36 km yeni yol açılacak

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar, Bağlar ve Yenişehir ilçelerinin gelişme bölgelerinde toplam 36 kilometre yeni yol açacak. Böylece kent içi yolların standartları daha da artırılmış olacak.

36 km yeni yol açılacak

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Mastır Planı dahilinde trafiği rahatlatmak ve ulaşılabilirliği artırmak amacıyla yeni cadde ve bulvarlardaki yol çalışmaları sürüyor. Kayapınar'da Mezopotamya, Laleş, Diclekent, Selahattin Eyyubi ve Fırat Bulvarları, Sipan, Nazım Hikmet, Jiyan, Dorşin Caddeleri; Bağlar'da Aram Tigran Bulvarı, Evrim Alataş, Hashawar, Azadi, Ahmet Kaya, Haskif, Newroz, Şengal Caddeleri; Yenişehir ilçesinde ise Mir Cembeli ve Mir Celadet Bulvarları, Hilar ve Şeyh Bedrettin Caddelerinin hizmete açılması için zemin düzeltme, kazı, dolgu ve asfalt çalışmaları devam ediyor. Yapılan birçok cadde ve bulvarlarda bisiklet yolları da düzenlenecek.

Diclekent Bulvarı çevre yoluna bağlanacak

Çalışmalar hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkan Turan Kapan, yeni yerleşim yerlerindeki yol çalışmalarına bir aydır hız verdiklerini belirtti.

Yol yapımından önce kazı ve dolgu çalışmalarının başladığını hatırlatan Kapan, Diclekent Bulvarı'nın 1,5 kilometre daha uzatılacağını ve bulvarın çevre yoluna bağlanacağını kaydetti. Diclekent Bulvarı'na ağırlık vermelerinin sebebinin, doğalgazla çalışan otobüslerin dolum tesisinin bulvar üzerinde olmasından kaynaklandığını açıklayan Kapan, Kayapınar'da 2015-2016 yılı arasında 17 kilometre yeni yolun yapılacağının bilgisini verdi. Bütçe kapsamında Kayapınar'da yapılacak yolların yüzde 50'sinin tamamlanacağını söyleyen Kapan, geriye kalan yol açma çalışmalarının 2016 yılında yüzde 100 biteceğini kaydetti.

Bulvarlar 30 ve 50 metre genişliğinde olacak

Bağlar ilçesinde 13, Yenişehir'de 6 kilometre yeni yolların açılacağını ifade eden Kapan, "Kent genelinde ham olarak adlandırdığımız yeni açılacak yollar yaklaşık 36 kilometre olacak. Tüm çalışmaların startını verdik ve 2016 yılında bu yollar bitmiş olacak" dedi. Nazım Hikmet, Musa Anter, Sipan ve Mezopotamya caddelerinde temel, alt temel ve asfalt çalışmalarının devam ettiğini belirten Kapan, bu yolların 2015 yılı içerisinde tamamlanacağını bildirdi. Yeni yol açma çalışmalarında, özellikle yeni gelişme bölgelerinde bazı engellerle karşılaştıklarını kaydeden Kapan, bazı sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Kapan, bu sorun ve sıkıntıların yakın zamanda aşılacağını ve çalışmaların aksatılmadan sürdürüleceğini dile getirdi.

Bulvarların 30 ve 50 metre genişliğinde olduğunu ifade eden Kapan, sözlerine şöyle devam etti: "Yapılan tüm bulvarlar Ulaşım Ana Planı içerisinde, imar planıyla uyumlu şekilde projelendiriliyor. Projeyle yol standartlarını belirliyoruz. Buralar yeni yerleşim bölgeleri olduğu için ilk önce 1 ya da 2 yıl altyapıların oturulmasını bekliyoruz. Bu bölgelere doğalgaz, içme suyu ve kanalizasyon hatlarının geçirilmesinden sonra yolun üst yapısı dediğimiz, asfalt ve temel işlerini yaparak yolu tamamlıyoruz."

Yeni açılacak cadde ve bulvarlarda bisiklet yolları da yapılacak

Açılacak olan yeni cadde ve bulvarların ulaşım planı içerisinde 30, 40 ve 50 metre genişliğinde olduğunu belirten Kapan, bu cadde ve bulvarlara bisiklet yolu da yapacaklarını açıkladı. Fırat, Mezopotamya, Sipan ve Nazım Hikmet cadde ve bulvarlarını yılsonuna kadar sathi kaplama yapacaklarını bildiren Kapan, "Çünkü o bölgelerde hala inşaat alanı ve yapılaşmalar devam ediyor. Altyapıların tamamlanmasıyla sıcak asfalt serilecek" diye konuştu.

Kazılan asfalt geri dönüşümde yerinde kullanılıyor

Yol çalışmalarından kaynaklı özellikle kent içinde tozdan dolayı yurttaşların şikayetlerinin olduğunu kaydeden Kapan, yol yapımında tozun olmaması için kazdıkları asfaltı geri dönüşümde yerinde kullanmaya çalıştıklarını söyledi. Yurttaşların rahatsız olmaması için ellerinden geldikçe hassas davranmaya çalıştıklarını vurgulayan Kapan, yurttaşların bu konuda sabırlı davranarak asfalt ekiplerine yardımcı olmalarını talep etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz