Adrese mi teslim?

Ergani Belediyesi'nin "Temizlik ihalesi" tartışma konusu olurken Başkan Kaya, şikayetin kendilerine de geldiğini ifade etti. Kaya, “Her alanda ehliyetli bir firma ile çalışmak açısından böyle yaptık” savunmasını yaptı.

Adrese mi teslim?

Filiz YAŞA

DİYARBAKIR- Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde, HDP’li belediye tarafından açılan temizlik ihalesinin şartnamesindeki bazı maddeler, kafalarda kuşku uyandırdı. “Adrese teslim ihale yapılıyor” iddiaları sonrası açıklama yapan Belediye Başkanı Ahmet Kaya, bu konuda kendisine şikayetler geldiğini de kabul ederek, “Her alanda ehliyetli bir firma ile çalışmak açısından böyle yaptık” dedi.

Ergani Belediyesince, 17 Ocak tarihli İş Makinesi ve Çöp Toplama Araç Kiralama Hizmet Alım İşi için çıkılan ihalede, şartnamede yer alan “Araç ve makine aile çöp toplama ve nakli ile kent temizliği hizmetleri, araç tamir bakım onarımları ve araç kiralama hizmetleri ile birlikte benzer iş olarak kabul edilecektir” maddesi adrese teslim iş verildiği iddialarını gündeme getirdi.

Şartnamede ayrıca, “4925 sayılı karayolu taşımacılığı kanını kapsamında verilen K1, C2, L1, L2, R1, R2 yetki belgelerinden herhangi birisinin aslının veya noter onaylı suretinin sunulması zorunludur” ibaresinin yer alması kuşkuları güçlendirdi.

Konuyla ilgili Diyarbakır Söz Gazetesi muhabirinin sorularını yanıtlayan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, adrese teslim iddiaların reddederek, her alanda ehliyetli bir firmayla iş yapmak istediklerini savundu.

“ADRESE TESLİM YOK”

İhalenin kamu yararı gözetilerek düzenlendiğini savunan Kaya, “İştirakçilerin her birinin isteği doğrultusunda ihale şartnameleri hazırlandı. Daraltıcı şartlar koymuşuz ama bu demek değildir ki adrese teslim bir ihaledir. Yani göreceksiniz bu ihaleye bir kaç tane firma gelip katılacak. İkincisi ise çok önemli bir durum takdir edersiniz ki hem araçların durumu hem de biz onlara kentin temizliğini emanet edeceğiz. Yani makine parkuru açısından içinde tankerler var. Mesela biz bu dönem öyle bir sıkıntı yaşadık ki tankerlerle ilgili, insanlar ağaçlarımızı kurutacak kadar mağdur ettiler. Dolayısıyla her alanda ehliyetli bir firma ile çalışmak açısından böyle yaptık. Yani bu tip disiplinli ihaleler aslında kamunun yararına ama iştirakçi olmak isteyenler de şunu istiyor. Sallapati olsun bizde girelim fiyatları kıralım. Fiyat kırmanın kamunun yararına olduğunu düşünüyorlar. Tek başına kriter bu olunca sıkıntı yaratılıyor yoksa adrese teslim yok” dedi.  Kaya, şartnameyi okumadığını ve bu konuda kendisine de şikayetler geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

“BANA DA ŞİKAYET GELDİĞİ İÇİN BİLGİ SAHİBİYİM”

“Mardin’den ya da Şanlıurfa’dan biri gelip katılacak. Biz bunu engelleyebilir miyiz? Türkiye çapında her taraftan insanlar gelip girebilecek. Sadece Ergani için ya da Diyarbakır için hazırlanmış bir ihale değil. Bu biraz zorlama bir yorum. Şartnameye hiç bir müdahalem yoktur. Müdahalede etmem. Şartnameyi hazırlayan bir ekip var. Ben sadece başkan olarak tavsiyelerde bulunuyorum. Diyorum ki beklentimiz şudur, şunlara şunlara dikkat edin. Onun ötesinde ihale görüşmeleri yapmam kimin gelip gittiğini bilmem. Şartnameleri okumam. Açıkçası sizin bahsettiğiniz ihalenin şartnamesiyle ilgili bana da şikayet geldiği için bilgi sahibiyim. O şikayet gelmezse öyle bir özellik taşıdığına dair bilgim bile olmazdı. Böyle bir iddiayı kabul etmiyorum. Şimdi Antalya’dan biri ihaleye katılsa kovacak mıyız? Böyle bir şey olabilir mi?”

Kaynak: Diyarbakır Söz