Boyları uzadı, kamburları alındı

Diyarbakır Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde üç hastaya daha "Omurgada eğrilik" (skolyoz) ameliyatı gerçekleştirildi.

Boyları uzadı, kamburları alındı

Diyarbakır Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Op. Dr. Mutlu Güngör, "Artık ilimizin yanı sıra bölgemiz genelinde tüm omurga hastalıklarını hastanemiz bünyesinde rahatlıkla tedavi edebiliyoruz" dedi.

MUCİZEVİ AMELİYAT BU

Hastaların İstanbul ya da Ankara'ya gitmelerine gerek yok diyen Güngör, "Çalışmalarımızı daha ileri bir noktaya taşıyarak, bölgenin omurga hastalıkları tedavi merkezi olmayı hedefliyoruz. İdiopatik skolyozlarda büyümesi tamamlanmış çocuklarda, sırtta 40 derece, belde 30 dereceyi aşmadıkça cerrahi müdahaleye gerek her zaman yoktur. Çünkü bu durumda skolyozun ciddi bir ilerleme şansı yoktur ve hayatı çok etkilemez. Büyümesi devam eden çocuklarda ise her ne kadar genel uygulama 20 dereceyi aşan skolyozda korse tedavisiyse de, ben korse tedavisine inanmadığımdan dolayı hastalarıma tavsiye etmiyorum.

CERRAHI MÜDAHALE SONUCU

Cerrahi sınıra gelmemiş çocuklara egzersizler ve spor öneriyorum ve bu hastaları altı ayda bir rutin düz grafiklerle eğrilikte artış açısından takip ediyorum. Halen büyüyen çocukta 40 dereceyi aşan skolyozda, erişkin vücudunu kazanmış hastalarda ise sırt ve bel derecelerini aşınca cerrahi müdahale öneriyorum. Ameliyattan bir gün sonra yürümeye ve normal hayatına geri dönen hasta, ortalama 1 hafta hastanede kaldıktan sonra taburcu olup günlük hayatına geri dönüyor" diye konuştu.

 

BOYLARI VE KAMBURLARI

Güngör, ameliyat olan Muhammed Ali Öpçin (17) adlı hastanın ameliyatının başarılı geçtiğini belirterek, "Omurgada eğrilik rahatsızlığı bulunan, kaburgalarında ağrı olan ve ciddi zorluklar yaşayan Muhammed'e 5 saat süren ameliyatı yapıldı. Yoğun bakıma alınmadı, düzeltme sonrası 6 cm boyu uzaması oldu. 2 gün sonra tek başına yürümeye başladı. Aynı şekilde 7 yaşındaki Remziye Orhan, 3 saat süren konjenital skolyoz ameliyatı oldu. Yoğun bakıma alınmadı ve düzeltme sonrası 2 cm boyu uzaması oldu. Hasta 2 gün sonra tek başına yürümeye başladı" dedi.

Op. Dr. Mutlu Güngör, 13 yaşındaki Leyla Dargın'ın da konjenital skolyoz ameliyatı geçirdiğini, düzeltme sonrası 7 cm boyunun uzadığını, 2 gün sonra tek başına yürümeye başladığını söyledi.

Ameliyat olan hastalar gördükleri hizmetlerden ötürü mutlulukları gözlerinden okunurken, aileleri ise hem doktorlara hemde hastane yönetimine teşekkür ettiler.

Kaynak: Diyarbakır Söz