Büyükşehir’den et ve et ürünleri satan işletmelere denetim

Halk sağlığı için kent merkezinde et ve et ürünleri satan işletmeleri denetleyerek tarihi geçmiş binlerce kilo ete el koyan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 7 ayda 920 işyerini denetledi, halk sağlığını tehdit eden 2 ton 268 kg et ürününü bertaraf etti.

Büyükşehir’den et ve et ürünleri satan işletmelere denetim

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ekipleri, kent merkezinde et ve et ürünleri satan işyerlerini denetledi. Sağlık ve hijyen açısından steril olması gereken yerlerin başında gelen et mamulleri satış alanlarında gerçekleştirilen denetimler kapsamında, ruhsat ve evrak kontrolünün yanı sıra, satışa sunulan et ve et ürünlerinin uygunluğu, saklama koşulları kontrol edildi.

Binlerce ton etin ele geçirildiği denetimler hakkında bilgi veren Sağlık İşleri Daire Başkanı Rıfat Mertoğlu, son 7 ay içinde et ürünlerinin üretim, toptan ve perakende satışını yapan 920 işyerinin denetlendiğini, bunlardan 300’ünün temmuz ve ağustos ayında gerçekleştirildiğini kaydetti. Denetimlerde tarihi geçmiş, satışa uygun olmayan 1,5 ton kırmızı et (salam, sucuk, sosis) ve 768 kilogram beyaz ete tutanakla el konulduğunu bildiren Mertoğlu, toplam 2 ton 268 kilogram kırmızı ve beyaz etin Büyükşehir Belediyesi Çöp Depolama Sahası’nda kontrollü bir şekilde bertaraf edildiğini belirtti.

“Uyarılarda bulunuldu, tutanaklar tutuldu”

Ulusal ve yerel marketlerde mevzuata uygun olmayan koşullarda, halk sağlığını tehdit edecek şekilde beyaz et satışının yapıldığına dikkat çeken Mertoğlu, “Marketlerin iç prosedürlerinde tavuk etinin son kullanım tarihinden üç gün önce raflardan indirilmesi gerekir. Bu prosedür batı illerinde uygulanıyor, ancak Diyarbakır’da uygulanmıyor. Bu konuda birçok ulusal markette uyarı tutanağı tuttuk. Beyaz eti son güne kadar raflarda tutmanın bir anlamı yoktur, çünkü havalar çok sıcak her ne kadar soğutucularda tutulsa da yine de bozulabiliyor. Yerel marketlerde tavuk etlerini alıp şoklaştırıyorlar. Hafta sonlarında denetimlerin olmadığı günlerde indirim yaparak piyasaya sürerek bunu tüketmeye çalışıyorlar. Bu durum halk sağlığını ciddi şekilde etkiliyor. Bu durum karşısında bizler, bir ekibi de hafta sonu çalışması için görevlendirdik. Bu tür uygulamalara giden marketlere arkadaşlarımızı gönderdik ve gerçekten şoklanmış olan etleri çözüp halka sattıklarını şahit olduk. Bu ürünlere de hemen el koyduk ve gerekli uyarılarımızı yaptık. Uyarılar neticesinde de birçoğuna cezai işlem uyguladık” dedi.

Beyaz et konusunda vatandaşları uyaran Mertoğlu, şoklanmış ve çözülmüş olan beyaz etlerin satın alınmamasını istedi. Mertoğlu, “Koku en önemli şeydir tavukta, soğutucu da olsa bile alım yapıldığında kokusuna bakılmalıdır. Yine beyaz etin rengine bakılmalıdır ve eğer gerçekten eminse o şekilde alım yapsınlar. Son kullanma tarihleri bir haftadan daha az bir süre kalmışsa onu hiç tüketmesinler. Ayrıca her zaman satın aldıkları yerlerden bu ürünleri almaya çalışsınlar” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz