Camiler Cıvıl Cıvıl

Diyanet İşleri Başkanlığınca "Gel bu yaz Kuran'ı gönlüne yaz" sloganıyla başlatılan yaz Kuran kurslarına Güneydoğu'da on binlerce çocuk akın etti.

Camiler Cıvıl Cıvıl

Yaz Kur'an kursları, Diyarbakır'da yoğun katılımla başladı. İl genelinde bin 700 noktada kurs düzenlenirken, PKK'lılardan temizlenen Sur ilçesinde güvenlik güçlerinin arama tarama çalışmalarının devam ettiği bazı mahallelerdeki 10 camide hizmet verilemedi. İl Müftüsü Burhan İşliyen, kent genelinde kurslara bu yıl yoğun talep oluğunu söyledi. İşliyen, anne ve babalara çocuklarını kurslara teşvik etmeleri çağrısında bulundu.

Sur'daki Hanzade Camisi'nin imamı Mevlüt Yıldız, daha önce 20 yıl boyunca, Sur'daki terör saldırılarında teröristlerin tahrip ettiği Hasırlı Camisi'nde görev yaptığını dile getirdi. Oradayken 365 gün çocuklara ders verdiklerini, öğrenci sayısının yüksek olduğunu anlatan Yıldız, kursun ilk günü olmasına rağmen 100'ü aşkın öğrencinin kayıt yaptırdığını, bu sayının ilerleyen günlerde 200'e ulaşacağını aktardı.

Batman İl Müftüsü Erhan, "Milli ve manevi duygularla yetiştiğimiz müddetçe bu memleketi, bu çocuklar kalkındıracak" derken, Bingöl İl Müftüsü Can, "Bütün halkımızı, bu yaz Kur'an kurslarına katkı sunmaya davet ediyorum" dedi.

 Bu yıl "Bu yaz, Kur'an-ı gönlüne yaz" temasıyla düzenlenen yaz Kur'an kursları, Diyarbakır'da bin 700 noktada başladı.

İl Müftüsü Burhan İşliyen, kent genelinde kurslara bu yıl yoğun talep oluğunu söyledi.

İl genelindeki bin 700 cami ve Kur'an kursunda, kurs düzenlendiğini belirten İşliyen, kursları öğrencilerin hevesle öğrenmelerini sağlayacak mekanlar haline getirdiklerini ifade etti.

İşliyen, anne ve babalara çocuklarını kurslara teşvik etmeleri çağrısında bulunarak şöyle devam etti:

"26 Ağustos'a kadar anne babaların çocuklarının devamını takip etmelerini istiyoruz. Çocukları teşvik etme, ödüllendirme anlamında hocalarına yardım etsinler. Şiddet ve sokak olaylarının ve silahlı çatışmaların devam ettiği dönemde sadece çocukların camiye gelmelerini değil büyüklerin de camiye gelmesinde büyük sıkıntı yaşandı. Özellikle sabah ve yatsı vakitlerinde cami cemaatimizde çok ciddi azalmalar oldu ama hamdolsun hızla bir toparlanma sürecine girdik."

PKK'lı teröristlerden temizlenen Sur ilçesinde güvenlik güçlerinin arama tarama çalışmalarının devam etmesi nedeniyle 10 caminin ibadete kapalı olduğuna işaret eden İşliyen, "Geçen yıl Sur'da 5 bin 272 çocuğumuz kurslarımıza devam etmişti. Bu yıl da 10 caminin dışındaki camilerin tamamında kurslarımız inşallah hizmet vermeye devam ediyor." dedi.

Sur'daki Hanzade Camisi'nin imamı Mevlüt Yıldız, daha önce 20 yıl boyunca, Sur'daki terör saldırılarında teröristlerin tahrip ettiği Hasırlı Camisi'nde görev yaptığını dile getirdi.

Oradayken 365 gün çocuklara ders verdiklerini, öğrenci sayısının yüksek olduğunu anlatan Yıldız, kursun ilk günü olmasına rağmen 100'ü aşkın öğrencinin kayıt yaptırdığını, bu sayının ilerleyen günlerde 200'e ulaşacağını aktardı.

Kurs kapsamında çocuklara çeşitli hediyeler de vereceklerine işaret eden çocuklarla oyun oynayacaklarını, yarışmalar düzenleyeceklerini vurguladı.

- "Kur'an okumak çok güzel"

Kursa gelen çocuklardan Muhammed Özoğlu, daha önce de Kur'an kursuna geldiğini anlatarak verilen eğitimden memnun olduğunu söyledi.

Özoğlu, "Allah, nasip ederse bu hafta Kur'an-ı Kerim'e geçeceğim. Hocalarımız çok disiplinli. Bize güzel öğretiyorlar. Arkadaşlarıma da bu kursu tavsiye ediyorum. 3 yıldır kursa katılıyorum. Kur'an okumak güzel." diye konuştu.

- Çınar'daki kur'an kursları

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde de camilerde açılan kurslar büyük bir katılım ve coşkuyla başladı. Sabah erken saatlerden itibaren camilere akın eden çocuklara Kur'an eğitimi verilmeye başlandı.

Güneydoğu illerde Batman

Batman'da önceki yıl 37 bin öğrencinin gittiği kurslara, bu yıl 40 bini aşkın öğrencinin katılması bekleniyor. Yaz tatili boyunca 750 din görevlisi tarafından 200 Kur'an kursu ve camide çocuklara Kur'an-ı Kerim'in yanı sıra siyer, ibadet, ahlak ve dini bilgiler konularında eğitim verilecek.

İl Müftüsü Turgut Erhan, Kur'an kurslarına yönelik talebin yüksekliğinin sevindirici olduğunu söyledi.

Kurslarda eğitimlerin yanı sıra çocuklara cami alışkanlığı da kazandırılacağını belirten Erhan, çocukların kurslara teşviki konusunda ailelere de sorumluluk düştüğünü ifade etti.

Öğrencilerin geleceği imar ve inşa edecek kişiler olduğuna işaret eden Erhan, iyi, saygılı, birbirini seven, maddi ve manevi anlamda yetişmiş çocukların olması halinde geleceğin en güzel şekilde inşa edileceğini bildirdi.

"Burada öğrenilenler hiçbir zaman unutulmaz." ifadesini kullanan Erhan,"Öğrendiklerimizin birçoğunu camilerde, hocalarımızdan öğreniyoruz. Okulda öğrenilenleri burada öğrenilenlerle birleştirilerek daha iyi bir seviyeye getirmeyi hedefliyoruz." dedi.

- "Birlikteliğimizi daima sürdüreceğiz"

Camilerin birlikteliğin sergilendiği en güzel mekanlar olduğunu aktaran Erhan, şöyle konuştu:

"Milli ve manevi duygularla yetiştiğimiz müddetçe bu memleketi, bu çocuklar kalkındıracak. En başta hocalarımıza, anne babalarımıza karşı saygılı, çevremize, etrafımızdaki herkesi her şeyi severek sayarak azami gayret ve çaba sarf edeceğiz. İnşallah o birlikteliği, o sevgiyi hiçbir zaman gönlümüzden, kalbimizden eksik etmeyeceğiz. Biz böylece, biriz, güçlüyüz, beraberiz. Kol kola, omuz omuza, yan yana bu camide böyle güzel halkalar oluşturduğumuz gibi yaşımız büyüdükçe de o birlikteliğimizi daima sürdüreceğiz."

Öğrencilerden Enes İçer de karnesinin iyi olduğunu, tatilde de Kur'an-ı Kerim okumayı öğreneceklerini söyledi.

- Bingöl'de üç dönem şeklinde

Bingöl'de de Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen yaz Kur'an kursları başladı.

İl Müftüsü Mecit Can, 3 dönem halinde gerçekleştirilecek kurslar için 13 Haziran'da başlayan ilk dönem kayıtlarının 26 Haziran'a kadar süreceğini söyledi.

Kent genelindeki bütün camilerde ve ihtiyaç halinde başka mekanlarda da kurs açılacağını dile getiren Can, şöyle dedi:

"Birkaç yıldır yaz Kur'an kurslarının ramazan ayına denk gelmesi ramazana farklı bir renk katıyor. Bu sene de biz bugün itibarıyla yaz Kur'an kurslarımızı başlattık. Yoğun bir şekilde katılım var. Geçen sene 657 imam, Kur'an kursu öğreticisi, müezzin ve fahri öğretici desteğiyle 14 bin öğrencimize hizmet verdik. Bu sene de bu rakamın daha yukarılara çıkması istikametinde beklentimiz var."

Bu yıl kurslarda "sevgi" temasının işleneceğini anımsatan Can, velilerden çocuklarını okula gönderdikleri gibi kursa da yollamalarını istedi.

Can, şunları kaydetti:

"Bütün halkımızı bu yaz Kur'an kurslarına katkı sunmaya davet ediyorum çünkü aileler ne kadar bize destek verirlerse, çocukları teşvik ederlerse bizim başarımız daha iyi noktalara gelecektir. Dolayısıyla bizim bütün gayretimiz çocuklarımızın yaz aylarını, tatil günlerini en iyi şekilde değerlendirme hedefimiz var. Okul ortamından yeni ayrılmış çocukları strese sevk edecek bir programla değil, eğlendirerek, bir takım sportif faaliyetleri de işin içine katarak, tamamen şefkatle yaklaşmak suretiyle sürdüreceğiz."

Selahattin Eyyubi Camisi imam hatibi Cahit Çakan da okulların tatil olmasıyla vatandaşların açılan kurslara yoğun ilgi gösterdiğini ve ilk hafta 550 öğrencinin kayıt yaptırdığını söyledi.

Çakan, öğrencileri en güzel şekilde misafir edeceklerini ve onlara Allah'ın kelamını öğretmeye çalışacaklarını ifade etti.

- Mardin'deki camiler şenlendi

Mardin'de yaz Kur'an kurslarının başlaması dolayısıyla Kuba ve Fuat Yağcı camilerinde tören düzenlendi.

Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Kuba Camisi'ndeki törende, kurslarla ilgili gerekli hazırlıkların tamamlandığını, kurslarda görev alacak personele hizmet içi eğitim semineri verildiğini vurguladı.

Coşkun, Suriyelilerin yanı sıra Nusaybin'deki terör saldırıları sebebiyle kent merkezine göç eden çocukların da kurs faaliyetlerinden faydalanacağı söyledi.

İslam dinindeki sevgi anlayışının öğrencilere kazandırılması için çeşitli etkinlikler düzenleneceğine dikkati çeken Coşkun, sınıfların yaş aralıklarına göre oluşturulacağını bildirdi.

- Kızıltepe merkezdeki kurslar

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde de yaz Kur'an kursları başladı. Kursların 238 camide, 40'a yakın Kur'an kursunda ve ihtiyaç duyulan bölgelerde verildiği öğrenildi. Kızıltepe Müftüsü Mahsum Taşçı, Yeni Cami'deki Kur'an kursunda öğrencileri ziyaret etti.  Taşçı, çocukların başarılı şekilde kursu tamamlayacaklarına inandığını kaydetti.

- Siirt'teki 832 yerde kurs açıldı.

Siirt'te başlayan ve 3 hafta sürecek eğitim, 632 cami ve 200 Kur'an kursunda verilecek.

İl Müftüsü Faruk Arvas, 26 Ağustos'a kadar sürecek kurslarda öğrencilerin sosyal etkinliklere katılımının da sağlanacağını söyledi.

Geçen yıl yaklaşık 10 bin öğrencinin başvurduğu kurslara bu yıl da yoğun katılım olacağını dile getiren Arvas, "Kur'an eğitiminin yanı sıra ibadet, ahlak, siyer bir evladımızın bilmesi gereken zaruri dini bilgileri de öğretilecek." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz