8 HDP'liye Zorla Getirme Kararı!

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından milletvekillerinin yargılanmasına başlandı. Daha önce dosyaları ayrılan 8 milletvekilinin yargılanmasına Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşmaya sanık milletvekilleri katılmazken, avukatları hazır bulundu.

8 HDP'liye Zorla Getirme Kararı!

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından milletvekillerinin yargılanmasına başlandı. Daha önce dosyaları ayrılan 8 milletvekilinin yargılanmasına Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşmaya sanık milletvekilleri katılmazken, avukatları hazır bulundu.

ZORLA GETİRME KARARI

Mahkeme, duruşmaya katılmayan 1 Kasım 2015'teki 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde HDP'den milletvekili seçilen Osman Baydemir, Dirayet Taşdemir, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Besime Konca, Alican Önlü ve Nadir Yıldırım hakkında "zorla getirilmesi" yönünde karar verdi. Ayrıca dava dosyasında firari olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ağabeyi Nurettin Demirtaş ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok'un da aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında yakalama kararı bulunuyor.

DİYARBAKIR'da görülen KCK ana davasının ilk duruşmasında mahkeme, davada yargılanan HDP'li 8 milletvekili için, duruşmaya zorla getirilme müzakeresi yazılmasına karar verdi.

KCK ana davasında yargılanan ancak dokunulmazlıkları olduğu için ifadeleri alınmadığından dosyalara ayrılan HDP milletvekilleri Osman Baydemir, Ahmet Yıldırım, Besime Konca, Nadir Yıldırım, Alican Önlü, Çağlar Demirel, Dirayet Taşdemir ve Selma Irmak'ın yargılanmasına Diyarbakır 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Mahkeme haklarında duruşmaya katılmaları için tebligat yapılan milletvekilleri duruşmaya katılmayınca, haklarında zorla getirilme müzakeresi düzenlenmesine karar verildi.

YAKALAMA KARARI OLANLAR

Mahkeme ayrıca, KCK ana davasında yargılanan ve aralarında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kardeşi Nurettin Demirtşa, Hüseyin Zorlu, Fikri Aktaş, Müzeyyen Güneş, Nadire Nergiz, Mesude Şahin, Kenan Ayaz, Gülabi Dere, Özlem Tanrıkulu, Hamit Aslan, Nesrin Deniz, Remzi Kartal, Sabri Ok, Mustafa Sarıkaya, Şükran Aydın, Mehmet Ermiş, Mehmet Duman, Gülistan Aksoy, Gülay Calap, Ünal Ahmet Çelen ve Erkan Pişkin hakkındaki yakalama emirlerinin infazın gerçekleşmesinin beklenmesine karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

DBP EŞ BAŞKANLARI TUTUKLANDI

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde DBP ilçe eş başkanları Hamide Turan ile Abdullah Ekelik tutuklandı. 1 Eylül günü yapılan operasyonda DBP Doğubayazıt eş başkanları Hamide Turan ve Abdullah Ekelik gözaltına alınmıştı. Ağrı Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından eş başkanlar dün sabah saatlerinde Doğubayazıt Adliyesine getirildi. Savcılık ifadesinin ardından tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilen Hamide Turan ve Abdullah Ekelik, "örgüte üye olmak" suçlamasıyla tutuklanarak Ağrı M Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

 DEMİRTAŞ HAKKINDA FEZLEKE

Buarada, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, 2012 yılında Sultanbeyli'de yaptığı konuşmada, "Türkiye Cumhuriyetini, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama" suçunu işlediği iddiasıyla fezleke düzenlendi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve soruşturma izni verilmesi amacıyla Adalet Bakanlığı'na gönderilen fezlekede, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in avukatı aracılığıyla, o dönem Barış ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı olan Demirtaş'ın 6 Ocak 2012 tarihinde partisinin Sultanbeyli İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen programda yaptığı konuşması nedeniyle şikayetçi olduğu hatırlatıldı.

Demirtaş'ın konuşmasında, o dönem Genelkurmay Başkanı olarak görevini ifa eden Orgeneral Necdet Özel'i kastederek, "(Kürtçe ana dilde eğitim olmaz) diyor. Senin rütben orgeneral de olsa bizim nazarımızda onbaşısın" şeklinde sözler sarf ettiği belirtilen fezlekede, Demirtaş'ın bu sözleriyle Türkiye Cumhuriyeti askeri organını aşağılama suçunu işlediğinin sabit olduğu aktarıldı.

ÖZEL ŞİKAYETİNDEN VAZGEÇMİŞTİ

Fezlekede, müşteki Necdet Özel'in, Demirtaş hakkındaki şikayetinden soruşturmanın devamı sırasında 15 Ocak 2015 tarihinde vazgeçtiği belirtilerek, "Her ne kadar müşteki Özel şüpheli hakkındaki şikayetinden vazgeçmiş ise de atılı suçun şikayetten vazgeçme ile düşen suçlardan bulunmaması, sarf ettiği sözlerin müşteki Özel'in şahsını hedef almayıp doğrudan Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'na yönelik sözler olması nedeniyle şüpheli hakkında soruşturma izninin verilmesi arz olunur" ifadelerine yer veridi.

Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'nın müşteki, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in de mağdur olarak yer aldığı fezleke, soruşturma izni verilmesi amacıyla Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderildi.

Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesindeki "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçundan soruşturma yapılması Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlıdır" hükmünü içeriyor.

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

Selahattin Demirtaş, 6 Ocak 2012 tarihinde genel başkanlığını yaptığı Barış ve Demokrasi Partisi'nin Sultanbeyli ilçe örgütünce düzenlenen programda yaptığı konuşmada, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in Kürtçe eğitimi uygun bulmadığına yönelik açıklamaları üzerine, ''Senin rütben orgeneral de olsa bizim nazarımızda onbaşısın'' demişti.

Bunun üzerine Genelkurmay Başkanlığı suç duyurusunda bulunmuş, Sultanbeyli Cumhuriyet Başsavcılığı da Demirtaş hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesi uyarınca, ''hakaret'' suçundan yargılanması amacıyla fezleke hazırlamıştı. Hazırlanan fezleke, Demirtaş'ın milletvekili olması dolayısıyla Adalet Bakanlığı'na gönderilmişti.

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından Demirtaş hakkındaki fezleke savcılığa iade edilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler