Görüş Bildir

İftar telaşı

Bereket, bolluk ve rahmet ayı olarak nitelendirilen, on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif'in ilk iftarı esnaflarda tatlı bir telaş yaşattı.

İftar telaşı

Vatandaşların tüketmesi için çeşit çeşit yiyecekler hazırlayan esnaf, ramazanın aynı zamanda bolluk ayı olduğunu ve işlerinin bayağı yoğun olduğunu ifade ettiler. Vatandaşlar, özellikle iftar saatlerinde çiğköfte, tatlı ve pide çeşitlerine rağbet ediyorlar. Çiğköfte, ramazan dolayısıyla kapalı tutulan lokanta ve kahve gibi iş yerleri sahipleri ve çalışanları için de ikinci bir ekmek kapısı oldu.

“ÇİĞKÖFTE İFTAR SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİDİR”

Çiğköfte yapımının çok zahmetli bir iş olduğunu belirten Usta Şerif Olgun, 35 yıldır çiğköfte ustası olduğunu ve bugün ramazanın ilk günü olması hasebiyle kendilerini tatlı bir telaşın sardığını söyledi. Olgun, “Çiğköfte bölgemizde çok tercih ediliyor ama ramazanda daha çok tercih ediliyor. Çiğköfte iftar sofralarının vazgeçilmezidir. Rabbim şimdiden tutulan oruçları dergâhında kabul etsin.” dedi.

“ÇİĞKÖFTE YAPIMINDA ÖNEMLİ OLAN EN İYİ MALZEMEYİ KULLANMAKTIR”

Olgun, çiğköftenin nasıl yapıldığına dair şu bilgileri aktardı: “Çiğköfte yapımında önemli olan en iyi malzemeyi kullanmaktır. Birde çok yoğurmaktır. Bizim bölgede çiğköfte etli yapılır çünkü çiğköftenin ana maddesi ettir. Çiğköfte de kullanılan malzemeler; kırmızı et, köftelik, pul ve siyah biber, salça, soğan ve baharat türleridir.”

“TATLI ÇEŞİTLERİMİZ HAZIR, İFTAR SAATİNİ BEKLİYORUZ”

Tatlıcı Esnafı Şeyhmus Akça, vatandaşların tatlıya yoğun ilgi gösterdiğini ve özellikle ince halka tatlısını tercih ettiğini belirtti. Akça, “İnce, halka, tulumba ve cevizli tatlı çeşitlerini yapıyoruz. Tatlılarımızı doğal şekerden yaptığımız için halk tarafından çok tercih ediliyor. Şu an bizi tatlı bir iftar telaşı sarmış durumda. Tatlı iftar sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Şu an tüm tatlı çeşitlerimiz hazırdır, iftar saatini bekliyoruz ve herkesi tatlı almaya davet ediyoruz.” diye konuştu.

“ÇİĞKÖFTE YOĞURMAK SABIR İSTER”

Bir diğer çiğköfteci Abdullah Akdağ da çiğköfte yoğurmanın sabır isteyen bir iş olduğunu vurguladı. Akdağ, “Daha önce batı illerinde çiğköfte yapıyordum bu ramazan da ise Kızıltepe’de yapmaya karar verdim. Malum bugün ramazanın ilk günü… İlk günü bizde ilk iftara hazırlık yapıyoruz. Çiğköftemiz hazır iftar saatini bekliyoruz. Rabbim utandırmasın diyoruz. Mübarek ramazan ayımız hayırlara vesile olsun kazasız belasız geçer inşallah.” dedi.

“SADECE İFTAR VAKTİ LOKANTAMIZI AÇIYORUZ”

İftar için pide-lahmacun hazırladıklarını söyleyen Lokantacı Rıdvan Dündar, “Gündüz mübarek ramazan ayı hürmetine kapalıyız. Sadece iftar vakti lokantamızı açıyoruz. Şu an da yavaş yavaş iftar zamanı yaklaşıyor. Bizde müşterilerimiz için hazırlık yapıyoruz. Şu an hazırlıklarımız tamam, müşterilerimizi bekliyoruz.” diye konuştu.

“ÇEŞİT ÇEŞİT PİDE YAPIYORUZ”

Fırıncı Soner Gültekin ise “Her ramazan ayı bizde heyecan oluyor ama ilk günün heyecanı başkadır. Ramazan ayı duygusu bambaşka bir şeydir. Bizde her ramazan ayında normal, yağlı, tatlı ekmek çıkarıyoruz. Tüm ekmek çeşitlerimiz hazır iftar saatini bekliyoruz. İnşallah Allah’ın izniyle tüm ekmeklerimizi satacağız.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi