Anneler: Kendimizi siper ederiz

Ağrı’nın Diyadin ilçesi Yukarıtütek köyü bölgesinde yaşanan çatışmadan dolayı Diyarbakır’da bir araya gelen Barış Anneleri İnisiyatifi, çözüm sürecine zarar gelmesinden tedirgin oldu. Anneler çatışma ortamının tekrar yaşanmaması için Kuran-ı Kerim okuyarak tespih çekti.

Anneler: Kendimizi siper ederiz

Geçtiğimiz gün Ağrı’nın Diyadin ilçesi Yukarıtütek köyünde asker ile PKK’lılar arasında çatışma çıkmış, çatışmada bir kişi ölmüş, 4 asker de yaralanmıştı. Bölgede yaşanan çatışmadan dolayı Diyarbakır’daki Barış Anneleri endişe yaşadı. Yaklaşık 10 yıldır kurulan Barış Anneleri Derneği üyeleri bir grup anne, bugün bir araya geldi. Olaylardan dolayı tedirginlik yaşayan anneler, çözüm süreci bozulmasın diye gözyaşı döktü. Anneler, çatışmaların olmaması ve sürecin bozulmaması için Kuran-ı Kerim okuyarak tespih çekti.

"ASKER VE PKK’LI ÇOCUKLARA KURŞUN DEĞMESİN DİYE KENDİMİ SİPER EDERİM"

Barış Anneleri üyelerinden Emine Deniz, 19 yıldır barış annesi olduğunu ve askerler ile PKK’lılar çatışmasın diye kendini siper edeceğini söyledi. Emine Deniz, "Burada barış için çabalıyoruz. Biz barışın keyfini yaşıyorduk. Herkese yazık günah. Çatışmalar yaşandı ama daha fazla büyümedi. Olayda bir HDP’li hayatını kaybetti. Yüreğimiz yandı. Kafamızı yastığa koyduğumuzda barışın olduğunu bilelim artık. Çatışmalar çıkarsa eğer kendimi siper ederim. Asker veya PKK’lıya giden kurşun varsa o bana değsin. Her iki taraf da bizim çocuğumuzdur" dedi.

"KİM OLURSA OLSUN ÖLÜM İSTEMİYORUZ"

Anne Nevriye Kaçan ise 10 yıldır Barış Anneleri ile birlikte olduğunu, barışın ve özgürlüğün artık gelmesi gerektiğini dile getirdi. Nevriye Kaçan, "Hiçbir insanın ölmesini istemiyoruz. Ölümlere karşıyız biz. Asker, polis, PKK’lı, Laz, Çerkez veya Hristiyan olsun insan insandır. Dağda olan çocukların gönlü silahlardan yana değildir. Bu olaylardan bir tek annelerin yüreği yanar. Askerler de bizim evlatlarımız onlara öyle bakıyoruz. Asker annelerine sesleniyorum artık yeter el ele verelim barışa biz gidelim. İnsanlar ölmesin artık. Bizlere de acıyın yüreğimiz yanıyor. Çocuklarımızı ne tür zorluklarla büyüttük. Kafamızı yastığa koyduğumuzda gözlerimizden yaşlar akıyor. Annelerin gözyaşı için yeter artık. Barış ve kardeşlik olsun artık" diye konuştu.

"OPERASYON OLURSA BİZ DE CANLI KALKAN OLURUZ"

İsmini vermek istemeyen bir Barış Annesi üyesi de asker ve PKK’lıların hiçbir zaman ölümünü istemediklerini vurguladı. Barış Annesi, "Sürekli barış elini biz uzatıyoruz. Bu kez süreç bozulursa çok sayıda ölüm olacaktır. Silahlara kimse aşık değildir. Operasyonlar olursa eğer biz de canlı kalkan oluruz. Kimse ama kimse savaştan yana taraf olmamakta. Asker aileleri de bizimle el ele versin. Polis veya asker anneleri ile el sıkışıp barış önünü açmak istiyoruz. Herkese sesleniyorum ama en çok da anneler bu işi yapar. Bir tek yüreği yanan annelerdir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz