Görüş Bildir

Bayramı heyecanı

Diyarbakır'da sabah namazından sonra tarihi camileri dolduran halk, Kurban bayramının İslam ümmetinin birlik ve beraberliğine vesile olmasını diledi.

Bayramı heyecanı

Kurban Bayramı’nın heyecanıyla güne başlayan Diyarbakırlılar, bayram namazlarını kılmak için camilere akın etti. Kurban bayramının tüm dünya Müslümanlarının vesile olmasını dileyen halk, namaz sonrası bayramlaştı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren bayram namazı için camilere akın eden Diyarbakırlılar, camilere sığmadılar. Dörtyol Camii’ne bayram namazı için gelenler, namaz vaktinin girmesiyle cemaatle bayram namazlarını eda etti.

Daha sonra imam, minbere çıkarak burada tekbirler eşliğinde Kurban Bayramı hutbesini verdi. Verilen hutbenin ardından camide bulunan halk, bayramlaştı.

İmamın hutbeyi vermesinin ardından cami içinde bayramlaşan cemaat, daha sonra ölen yakınlarına dua etmek için mezarlıklara doğru yol aldı. Sümer Camii İmamı Abdulvasi Yaz, bayramların Müslümanlar için sevinç günleri olduğunu söyledi.

“Rabbim, Müslümanlara 2 bayram nasip etmiş”

Bayramların aynı zamanda coşku ve barış günleri olduğunu belirten Yaz, “Yüce Rabbimize şükrediyoruz ki Müslümanlara iki güzel bayram peş peşe nasip etmiş. Bayramların birçok mesajları vardır. Cenabı Allah’ın bizlere bahşettiği bu bayramların mesajlarını okumak istediğimiz zaman elbette ki içinden çok güzel mesajlar çıkarabiliriz.” dedi.

“Kardeş olarak yaşayabilseydik!”

Yaz konuşmasının devamında, “Maalesef bu bayramda üzüntüyü kanı yürekleri paramparça olmuş başta Arakan olmak üzere Suriye, Irak ve bütün İslam coğrafyasında yaşanmak istenen tofan ve zulümlerden bizler de nasibimizi alıyoruz. Keşke bu bayram günleri İslam coğrafyasında bu annelerin yürekleri darmadağın olmadan evlatlarını kaybetmeden kardeşlik duyguları içinde ümmet anlayışı çerçevesinde bizler bayramlarımızı kutlayabilseydik. Keşke bütün bu İslam coğrafyasında ümmet anlayışı hakim olsaydı, kardeşlik duygularımız hakim olsaydı. Keşke en güzel şekilde ümmetin önce taifesi dediğimiz ashabı kiram gibi kardeşçe bayramları sevinç içerisinde kılabilseydik. Keşke kardeş olarak yaşayabilseydik. Tüm Müslümanların bayramı mübarek olsun.” ifadelerini kullandı.

“Bayramda ziyaretler ve et dağıtımı gerçekleştireceğim”

Cami cemaatinden Veysel Murat İzgin ise “İnşaallah hayırlı bir şekilde geçer. Müslüman kardeşlerimizin mutlu günü bugün. Bayramı güzel geçirmeye çalışacağım. Namazlarımı kılacağım. Kurban keseceğim. Et dağıtacağım. Fakir fukaraya yardım etmeye çalışacağız. Ziyaretlerde bulunacağız. Bayramı bu şekilde güzelce geçireceğiz. Bayram benim için barışı, ziyareti, dayanışmayı ifade ediyor. Fakir fukaranın doyurulmasını ifade ediyor.” şeklinde duygularını paylaştı.

“Dost ve akrabaları ziyaret edeceğiz”

Kurban bayramını ümmeti Muhammede hayırlı olmasını dileyen Nihat Çağ, “Kardeşlik, barış ve huzur içinde bu bayramın geçmesini temenni ediyoruz. Bayramı Allah izin verirse önce mezarlıkları ziyaret edip sonra dost ve akrabaları ziyaret edeceğiz.” diye konuştu.

“Mazlumların üzüntüsüyle bayramı geçiriyoruz”

Mahmut Ayaz da “Bayram demek kardeşlik demektir, huzur demektir. Bazı ülkelerde Müslüman kardeşlerimiz katledildi. Allahu Teala yardım etsin. O mazlumların üzüntüsüyle, acısıyla bayramı geçiriyoruz. Bayramdır, bir yandan sevinç doluyuz, bir yandan da kardeşlerimizin çektikleri nedeniyle üzüntülüyüz. Elimizden dua geliyor, başka bir şey yapamıyoruz. Rabbim onlara da sabır versin.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi