi el yapımı bomba ile 2 patlamamış boru tipi bomba, gerekli incelemeler için uzman ekip tarafından muhafaza altına alındı." Patlama nedeniyle çevredeki bazı ev ve iş yerlerinin camları kırıldı.

GÖSTERİDE ATEŞ AÇILDI BİR ÖLÜ

Buarada, Suruç İlçesi'nde meydana gelen patlamada ölen Uğur Özkan'ın toprağa verilmesinin ardından memleketi Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde çıkan olaylar 4 gündür sürerken, önceki gece 21 yaşındaki Abdullah Özdal, vücuduna isabet eden nereden geldiği belli olmayan kurşunla ağır yaralandı. Özdal, ambulansla Diyarbakır'daki hastaneye götürülürken yolda yaşamını yitirdi. Özdal'ın cesedi, otopsi için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na götürülürken, Cizre'de esnaf, yine kepenklerini açmadı. Öğlen saatlerine doğru da bazı küçük gruplar cadde ve sokaklarda toplanmaya başladı. Polisler de güvenlik önlemleri aldı.

SARIYILDIZ: POLİS KURŞUNUYLA ÖLDÜ

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız,  Cizre'deki Mem-u Zin Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, dün akşamki olaylar sırasında Abdullah Özdal'ın güvenlik güçlerinin açtığı ateşle öldüğünü öne sürdü. Sarıyıldız, "Dün akşam Cizre'de 21 yaşındaki bir gencimiz polis tarafından vurularak öldürüldü. Şu an ülkenin dört bir tarafı savaş alanına dönmüş durumda" dedi.

'KURYE' İDDİALARINA TEPKİ GÖSTERDİ

Faysal Sarıyıldız, bazı gazetelerde, PKK'nın Suruç ve Ceylanpınar'daki eylemlerde kullanılmak üzere Suriye'den gönderdiği mühimmatın sevkiyatında kuryelik yaptığına ilişkin haber ve fotoğrafların yayımlanmasına da tepki gösterdi.

CENAZE TOPRAĞA VERİLDİ

Abdullah Özdal cenazesi, akşam saatlerinde ilçe girişinde Orhan Doğan caddesi üzerinde binlerce kişi tarafından karşılandı. Cenaze ilçenin Dörtyol kavşağına getirilirken yaşanan gerginlikte çevrede güvenlik önlemi alan polis, gaz bombası attı. Olay büyümeden sonlandırıldı. Nusaybin caddesi üzerinde Abdullah Özdal'ın tabutunu omuzlara alan kalabalık, PKK ve Öcalan lehine sloganlar attı.   Özdal, binlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi.

EMNİYETE SİLAHLI SALDIRI YAPILDI

Cizre Alibey Mahallesi'nden geçen Dicle Nehri yakınlarında bulunan emniyet müdürlüğü ek binasına öğleden sonra saat 15.30 sıralarında kimliği belirsiz kişiler tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Kurşunlardan biri Olay Yeri İnceleme Bürosu camına, bir kurşun da polis ve ailelerinin kaldığı lojmana isabet etti. Açılan ateş sonrası emniyet binasına 6 kurşun isabet ederken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Polis, kaçan saldırganların yakalanması amacıyla ilçe genelinde çalışma başlattı. Saldırı sonrası kamu kurum ve kuruluşlarına ait güvenlik önlemleri arttırıldı.

DBP İLÇE BAŞKANI DA GÖZALTINA ALINDI

Mardin'in Derik İlçesi'nde sabaha doğru güvenlik güçleri tarafından düzenlenen operasyonda, 10 adrese eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Özel harekat ve terörle mücadele polisinin de katıldığı ev baskınlarında Zeytinpınar, Tepebağ, Bahçelievler, Cevizpınar ve Kale Mahalleleri'nde yapılan ev baskınlarındaki evlerde aramalar yapıldı. Yapılan aramalarda DBP İlçe Başkanı Abdulvahap Çeri'nin de bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan biri olan Rıdvan Dip'in eşi Şükriye Dip, evlerinde yapılan arama sırasında çok korktuğunu belirterek, mağdur olduklarını söyledi.

HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli, gözaltına alınanların ailelerini ziyaret ettikten sonra Derik İlçe Emniyet Amirliği'ne giderek, gözaltılarla ilgili yetkililerle görüştü. Gözaltına alınan 5 kişinin emniyetteki sorgusu sürüyor.

SİİRT VE NUSAYBİN'DEKİ SALDIRILAR

SİİRT, kent merkezindeki Cumhuriyet Polis karakolu akşam saatlerinde uzun namlulu silahlarla taranırken, Mardin'in Nusaybin ilçesinde ise devriye gezen polis aracına uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Bingöl'de ise yüzleri maskeli bir grup Erzurum karayolunu trafiğe kapattı. Olaylarda ölen ve yaralanan olmadı.

HDP'Lİ MECLİS ÜYESİ TUTUKLANDI

Siirt'te bir ihbarı değerlendiren Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Conkbayır Mahallesi'ndeki eve operasyon düzenledi. Operasyonda örgütün dağ kadrosuna eleman sağladıkları öne sürülen Siirt Belediyesinin HDP'li meclis üyesi Şemsettin Aykaç ve Mehmet Emin Koyuncu gözaltına alındı. Örgüte gönderilmek üzere evde tutulan S.A ve C.T, güvenlik güçlerince kurtarılarak, çocukları hakkında kayıp ihbarı veren ailelerine teslim edildi. Emniyet müdürlüğündeki ifade işlemlerinin ardından Aytaç ve Koyuncu, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz