Babaaa bak karne aldım

Dürümlü mezrasında bomba yüklü kamyonu infilak ettirdiği katliamın yetim bıraktığı çocuklar karnelerini aldıktan sonra babalarının mezarına koştu.

Babaaa bak karne aldım

Türkiye’nin birçok ilinde öğrenciler bugün karnelerini almanın mutluluğunu yaşarken, terör olaylarının yaşandığı Güneydoğu’daki bazı bölgelerde öğrencilerin karne sevinçleri kursaklarında kaldı. Terör eylemleri yüzünden eğitimden mahrum kalan ve yakınlarını kaybeden öğrenciler, karne sevincini yaşayamadı.

36 ÇOCUK YETİM KALDI

PKK’nın bomba yüklü kamyonu infilak ettirmesi sonucu 16 kişinin hayatını kaybettiği ve 36 çocuğun yetim kaldığı Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Tanışık köyünde karne günü buruk geçti. Köydeki patlamada babasını, amcasını ve ağabeyini kaybeden çocukların, sabah saatlerinde Tanışık İlkokulu’ndan karnelerini aldıktan sonra yakınlarını mezarlarına koşması yürekleri dağladı. Kaybettikleri yakınlarına duydukları özlemin gözlerinden okunduğu çocuklar, karnelerini mezarlığa bırakarak dua edip, mezar taşlarını öptü.

Katliamda hayatını kaybeden Seyithan Yakar'ın oğlu ilkokul 4. sınıf öğrencisi Süleyman Yakar "Her yıl karnemi ilk babama götürüyordum. Şimdi de karnemi aldım ilk olarak babamın mezarına geldim. Babama, 'Sen bizi büyüttün karne alacak yaşa getirdin. Biz de sana karnemizi getirdik' dedim"

Orhan Yakar'ın kızı ilköğretim 8. sınıf öğrencisi Havva Yakar "Hep teşekkür alıyordum. Bu yıl ilk olarak takdir belgesi aldım. Babamın mezarına gelerek ona göstermiş oldum. Babam buna çok sevinmiştir. Ona 'Baba biliyorum beni duyuyorsun, kardeşim Süleyman da takdir aldı. Baba senin için okuyacağım' dedim"

 PKK'lıların Diyarbakır'ın Dürümlü mezrasında gerçekleştirdiği katliamda babalarını kaybeden ve yetim kalan çocuklar karnelerini alıp babalarının mezarına koştu.Dürümlü'de 12 Mayıs gecesi köylerinde barındırmak istemedikleri teröristlere karşı mücadele ederken PKK'lıların 15 ton patlayıcı yüklü kamyonu infilak ettirdiği saldırıda hayatını kaybedenlerin çocukları, karne sevincini babalarıyla yaşayamadı.Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarının yaşadığı Tanışık köyündeki Tanışık İlk ve Ortaokulunda düzenlenen törende karnelerini öğretmenlerinden alan öğrencilerden terörün yetim bıraktığı çocuklar, ilk olarak mezarlığa gitti.Babalarını kaybetmenin hüznünü yaşayan çocuklar başarılarını önce babalarıyla paylaşmak istedi.

- "Her yıl karnemi ilk babama götürüyordum"

Katliamda hayatını kaybedenlerden Seyithan Yakar'ın oğlu ilkokul 4. sınıf öğrencisi Süleyman Yakar, yaptığı açıklamada, bu yıl takdir belgesi de aldığını, karnesi ile belgesini aldıktan sonra ilk olarak babasının mezarının başına geldiğini söyledi."Her yıl karnemi ilk babama götürüyordum. Şimdi de karnemi aldım ilk olarak babamın mezarına geldim. Babama, 'Sen bizi büyüttün karne alacak yaşa getirdin. Biz de sana karnemizi getirdik' dedim." diyen Yakar, karnesini eve gidip annesine de göstereceğini belirtti.

- "İlk defa karnemi aldığımda babam yanımda değildi"

Seyithan Yakar'ın oğlu 8. sınıf öğrencisi Abdülkadir Yakar, karne gününün mutsuz ve hüzünlü geçtiğini, karne sevincini yaşayamadıklarını söyledi."Karnemize bakıp, durduk. Annem karnemi görünce duygulandı" ifadelerini kullanan Yakar, babasının vasiyetini yerine getirerek, okuyacağını belirtti.Yakar, "Karnemi aldığımda ilk defa babam yanımda değildi. Her karne zamanı bize vaatlerde bulunurdu. 'Size bunu bunu alacağım' derdi. Ama şimdi babam yok. Babam hep 'okuyun iyi yerlere gelin' diyordu. Avukat olmamı istiyordu. İnşallah babamı mahcup etmeyip, avukat alacağım." diye konuştu.Yakar, kardeşleri Süleyman ve Sedanur'un da takdir belgesi aldığını aktardı.

- "Baba senin için okuyacağım"

Orhan Yakar'ın kızı ilköğretim 8. sınıf öğrencisi Havva Yakar, başarısını ilk olarak babası ile paylaşmak istediğini dile getirdi.

Babasının okumasını çok istediğini anlatan Yakar, "Hep teşekkür alıyordum. Bu yıl ilk olarak takdir belgesi aldım. Babamın mezarına gelerek ona göstermiş oldum. Babam buna çok sevinmiştir. Ona 'Baba biliyorum beni duyuyorsun, kardeşim Süleyman da takdir aldı. Sen okumamı istiyordun. Baba senin için okuyacağım' dedim." şeklinde konuştu.

Yakar, okuyup mimar olmak istediğini belirtti. Çocuklar daha sonra karnelerini annelerine ve köyde yaşayan aile büyüklerine gösterdi.

- Dürümlü katliamı

Bingöl'ün Genç ilçesinde, gasbettikten sonra 15 ton patlayıcı yükledikleri kamyonu 12 Mayıs gecesi Yenişehir ilçesi Tanışık Mahallesi'ne getiren PKK'lı teröristlerle, durumlarından şüphelenen köylüler arasında tartışma yaşanmış, vatandaşların, köylerine almak istememesi üzerine kamyonla Dürümlü mezrasına doğru hareket eden ve köylüler tarafından takibe alındığını fark eden teröristler, patlayıcı yüklü kamyonu Dürümlü mezrası girişinde infilak ettirmişti.

16 kişinin yaşamını yitirdiği, 23 kişinin yaralandığı patlamanın şiddeti kentin birçok ilçesinde hissedilmiş, olay yerinde yaklaşık 20 metre genişliğinde ve 4 metre derinliğinde çukur oluşmuştu.

Cesetlerin parçalanması ve geniş bir alana yayılması nedeniyle 13 kişinin kimlik tespiti ancak DNA sonucunda belirlenmiş, PKK'nın gerçekleştirdiği saldırı, 36 çocuğun yetim, 8 kadının da dul kalmasına neden olmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz