Anız Yakmayın!

Bismil Kaymakamlığı ve belediyesi, anız yaklamalara karşı teyyakuza geçerken, çiftçilerle toplantı düzenleyip, uyardı.

Anız Yakmayın!

Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkanı Turgay Gülenç başkanlığında Anız Yangınlarının Önlenmesi ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya; İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Remzi Çekiç, Bismil Ziraat Odası Başkanı Mehmet Arslan Bismil Çiftçileri ve Köy Muhtarları katıldı.

MUHTARLARLA TOPLANTI

Anız Yangınlarının zararları ile ilgili Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından sunum yapıldı. Muhtarların Anız Yangınları İle ilgili soruları cevaplandı. Kaymakam Gülenç yaptığı konuşmada, anız yakmanın en başta topraktaki canlıları yok ettiğini, toprağa zarar verip verimi düşürdüğünü ve çevreye zarar verip doğal dengeyi bozduğunu dile getirdi.

ANIZ'IN YARATTIĞI TAHRİBAT

Anız Yangınları Toprağa, Bitkilere ve Doğaya Zarar Verir

Anız yakma toprağa, bitkilere ve çevreye zarar verir. Anız yakmanın zararları;

-Toprak verimliliği azalır,

-Anız yakma toprağı çoraklaştırır,

-Toprak canlılarının beslenme ortamları yok edilir,

-Toprak canlılarının bıraktığı birçok maddelerle oluşturulan yaşam ortamı yakılarak yok edilir,

-Toprak yel ile üfürülerek sel ile süpürülerek erozyona uğrar,

-Toprak yorgunluğu artar,

-Toprak yağmur suları ile taşınır ve toprak içerisinde toprağın açtığı kanallar çöktüğü için su depolanmaz,

-Doğal denge bozulur,

-Orman yangınlarının çıkmasına sebep olur,

-Anız ile birlikte çoğu zaman diğer komşu tarla ve bahçelerinde yanmakta,

-Arazilerde bulunan telefon direkleri yanmakta ve iletişim zarar görmektedir,

-Anız yakma yoldan geçen araçların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebebiyet vermektedir. Verdiği bu zararlardan dolayı Anız yakmayalım ve yakanlara engel olalım.

UYMAYANLARA CEZA GELİYOR

Anız yakmanın zararlarının yanında cezalarıda bulunmaktadır. 2017 yılı hasat döneminden sonra Anız Yangınlarının önlenmesi hususunda; anız yakanlarla ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 27 Aralık 2016 tarih ve 29931 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2017/1 no’lu 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca verilecek idari para cezalarına ilişkin tebliğ ile yeniden değerleme oranları dikkate alınarak güncellenmiş olup, 2872 sayılı Çevre Kanununun 20. Maddesinin 1 bendi uyarınca bu kanunun ek-1. Maddesinin C bendine aykırı olarak anız yakanlara 2017 yılında her dekar için 42,44 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat artırılır.

Anızların yakılmaması hususunda Çiftçilerimiz ve üreticilerimizin özenli ve daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Anız yakma yasaklarına uymayanlar hakkında 2872 sayılı kanunun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır." uyarısı yapıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz