Görüş Bildir

9 EKİP KAZI YAPACAK

Bismil ilçesinde Ilısu Baraj Gölü altında kalacak yerlerdeki kazı çalışmaları için 4'ü yabancı 9 ekip izin aldı. Yazar Yaşar Kemal, Hasankeyf'in de içinde bulunduğu Dicle Vadisi'nin UNESCO Dünya Miras Alanı olarak ilan edilmesini talep eden uluslararası imza kampanyasına destek verdi.

9 EKİP KAZI YAPACAK

DİYARBAKIR- Ilısu Barajının yapımıyla ilgili 'kriz' çözülmezken, Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde Baraj Gölü altında kalacak yerlerdeki kazı çalışmaları için 4'ü yabancı 9 ekip izin aldı. Burada, Yazar Yaşar Kemal, Hasankeyf'in de içinde bulunduğu Dicle Vadisi'nin UNESCO Dünya Miras Alanı olarak ilan edilmesini talep eden uluslararası imza kampanyasına destek verdi.

9 KAZI EKİBİ

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Müdür vekili Nevin Soyukaya, Ilısu Baraj Gölü altında kalacak eserlerin kurtarılması için süren kazı çalışmalarının bu yılki kısmına başlandığını bildirdi.

Bu yıl 4'ü yabancı toplam 9 ekibin 12 alanda kazı yapacağını belirten Soyukaya, Kavuşantepe ile Hırbimerdan höyüklerinde kazıların başladığını, diğerlerinin ise Temmuz ayı başına kadar başlayacağını söyledi.

''Ilısu Baraj Gölü Altında Kalacak Kültür Varlıklarının Korunması'' projesi kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve DSİ'nin işbirliğiyle Diyarbakır Müze Müdürlüğü başkanlığında, Bismil'deki bazı höyüklerde kurtarma kazılarının 2000 yılından bu yana yürütüldüğünü anımsatan Soyukaya, şu bilgileri verdi:

SU ALTINDA

''Bu yıl 9 ekip toplam 12 kazı alanında çalışma yapacak. ABD'li Bradley Parker başkanlığındaki ekip Kenantepe'de, İtalyan Nicola Laineri Hırbimerdan Höyüğü'nde, ABD'li Timothy Mathney Ziyarettepe'de, Japon Yutaka Miyake Salatcami Yanı'nda, Prof. Dr. Vecihi Özkaya Körtiktepe ile Cırıf Tepe'de, Doç. Dr. Hali Tekin, Hakemi Use ile Hıncıka'da, Doç. Dr. Tuba Ökse Salattepe'de, Doç. Dr. Gülriz Kosbe Kavuşantepe'de, Yrd. Doç. Dr. Eyüp Ay'da Müslümantepe ile Aluçtepe höyüklerinde ekipleriyle kazı yapacak.''

BARAJ YAPILMASIN

Öte yandan, Ilısu Barajının yapılmaması için kampanyalar düzenleyen Doğa Derneği söz konusu imza kampanyasına Tarkan, Orhan Gencebay ve Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk'tan sonra bir destek de Yaşar Kemal'den geldi. Dilekçeyi imzalayan Yaşar Kemal yaptığı açıklamada, doğasını, tarihini ve kültürünü yok eden toplumların ayakta kalamayacağına dikkat çekerek, doğayı yok etmenin, suçların en büyüğü olduğunu, hiçbir şekilde bağışlanamayacağını vurguladı.

HASANKEYF'E DESTEK

Doğanın yok olduğu gün, insanlığın da yok olacağını ifade eden Kemal, bir zamanlar ekonomik kalkınmanın ''olmazsa olmazı'' sanılan ve bilinçsizce yapılan barajların doğayı yok eden nedenlerin başını çektiğini savundu. Yaşar Kemal, barajların doğayı yok etmekle kalmadığını, toprağın tuzlanması, çölleşme, hastalıkların artması gibi tahribatların yanı sıra kültürü ve verimli tarım arazilerini de yok ettiğini belirterek, barajların, dünyanın en verimli tarım arazileri olan nehir yataklarını yok ettiğini kaydetti.

DÜNYA MİRASI ALAN

Tarihi mirasın, tüm dünyaya bırakılan bir miras olduğunu vurgulayan Kemal, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:  ''Doğasını ve tarihini yok eden bir toplumun gelecekte ayakta kalması mümkün değildir. Hasankeyf'te doğayla tarih birbirinden ayrılamaz biçimde iç içedir. Bu bütünlüğüyle bugüne ulaşmış Hasankeyf'in zenginliğini kurtarma kazılarıyla, hele hele uygulaması imkansız olan başka yere taşıma önerileri ile yok etmek dünyanın mirasını yok etmektir. Hasankeyf için Doğa Derneği'nin başlattığı kampanyayı da sonuna kadar savunacağım. Hasankeyf bir dünya mirasıdır ve UNESCO Dünya Miras Alanı olarak ilan edilmelidir.''

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi