Asılsız İhbarlar Sahneye Taşındı

Yılda ortalama 4,5 milyon asılsız ihbarın geldiği Diyarbakır 112 Acil Komuta Merkezinde görevli personel, Sağlık Bakanlığının desteğiyle sahneledikleri tiyatro oyunuyla bu soruna dikkati çekti.

Asılsız İhbarlar Sahneye Taşındı

Diyarbakır 112 Acil Komuta Merkezindeki sağlık personeli, asılsız ihbarlara dikkati çekmek için "Yalancı Çoban 112" adlı tiyatro oyununu sahneledi.

112 Acil Komuta Merkezi çalışanları, vakalara ulaşmaya çalışırken karşılaştıkları sorunları anlatmak için "Sağlıklı Tiyatro Ekibi" kurdu.

Ekip, 7 aylık çalışma sonucunda, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Cevat Talay'ın yazıp yönettiği "Yalancı Çoban 112" oyununu, Sağlık Bakanlığının desteğiyle sahneledi.

Merkeze gelen asılsız ihbarlarla ilgili hazırlanan tiyatro oyunu, Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde izlenime sunuldu. Oyun, çocukların beğenisini kazandı.

- "112'ye gelen ihbarların yüzde 90'ı sahte aramalar"

İl Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar, 112 personelinin hayat kurtarmak için yaptığı kutsal görevleri sırasında birçok sorunla karşılaştığını söyledi.

Sağlık görevlilerinin, gereksiz çağrılar nedeniyle kimi zaman sıkıntı yaşadığını belirten Avar, "112'ye gelen ihbarların yüzde 90'ı sahte aramalar. Bu durum hem sağlık personelinin gerçek vakalara ulaşma süresini etkiliyor hem de gerçek vakaların 112'ye ulaşmasına engel oluyor. Bu, bütün Türkiye'nin problemidir. Bu konuda farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Geçen yıl aldıkları 5 milyon 21 bin çağrıdan 4 milyon 500 bininin asılsız olduğunu dile getiren Avar, ambulans hizmetlerinin aksamaması için Sağlık Bakanlığınca ticari araç, billboard ile elektronik tabelalarda bilgilendirme yapılacağını kaydetti.

Avar, tiyatro oyunuyla öğrencilerin "asılsız ihbarda bulunmamaları ve trafikte seyrederken ambulansa yol vermeleri konusunda ailelerini uyarmalarını" sağlamaya yönelik farkındalık çalışması yürütüldüğünü belirtti.

Vatandaşlardan bu konuda duyarlılık beklediklerini vurgulayan Avar, projeyle 100 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

- "En büyük sıkıntı, asılsız ihbarlar"

Merkezde 15 yıldır çalışan İlyas Ayral, tiyatro oyunuyla toplumda duyarlılık oluşturmak istediklerini belirterek, "Oyunun üç ana teması vardı. Bunlar yaşama yol verilmesi, 112'nin gereksiz aranmaması ve hastalara sağlık görevlileri dışında müdahale edilmemesi. Ancak bizim için en büyük sıkıntı, asılsız ihbarlar" dedi.

Vakaya şehir içinde 10 dakikada ulaşma mecburiyetleri bulunduğunu, özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde sorun yaşadıklarını ifade eden Ayral, çocukları bu konuda bilinçlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

İlk kez bir tiyatro oyununda rol aldığına işaret eden Ayral, "Hiçbirimiz profesyonel oyuncu değiliz. Arkadaşlarımızla büyük çaba sarfettik. Bir kelimeyi belki bir hafta çalıştık. Çocukların memnun olması bizim için son derece önemli. Gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Merkezde görevli acil tıp teknisyeni Huriye Kalaycıoğlu da asılsız çağrıların daha çok çocuklardan geldiğini, bu kapsamda farkındalık oluşturmaya onlardan başladıklarını söyledi.

Vakaya zamanında müdahalenin önemi ve asılsız ihbarların yol açtığı mağduriyete değinen Kalaycıoğlu, bunu çocuklara tiyatro oyunuyla, onları eğlendirerek anlatmak istediklerini bildirdi.

Öğrencilerden Rojin Şahin ise oyunla öğrendiklerinin kendisine ışık olacağını, trafikte ambulansa yol vermeleri için ailesini uyaracağını ifade etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz