3 kişiye hayat oldu

MARDİN'de beyin ölümü gerçekleşen 3 yaşındaki Abdulhadi G.'nin, karaciğer ve 2 böbreği, ailesinin onay vermesi üzerine, ambulans uçakla Malatya'ya götürülerek, burada organ bekleyen 3 hastaya hayat verdi.

3 kişiye hayat oldu

Nusaybin İlçesi'nde doğumdan kaynaklı rahatsızlıktan dolayı kaldırıldığı Nusaybin Devlet Hastanesi'nde kalbi durduktan sonra doktorlar tarafından yapılan kalp mesajıyla tekrar kalbi çalıştırıldıktan sonra Mardin Özel Park Hastanesi'ne sevk edilen ve burada yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan 3 yaşındaki Abdulhadi G.'nin beyin ölümü gerçekleşti. 3 yaşındaki Abdulhadi bebeğin, ailesinin onayı ile karaciğer ve böbrekleri alınarak gönderildeki Malatya'da 3 hastaya hayat verdi.

Malatya'dan akşam saat 11.30'da ambulans uçakla Mardin'e gelen nakil ekibi ve Mardin Özel Park Hastanesi'nden Anestezi Uzmanı Dr. Ali Rıza Şeren, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Bağcıer ile ekiplerinin katılımıyla yaklaşık 3 saat süren operasyonla alınan organlar, Malatya'da bulunan 3 hastaya hayat vermek üzere gece saatlerinde ambulans uçakla Malatya'ya gönderildi. Anestezi Uzmanı Uz. Dr. Ali Rıza Şeren, organ naklinin seri ve kusursuz yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

ÜÇ KİŞİYE HAYAT VERDİ

"Hastamız doğumdan itibaren beyin gelişimi ile ilgili bir problemden dolayı tedavi görüyordu. Hastanın ailesi küçük çocuğu en son dün Nusaybin Devlet Hastanesi'ne kaldırmıştı. Küçük çocuğun Nusaybin Devlet Hastanesi'nde kalbi durmuş ve doktorlar tarafından yapılan 5 dakikalık kalp masajı ile yeniden kalbi çalıştırılıp yoğum bakım ünitesine alınmıştı. Hasta daha sonra hastanemize sevk edildi. Hastanemizde yoğum bakım ünitesinde tedavi altına alınan çocuğun yapılan tüm müdahalelere rağmen beyin ölümü gerçekleşti. Hastamızın beyin ölümü gerçekleştikten sonra babası ve yakınlarıyla organların bağışlanması için görüşme yapıldı. Aile ve yakınları sağolsunlar olumlu cevap verdi. Ailenin ve yakınlarının olumlu cevabından sonra organ nakli sürecini başlattık. Yapılan operasyonla bir karaciğer ve iki adet böbrek nakil ekipleri tarafından alınarak Malatya'da üç hastaya nakledilmek üzere yola çıktı."

Organ bağışı konusunda toplumdaki yanlış algının yıkılması gerektiğini ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Bağcıer ise, "Ülkemizde kadavra bağışı hala yeterli düzeye ulaşamadı. Bu toplumsal bir sorun olarak karşımıza çıkmakla beraber, organ bağışı algısında oluşmuş bir hatadır. Toplumdaki bu yanlış algının yıkılması gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz