Bölge Umutlandı

Başbakan Yıldırım'ın Diyarbakır'da müjdesini verdiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik başlatılan yatırım ve kalkınma hamlesi, bölgedeki sivil toplum kuruluşlarınca memnuniyetle karşılandı.

Bölge Umutlandı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki sivil toplum kuruluşları, iki bölgeye yönelik başlatılan yatırım ve kalkınma hamlesinden memnun oldu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın dün Diyarbakır'da açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik gelecek 10 yılı kapsayan, tarım, sağlık, spor ve ekonomi alanında kalkınmayı sağlayacak yatırım hamlesi bölgede heyecan uyandırdı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şube Başkanı Mehmet Nurettin Kasap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Yıldırım'ın Diyarbakır'da yapacağı açıklamayı sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

Kasap, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından bölgede terör saldırılarının arttığına işaret ederek, tüm terör örgütlerini kınadıklarını belirtti.

- "Paket umutlandırdı"

Bir noktadan kumanda edilen terör örgütlerinin bölgenin kalkınmasını istemediğini ifade eden Kasap, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başbakan'ın açıklamaları bizleri çok memnun etti. Bir yerde yatırımların yapılabilmesi için öncelikli olarak güven ortamının tesis edilmesi gerekir. Başbakanımızın dediği gibi bir yandan güvenlik ortamının sağlanması için uğraş verilecek bir yandan da bu ekonomik yatırımların faaliyete geçirilmesi için çaba gösterilecek. Hükümetimizin açıkladığı bu paket bizi umutlandırdı. Yapılacak olan anahtar teslimi fabrikalar, hayata geçireceğimiz projeler için bir şans oldu."

Üretilecek ürünler için alım garantisi ve faizsiz kredi desteğinin çok cazip olduğunu aktaran Kasap, işsizlik ve istihdam noktasında atılacak adımların da önemli olduğunu vurguladı.

Kasap, "Bölgede işsizliği giderir, refah seviyesini yükseltirsek terörün de önü kesilmiş olur." diye konuştu.

- "Bölgeyi rahatlatacak"

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Altaç, terör örgütü PKK'nın yatırımlara yönelik saldırılarına bakıldığında ekonominin de hedef alındığının açıkça görüldüğünü kaydetti.

Paketin bu alanı dolduracağını dile getiren Altaç, "Teşvik paketi ekonomik anlamda bölgeyi rahatlatacak, kalkınmasının önünü açacak, yatırımcıların güvenle hareket etmesini sağlayacak, ekonomisine canlılık ve güven getirecektir." ifadelerini kullandı.

Altaç, paketin riskleri ciddi anlamda düşürdüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

"Arsayı, ekipmanı ve alım garantisi veren tesisi yapan bir paket. Bu nedenle bölgedeki iş adamlarının ve bölge insanının bu paketten yararlanma imkanı çok olacak. Son dönemlerde bölge için hazırlanan paketlerden daha kapsamlı bir içeriğe sahip olduğunu görüyoruz. Hem sektörel hem de istihdam bazında birçok hususu barındırıyor. Bölgeye önemli yatırımları getirecek."

Altaç, terör olaylarından dolayı bölgede ekonomik daralma yaşandığına işaret ederek, hükümetin bu konuyla ilgili adım atmış olması ve somut öneriler sunulmasının sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Paketin iş dünyasına umut verdiğini belirten Altaç, kalkınma hamlesinin bölgede iş sahalarının artmasına katkı sunacağını da sözlerine ekledi.

- "Bölge halkı devletin gücünü arkasında buldu"

Elazığ STK Platformu Dönem Sözcüsü Hacı Ormanoğlu, terör örgütlerinden en fazla zararı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan vatandaşların gördüğünü belirtti.

Hazırlanan kalkınma hamlesinin bölgede büyük sevince neden olduğunu dile getiren Ormanoğlu, Türkiye'nin üzerine çökmeye çalışan kara bulutlarla mücadelenin her alanda devam etmesini istediklerini aktardı.

Ormanoğlu, bu hamlenin de bu çalışmalardan biri olduğuna işaret ederek, "Başbakan Yıldırım'ın Diyarbakır'da yeniden yapılanmaya dair verdiği müjdeler, bölge halkında yeni bir umut oldu. Bölge halkı, devletin gücünü ve desteğini her zaman arkasında bulmuştur. Bundan sonra da bulmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Terörle mücadelede halk olarak hükümetin yanında olduklarını işaret eden Ormanoğlu, "Destek hamlesinde hiç kimse unutulmamış. Görüyoruz ki devletimizin sıcak yüzü ne olursa olsun halkın yanında. Biz de halk olarak her daim devletimizin yanında olmalıyız. Herhangi bir terör örgütüne taviz vermemeliyiz." diye konuştu.

- "Hükümetimizin yaptığı şey terörü ekonomi ve istihdamla çözmektir"

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Bingöl Şube Başkanı Celal Hakan Alimoğlu, sermayenin ürkek olduğunu dolayısıyla bölgede yaşanan terör olayları dolayısıyla Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nin yeterince yatırım yapılamadığını söyledi.

Türkiye'de bölgeler arası gelişmişlik farkının en önemli nedeninin terör olayları olduğunu kaydeden Alimoğlu, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar hiçbir şey silahla çözülmedi. Hükümetimizin yaptığı şey terörü ekonomiyle, istihdamla çözmektir. Dün açıklanan paket de bu şekildeydi. Bu paket çok önemli sonuçlar çıkarır. Fabrikaların kurularak yatırımcılara tahsis edilmesi önemlidir. Bu paketi sadece ekonomik olarak düşünmemeliyiz. Bu paket aynı zamanda sağlık, eğitim ve sosyal yaşam açısından da çok önemli bir pakettir."

MÜSİAD Bingöl Şube Başkanı Ali Akbana ise Başbakan'ın Diyarbakır'da açıkladığı kalkınma hamlesini çok olumlu bulduğunu dile getirdi.

Hamle kapsamında yapılacak yatırımların bölgeyi uçuracağını ifade eden Akbana, şunları kaydetti:

"200 bin insanın istihdam edilmesi demek, insanların işe yoğunlaşması, terörden uzaklaşması demektir. Bölgemiz bu terörden arındırılırsa çok önemli yatırımların yapılacağını hepimiz biliyoruz. Sermayenin burada kalabilmesi için güvence verilmesi lazım. Temennimiz terörün son bulmasıdır."

- "Yatırımcıların ihtiyaçlarına cevap verecek"

Siirt Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Kemal Bilim, paketi, son dönemlerde açıklanan en kapsamlı paket olarak gördüklerini söyledi.

Pakette yatırımcı için her şeyin düşünüldüğünü aktaran Bilim, "Bu paket bölgede yatırım yapmak isteyen yatırımcıların ihtiyaçlarına cevap verecek kapsamdadır. Yöreye yatırım yapmayı düşünen iş adamları için büyük bir fırsattır." ifadelerini kullandı.

Açıklanan pakette bölgenin istihdam ve yatırım noktasında altyapısının dikkate alındığını belirten Bilim, bu sayede bölgenin cazip hale dönüşeceğini bildirdi.

Bilim, "Bu, iş adamları olarak memnuniyetle karşıladığımız bir pakettir. Hükümetimiz bu konuda her türlü detayı düşünmüştür. Arazi, makine ve kredinin ayarlanması bizim için çok önemli hususlardır. Siirt göç veren değil göç alan bir il olacaktır. Hükümetimize teşekkür ediyoruz. Biz de bu saatten sonra üzerimize düşen görevlere hazırız." ifadelerini kullandı.

Türkiye Gençlik Konseyi(TGK) Genel Başkanı Mekan Görük, açıklanan yatırım ve destek paketinin kendilerini heyecanlandırdığını belirtti.

Destek paketiyle oluşacak istihdam alanlarının gençleri iş sahibi yapacağını vurgulayan Görük, bu sayede gençlerin terör örgütleri tarafından kullanılmasının önleneceğini aktardı.

Görük, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın her fırsatta bölge illerine gelerek, bu tür destek programlarını açıklamasının yöre insanına verdikleri değeri gösterdiğini kaydetti.

- "Paket, bölgeyi ihya edecek"

Mezopotamya Havzası Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Genel Başkanı Uğur Kapuci ise yatırımları engelleyen her türlü terör faaliyetini kınadıklarını söyledi.

Kapuci, şöyle devam etti:

"Sayın Başbakan Binali Yıldırım'ın bölgenin yaralarını sarmak için açıkladığı destek paketi, müthiş bir fırsat olacak. Terör olaylarının, ekonomik ve sosyal projelerle sona ermesi mümkün olacaktır. Paketin ardından vatandaşların heyecanlandığını görmek bizleri memnun etmiştir. Paket, bölgeyi ihya edecek."

Kaynak: Diyarbakır Söz