Beklentileri güzel yarınların olması!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı ve yaşanan çatışmaların en büyük mağdurlarından biri olan küçük çocuklar, evlerinin ve okullarının yıkıldığını belirterek, daha güzel bir dünya istediklerini söyledi.

Beklentileri güzel yarınların olması!

Tarihi ve kültürel özellikleriyle tanınan Diyarbakır'ın Sur ilçesinde evinden ve okulundan edilen çocuklar, yıkılan ve yakılan ev ve okullarına dönmek istediğini dile getirerek, daha güzel bir dünya hayali kurdu.

Suriçi'nde 78 günden beri süren sokağa çıkma yasağı ve beraberindeki çatışmaların en büyük faturasını kadim kentin minik çocukları ödüyor. Öte yandan ilçedeki okulların çatışmalarda yakılıp yıkılması, tahrip olması sebebiyle eğitimden ve geleceklerinden yoksun bırakılan çocuklar, minicik yürekleriyle dünyaya seslendi.

İlkha'nın haberine göre, çatışmalarda, Süleyman Nazif Anaokulu ve İlkokulu, Mardinkapı İlkokul ve Ortaokulu, Cumhuriyet İlkokulu ve Yavuz Selim İlkokulunun büyük hasar gördüğü belirtiliyor. Bu okullarda eğitim gören öğrenciler geçici olarak nakledildikleri çevre okullarda eğitim görüyor.

750 öğrenci eğitimlerinden oldu

Toplam 8 bin 500 öğrencinin bulunduğu Sur merkezde, sokağa çıkma yasağının sürdüğü 6 mahalledeki 7 okulda yaklaşık 4 bin 700 öğrencinin çatışmalar ve yasak nedeniyle nakillerini almak zorunda kaldıkları ya da misafir öğrenci olarak başka okula gittikleri belirtildi.

Bu öğrencilerden ise yaklaşık 750'si eğitimlerini düzenli olarak sürdüremedi. 4 bin öğrencinin bir kısmı merkezdeki diğer ilçelere, bir kısmı ise aileleri ile şehir dışına gitti.

 'Evimizi ve okulumuzu yaktılar, yıktılar'

Evini ve okulunu çok özlediğini dile getiren İbrahim Çelik (7),  'Evimizi yaktılar. Süleyman Nazif ilkokulunda okuyordum. Okulumuzu da yaktılar. Arkadaşlarımızı çok özledim. Barış istiyorum.' dedi.

Sur içinden arkadaşlarıyla beraber kaçtığını belirten Mustafa Sincar (8), önce teyzelerinde kaldığını, oradan da Diyarbakır Valiliği tarafından kendilerine tahsis edilen otelde kaldıklarını söyledi.

'Yasağı duyduğumuz anda kaçtık'

Akşamleyin yasağı duydukları anda kaçtıklarını dile getiren Mehmet Ali Erat(7), 'Yasağın olduğunu duyduğumuz anda fırladık, yoksa çıkamayacaktık. Biz barış istiyoruz. Savaşın bitmesini istiyoruz. Daha güzel bir dünya istiyoruz.' şeklinde konuştu.

Sur ilçesinin Kore Mahallesinde oturan bir çocuk, evini özledin mi? sorusuna, 'Ev kalmadı ki, hepsi bitti. Birbirlerini öldürdüler.' diye konuştu.

'Hangi insan istemez ki evine gitmeyi'

Valiliğinin kendilerine sağladıkları otelde kaldıklarını dile getiren Leyla Dayan (13), evinin ne durumda olduğunu bilmediğini ifade ederek, 'Sadece barış istiyoruz.' dedi.

'Evine gitmek istiyor musun?' sorusuna gözlerinde mutluluğun ifadesi beliren Dayan, 'Hangi insan istemez ki evine gitmeyi.' diye cevapladı.

Hasırlı mahallesinde oturan Gülay Kaya (12) ise 3 aya yakındır evine gitmediğini söyleyerek, Sur içinde oturduğu sırada okul okuduğunu ancak şu an okul okumadığını belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler