Görüş Bildir

36 aday adayı üst komisyona

Milletvekili aday listesi Erdoğan'ın İngiltere dönüşünden sonra belirlenecek. 2 bin 396 aday adayı üst komisyona sevik edilirken, Diyarbakır'ın 12 milletvekili için, 36 isim gönderildi.

36 aday adayı üst komisyona

Yılmaz BEKLEYEN/Tahir KARAKEÇİ

DİYARBAKIR-24 Haziran'da gerçekleşecek milletvekili seçimleri için AK Parti'ye başvuran 7. 343  aday adayından, 2 bin 396 aday adayı üst komisyona sevk edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 600 milletvekili aday listesini belirlemek üzere gönderilen isimlerden, 36'sı Diyarbakır'ın aday adayları oluşturuyor. 12 Milletvekili kontenjanı bulunan Diyarbakır'ın her aday için, üç ismin belirlendiği ifade edildi.

AK Parti'de mülakatlar tamamlandı, sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık edeceği toplantılara geldi. Erdoğan, İngiltere ziyaretinin ardından 2.394 aday adayı arasından 600 ismi belirlemek üzere, adeta kampa girecek.

KOMİSYONLARIN MÜLAKATLARI

AK Parti'de aday adaylarını Genel Başkan Yardımcısı'nın başkanlık ettiği 14 komisyon mülakata alarak, 10-15'er dakika süreyle, bir dizi soruya yanıt alınarak görüşleri istenildi. 7 Mayıs'ta çalışmalara başlayan komisyon 12 Mayıs itibarı ile çalışmalarını tamamlarken, 6 günlük sürede 85 ila 100 kişiyi mülakata alan komisyon, günde ortalama 15 saate yakın çalışma yürüttü.

"EN AZ BAŞVURU TUNCELİ'DEN"

AK Parti'ye 24 Haziran seçimlerinde milletvekili olmak için 7.343 aday başvuruda bulundu. En fazla vekillik başvurusu bin 387 ile İstanbul, en az başvuru 2 vekil çıkaran Tunceli'den. Tunceli'den 5 aday milletvekilliği başvurusu yaptı. 56 farklı meslek grubundan yapılan başvurularda ilk sırayı avukatlar aldı. Mülakatlarda 5 bin 243 kişi elendi. Ve 2.100 ismin Erdoğan'a sunulması kararlaştırıldı. AK Parti'nin mevcut 316 milletvekilinden 22'si başvuru yapmadı. 294 vekil yeniden başvuruda bulundu. Bu durumda Erdoğan, 600 ismi 2.394 kişi arasından seçecek.

İNGİLTERE DÖNÜŞÜ SEÇECEK

Gözlerin odaklandığı 600 kişilik aday listesi için kampa girecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vereceği karara çevrildi. 213'nin Diyarbakır için başvurduğu milletvekili aday adayları içerisinde, 36 kişinin mülakat komisyonu tarafından tespit edilerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderildiği bildirildi.

Mevcut milletvekillerinin yansıra, akademisyen, iş adamı ve STK temsilcilerinin yer aldığı 36 kişilik listenin, Diyarbakır'ın 12 milletvekili kontenjanı olması nedeniyle, her bir milletvekili adayı için üç ismin belirlenmesi, dikkat çekti.

DİYARBAKIR'DA NABIZ YOKLANIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı gönderilen isim listelerinin yansıra, hafta sonu Diyarbakır'da AK Parti Genel Merkezi ve Cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilen bazı isimler, nabız yokladı.

Gazeteciler, STK temsilcileri, Kanaaat önderleri ve Üst düzey Kamu yöneticileriyle, görüşen yetkili kişiler, adayların profillerinin yansıra, AK Parti'nin bölgeye yönelik ortaya koyabileceği, seçim stratejisiyle ilgili, görüş aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi