18 YIL SONRA AÇILIYOR

Bitlis'in Ahlat ilçesinde yapımına 18 yıl önce başlanılan Ahlat Kültür Merkezi, bu yıl açılıyor.

18 YIL SONRA AÇILIYOR

AHLAT   – Türkiye ve İslam tarihi açısından önemli bir yere sahip, özellikle Orta Çağ'da büyük bir ilim, kültür ve ticaret merkezi olan Ahlat'ta, yapımına 1992 yılında başlanılan Ahlat Kültür Merkezi'nin, bu yıl açılacağı bildirildi.

Ahlat Kültür Merkezi'nde incelemelerde bulunan Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, kültür merkezinin önemli ölçüde açılışa hazır hale getirildiğini bildirdi.

Yılmaz, ''Salonları gezdik. Büyük ve küçük salonlarımız, her türlü sosyal aktivitelerin rahatlıkla yapılacağı bir konumda. Aktiviteleri çok sayıda seyircinin gelip izleyebileceği koltuk sayısı hazırlanmış. Buranın inşaatı uzun süre devam etti. Ama Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğiyle, merkezi bu hale getirdik. Merkezin açılışını önümüzdeki günlerde yapacağız. Merkezin inşaatını başlatanlara da teşekkür ediyoruz'' diye konuştu.

''KÜLTÜR MERKEZİ ÜNİVERSİTEYE DEVREDİLECEK''

Halkın kültür merkezini rahatlıkla kullanabileceği bir protokolle, merkezi Bitlis Eren Üniversitesine (BEÜ) devretmeyi planladıklarını anlatan Yılmaz, çünkü üniversitenin bu tür binalara ihtiyacının bulunduğunu söyledi.

Üniversitenin büyüyerek, gelişmesini istediklerini kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:

''Üniversitemize destek sunmak istiyoruz. Merkezi, üniversitenin yapacağı etkinliklerin de halkla buluşmasını sağlayacak bir mekan olarak düşünüyoruz. Burada halkın faydalanabileceği kütüphaneler, sergi salonları ve atölyeler olacak. Uygun olmayan mekanlarda açtığımız kursları burada açmayı planlıyoruz. İlçede çinicilik ve el sanatlarında önemli kurslar açtık. Bu kurslara katılanların aktivitelerini devam ettirebilecek salonlarımız olacak. Merkezin Ahlat'a hayırlı olmasını diliyorum.''

Ahlat'ın özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katkılarıyla önemli bir atak yaptığına dikkati çeken Yılmaz, Ahlat Kültür Merkezi'nin, ilçeye ve Bitlis'e yakışan merkez olduğunu belirtti.

Yılmaz, ''Buranın boş kalacağını düşünmüyorum. Burada sürekli bir aktivite olacak. Sadece Bitlis'in değil, öyle zannediyorum ki Türkiye'nin ve Türk dünyasının dahi gözü burada olacak. Çünkü burası Türkiye'nin giriş kapısı ve mührü burada. Buranın önemli bir kültür merkezi olacağını düşünüyoruz. Bunu sağlayacağımızı da inanıyoruz'' diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz