Görüş Bildir

Büyük saygısızlık

Yenişehir Belediyesinin billboardlara astığı "şiddet şiddeti doğurur" sloganlı afişi, Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e hakaret içeren karikatür olduğu ortaya çıktı.

Büyük saygısızlık

Muhammed YILDIZ/M. Şerif DOĞRU/M. Emin FİDAN

"Şiddet şiddeti doğurur" başlığıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından billboardlara astığı afişinde kullandığı karikatürün, Fransa'daki Charlie Hebdo isimli dergide yayımlanan, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e(S.A.V) hakaret içeren karikatür olduğu belirlendi. Şehrin birçok semtine asılan afiş halkta infial yaratırken, durumu fark eden DBP'li Belediye, apar-topar afişleri toplatırdı. Yapılan yazılı açıklamada halktan özür dilendi.

Diyarbakır'da halkta büyük bir infial yaratan Karikatür'e Sivil Toplum Örgütleri de tepki göstererek, Belediye'nin tutumunu kabul edilemez gördü. Diyarbakır İnanç Özgürlüğü Platformu Koordinatörü Gökdemir "Diyarbakır halkına, Müslümanlara, sahabelere, değerlerimize, inançlarımıza saygısızlıktır" derken, MAZLUM-DER Şube Başkanı Gültekin: "Bu çok kaba ve bizim tasvip edemeyeceğimiz seküler anlayışın doğurduğu bir sonuçtur" dedi.

Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Adayı Galip Ensarioğlu, afişin fotoğrafını Twitter hesabından paylaşarak, "Bu karikatürü Danimarkalı bir karikatürist peygamberimize hakaret amacıyla çizmişti. Bugün HDP billboardlara taşıdı" dedi.

Yenişehir Belediyesi Kadın Politikalar Müdürlüğünün "Çocuk gelin yoktur, tecavüzcü erkek vardır" başlığıyla asılan ve küçük yaşta evliliği protesto eden "Şiddet şiddeti doğurur" sloganlı billboardlardaki skandal karikatür tepki topladı. afişte yer alan karikatürün, Müslümanlar arasında infial yaratan Danimarkalı bir karikatürist tarafından çizilen ve Fransa'daki Charlie Hebdo isimli dergide yayımlanan karikatür olduğu ortaya çıktı.

BELEDİYENİN SKANDAL afişİ

Geçtiğimiz hafta, Yenişehir Belediyesi Kadın Politikalar Müdürlüğü, küçük yaştaki evlilikleri protesto etmek ve kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla, iki başlık altında afişler hazırladı. "Çocuk gelin yoktur, tecavüzcü erkek vardır?" ve "Şiddet şiddeti doğurur" başlıklı afişlerde, sakallı ve beyaz cübbeli bir adam, kız çocuğunun elinden tutup çektiğine ilişkin figürleri içeren bir karikatür kullandı. Hazırlanan karikatürlü afişler, şehrin çeşitli semtlerindeki billboardlara asıldı.

HALKTA İNFİAL YARATTI

Kısa süre sonra skandal karikatürün, Danimarkalı Karikatürist tarafından çizilen ve Fransa'daki Cahrlie Hebdo isimli dergide yayımlanan Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e(S.A.V) hakaret içeren karikatür olduğu ortaya çıktı. Halkta infial yaratan ve yoğun tepki çeken afişleri Yenişehir Belediyesi, billboardlardan sökerek, kaldırdı.

KİM YAPMIŞSA BİLİNÇLİ YAPMIŞ

İslam dinini aşağılayan bir görüntü içeren karikatürün, İslam ülkesinde, Peygamber ve Sahabeler Şehri Diyarbakır'da, yerel yönetimler tarafından kullanılmasının affedilecek bir tutum olmadığını belirten Vatandaşlar, yaşanılanların bilinçli olduğunu söyledi.

"Gördüğümüze inanamadık. Önce birileri provokasyon gayesiyle bu karikatürü astığını sandık. Ama alt yazılarına baktığımızda, Yenişehir Belediyesi diyor. Nasıl oluyor bu. bu tamamen bilinçli ve kasıtlı yapılmış bir şey. Tüm dünya, bu karikatürü biliyor ve tanıyor. Alenice Peygamber Efendimize hakaret eden bir karikatürü, İslamiyet ile övünen, peygamberler mekânı olan Diyarbakır'da, billboardlara asılması manidardır. Hele ki; son günlerde yaşanan terör ve şiddet olayları ortada iken. Belediye halktan özür dilemeli. Yapanlar da hem idari hem adli cezalandırmalı."

ENSARİOĞLU TEPKİ GÖSTERDİ

Bu arada, Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Adayı Galip Ensarioğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından asılan afişin fotoğrafını paylaşarak, "Bu karikatürü Danimarkalı bir karikatürist peygamberimize hakaret amacıyla çizmişti. Bugün HDP billboardlara taşıdı" dedi.

BELEDİYE HASSASİYETLERİ GÖZETMİYOR

Diyarbakır İnanç Özgürlüğü Platformu Koordinatörü İbrahim Gökdemir, Diyarbakır'ın peygamberler ve sahabeler diyarı olduğunu belirterek belediyenin astığı afişin "kabul edilemez" olduğunu kaydetti. Belediyelerin bu konudaki hassasiyeti gözetmesi gerektiğine dikkati çeken Gökdemir, şöyle konuştu: "Bu, Diyarbakır halkına, Müslümanlara, sahabelere, değerlerimize, inançlarımıza saygısızlıktır. DBP'li belediyeler daha önce de çarşaflı kadını zincire bağlı bir şekilde anlatmaya çalışmıştı. Yapılan tüm bu çalışmalar, İslam'ın mukaddesatına bir hakarettir."

KABUL EDEMEYECEĞİMİZ YAKLAŞIM TARZI

İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUM-DER) Şube Başkanı Ali İhsan Gültekin de söz konusu karikatürün bir Müslüman’ı resmetmesi ve onun üzerinden bir sembolizm oluşturmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirtti. afişin Diyarbakır sokaklarına asılmasını kabul edemeyeceklerini dile getiren Gültekin, "Bunu klasik seküler anlayışın İslami bakışla mesafesini ortaya koyan bir örnek olarak görüyoruz. 'Müslüman böyledir' diye bir figür ortaya çıkarılıyor. Bu çok kaba ve bizim tasvip edemeyeceğimiz seküler anlayışın doğurduğu bir sonuçtur" dedi.

HİÇ BİR MÜSLÜMAN KABUL EDEMEZ

Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen ise afişi hazırlayanların pedofili ile mücadele adı altında Müslümanları karalayıcı ifadeler kullanmalarına ve özellikle de İslami kötüleyici karikatürle bu işe karşı çıkmalarına hiçbir anlam veremediklerini söyledi. Evsen, "Buna yol açan tüm idareciler önce İslam'a hakaretten dolayı istifalarını sunmalı ve halktan özür dilemeliler. İslam'a hakareti hiç bir Müslüman kabul edemez" diye konuştu.

BELEDİYE HALKTAN ÖZÜR DİLERİZ

Bu arada, Yenişehir Belediyesince konuya ilişkin yapılan açıklamada, kadın müdürlüğü bünyesinde bir süredir çalışmalar yürüten şiddet biriminin bu hafta "çocuk cinsel istismarı" konulu billboard çalışması yaptığı ileri sürüldü.

Açıklamada, 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftasına atfen yapılan billboard çalışmasının "çocuk cinsel İstismarı”nı önlemek amacıyla hazırlandığı bildirilerek, şöyle denildi:

"Çalışmayı yaparken arama motorunun 'çocuk gelin' sayfasının görsellerinde hiçbir amblem ve isim bulunmayan karikatür fotoğrafı seçilmiştir. Bu fotoğraf seçilirken bazı basın yayın organlarında yayınlanan ve iddia edilen amaçlar düşünülmemiştir. Fotoğrafın daha önce kullanıldığı belli kesim ve amaçlar bazı kişi ve kuruluşlarca iletilir iletilmez, yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermesinden ötürü bu billboard afişlerini kaldırma kararı aldık. Tüm kamuoyu ve halkımızdan özür diliyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi