Baydemir güvenlik politikalarını eleştirdi

"Bugün muhtemelen Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer vekillerimizin milletvekilliklerinin düşürülmesi oylanacak. 70 yıllık Kürt'ü yok sayma, parlamentoyu Kürde kapatmanın en bariz uygulamasıdır"

Baydemir güvenlik politikalarını eleştirdi

HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, "Bugün muhtemelen Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer vekillerimizin milletvekilliklerinin düşürülmesi oylanacak. 70 yıllık Kürt'ü yok sayma, parlamentoyu Kürde kapatmanın en bariz uygulamasıdır." dedi.

Merkez Kayapınar ilçesindeki Ekin Parkı'nda HDP'li milletvekilleri ile açıklama yapan Baydemir, Türkiye Büyük Millet Meclisinin Kürt, Türk, Ermeni, Arap ve Süryani'nin ortak çatısı olsun diye mücadele ettiklerini öne sürdü.

Güvenlik politikalarını eleştiren Baydemir, şöyle devam etti:

"Güvenlikçi politikaların maliyetinin haddi hesabı yoktur. İki yıl boyunca kaybetmiş olduğumuz tüm canlar, hükümetin savaş, yok etme, Kürt düşmanlığı politikalarına geri dönmesinin sadece ve sadece kurbanlarıdır. Bugün bu alanda vicdan ve adalet nöbetini tutuyorsak tek bir canımız toprağa düşmesin diyedir. Bütün sorunlar bütün sıkıntılar tıpkı denendiği gibi müzakere, diyalog, demokratik siyaset yoluyla çözüme kavuşturulabilir. Ama onlar ne yaptı, tek başına iktidar olma uğruna bu ülkenin evlatlarını ölüme gönderdiler."

TBMM Genel Kurulunda "devamsızlık" nedeniyle milletvekilliklerinin düşürülmesi görüşülen yurt dışındaki HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın durumuna değinen Baydemir, "Çok açık ve net söylüyorum 20 Ocak 2016'da Cizre'de Sarıyıldız'a bugün darbe suçlamasıyla cezaevinde bulunan darbe kliği bir suikast düzenledi. Canına kastettiler. O suikast girişiminde iki canımız hayatını yitirdi, 12 insan yaralandı. İşte o gün amacına ulaşamayan o cunta kliğin bugün parlamentodaki siyasi uzantıları Sarıyıldız'ın vekilliğini düşürüyorlar. Bu, Kürt sorununa, Kürt'ün temsiliyetine bakış açısının tezahürüdür. 70 yıllık Kürt'ü yok sayma, parlamentoyu Kürt'e kapatmanın en bariz uygulamasıdır." ifadesini kullandı.

Baydemir, AK Parti'nin grup toplantısına ilişkin de şu, görüşlere yer verdi:

"AKP Genel Başkanı burada gerçekleştiremediğimiz grup toplantısını yaptı. Toplantıda belediye başkanlarına, il ve ilçe başkanlarına hitap etti. Onlara dedi ki; nefsinize esir olmayın, kirlenmeyin, kibirlenmeyin. Ne kadar güzel, ne kadar doğru değil mi? Kirlenmemek, kibirlenmemek, kinlenmemek ne kadar güzel duygular değil mi? Kibre, kine, hırsa karşı insanı insan yapan vicdanlaradır çağrımız. Zira her darlığın sonu aydınlık, ferahlıktır."

Konuşmaların ardından milletvekillerinin bekleyişi sürüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler