Görüş Bildir

Cami önünde içkili kafe mi?

Ne yazık ki!… Kayapınar ilçesindemi Mehmet Ümit Balcı Camii'nin karşısında açılan "içkili kafe" semt sakinleri ve camii cemaatinde infial yarattı.

Cami önünde içkili kafe mi?

Halka mal olmuş "Müslüman mahallesinde salyangoz satılır mı?" atasözü, Diyarbakır'da gerçek oldu. Merkez Kayapınar ilçesindeki Mehmet Ümit Balcı Cami'ye 50 metre mesafede açılan içkili ve müzikli kafe, Camii cemaati ve semt sakinlerinde infial yarattı. Gece geç saatlere kadar yüksek sesli müzik ve öğlenci programının tertiplendiği kafenin, tüketilen içki şişelerinin cami bitişiğindeki çöp bidonuna atılması, isyan ettirdi.

Camiiyi inşa eden Hacı Zülfi Balcı, buraya verilen ruhsatın acilen iptal edilmesi ve bu mekanın da, kapatılmasını istedi. Balcı, Burası Müslümanların ibadet ettikleri yerdir. Cami kapısının önüne bira ve rakı şişelerini atıyorlar. Buralarda açık, saçık geziyorlar. Bu durum bizim topluma ve insanlığımıza yakışmıyor” dedi. Cami cemaatinden Halil Birkan da, “Bu içkili yer buraya çok yakın, 50 metre mesafede” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesindeki bir caminin karşısında açılan içkili kafe çevre sakinlerini ve cami cemaatini bezdirme noktasına getirdi. İçkili kafede yüksek sesli müziğin yanında içki şişelerinin cami önünde atılması tepki topladı.

Mehmet Ümit Balcı Camii ve çevre sakinleri bugünlerde yakınlarda açılan içki kafenin neden olduğu sıkıntılarla boğuşuyor. Gece geç saatlere kadar yüksek sesli müzik ve eğlence programlarının tertip edildiği içkili mekanın ayrıca içki şişeleri ve çöplerinin cami önüne atılması dikkat çekiyor.

Cami cemaatı ve çevre sakinleri içkili mekanın ibadethaneye en az 100 metreden uzak yerlerde açılması gerektiğini belirterek, 50 metre yakında açılan kafeye ruhsat verilmesini ve böylesi bir işletmenin burada açılmasına tepki gösterdi. Mehmet Ümit Balcı Camisini yaptıran Hacı Zülfü Balcı, yaptığı açıklamada, içkili yerin ruhsatının iptal edilmesini ve mekanın kapatılmasını istediklerini söyledi.

“CAMİ KAPISININ ÖNÜNE BİRA VE RAKI ŞİŞELERİNİ ATIYORLAR”

Balcı, “Kurallara ve İslamiyet’e yakışmayan şeyler oluyor cami önünde. Bu vesileyle hem İslamiyet’e hem insanlara yakışmayan hareketler bunlar, kesinlikle kınıyorum. Burada ibadet yapılıyor, Kur’an-ı Kerim okunuyor, ayetler okunuyor. Burası Müslümanların ibadet ettikleri yerdir. Cami kapısının önüne bira ve rakı şişelerini atıyorlar. Buralarda açık, saçık geziyorlar. Bu durum bizim topluma ve insanlığımıza yakışmıyor. Devlet yetkililerinden bu konuya eğilmelerini temenni ediyorum. Buranın kaldırılmasını istiyorum. Bu konunun üzerinde duracağım ve peşindeyim” dedi.

“İÇKİLİ MEKAN 50 METRE MESAFEDE”

Cami cemaatinden Halil Birkan da, “Camiye yakın yerde içki içiliyor. Buda bizi çok rahatsız ediyor. Bu içkili yerin buradan kaldırılmasını rica ediyoruz. Bu olay bize İslam’a, örf ve adetlerimize aykırıdır. Biz burada namaz kılıyoruz, içki şişelerini cami önüne atıyorlar. Bu içkili yer buraya çok yakın, 50 metre mesafede” şeklinde konuştu.

“İÇKİ KOKUSUNDAN VE CAMİ ÖNÜNE ATILAN BİRA ŞİŞELERİNDEN BİZ BİLE UTANMAYA BAŞLADIK”

Yetkililerden bu konuya eğilmelerini istediklerini ifade eden Süleyman Oral ise, şunları kaydetti:  “Ümit Balcı Camisinin hemen karşısında içkili bar açılmış. Bu çevredeki evlerde vatandaşlar olarak rahatsız oluyoruz. Hem de camide namaz kılan vatandaşlarımız bu sesten ve gürültüden ibadetlerini yapamıyorlar. İçki kokusundan ve cami önüne atılan bira şişelerinden biz bile utanmaya başladık.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi