Batman'da gerçeğini aratmayan tatbikat

Batman Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce (AFAD), Deprem Haftası dolayısıyla, Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğünde gerçekleştirilen deprem, yangın, ilk yardım ve arama kurtarma tatbikatı adeta gerçeğini aratmadı.

Batman'da gerçeğini aratmayan tatbikat

Batman Valiliği, Batman İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Diyarbakır İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, T.P. Batman Bölge Müdürlüğü, Batman Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığı ile gerçekleştirilen tatbikatta, 5,9 şiddetindeki deprem ve sonrası canlandırıldı.

Senaryo gereği depremin ardından binada yangın çıktı. Ekipler ilk olarak binada mahsur kalanları tahliye ederek güvenli bölgeye yönlendirdi ve yaralıları ambulanslara taşıdı.

Yangında üst katlarda mahsur kalan personel ise AFAD ve itfaiye görevlilerince pencereye kurulan hava tahliye istasyonuyla kurtarıldı. Ayrıca binanın bazı katlarında mahsur kalan personel ise kurulan şişme yatağın üzerine atlamaları sağlanarak kurtarıldı. Olası gaz sızıntısına karşı ise kimi personel gaz maskeleri yardımı ile binadan tahliye edildi.

GERÇEĞİ ARATMADI

Ardından yıkılan bir binanın enkazında kalan 2 kişiye ise arama kurtarma köpeği "Kahve"nin yardımı ile ulaşıldı.

Tatbikatın ardından gazetecilere açıklama yapan Batman Valisi Ahmet Deniz, Batman merkezin ikinci, 2 ilçenin ise birinci deprem kuşağı üzerinde olduğunu söyledi.

Tatbikatların bilinçlenme açısından önemli olduğunu vurgulayan Deniz, "Hepimiz biliyoruz ki ülkemizin yaklaşık yüzde 60'ı birinci ve ikinci derece deprem kuşağı. Onun için bilinçlenmemiz çok önemli. Özellikle insanlarımızı, çocuklarımızı, gençlerimizi bilinçlendirmeliyiz. Tatbikatlar onun için önemlidir. Hem depreme hazırlıklı olma açısından, hem diğer acil durumlara hazırlıklı olunması açısından bu tür tatbikatlar önemlidir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz