Görüş Bildir

Canlı hayvan pazarına istek

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurbanlıkların en iyisini almak isteyenlerin erken davranarak, Diyarbakır Canlı Hayvan Borsası'na gelmesi, burada hareketlilik yaşanmasına sebep oluyor.

Canlı hayvan pazarına istek

Hayvan satıcıları, kendilerine tahsis edilen alanlarda hayvanlarını satışa çıkararak, müşteri beklemeye başladılar.

Birçok alıcı, hayvan fiyatlarını yoklamak üzere sabahın erken saatlerinde pazara geliyor. Hayvan satıcıları ile kurbanlık almak isteyen vatandaşların, uzun pazarlıkların ardından anlaşabildikleri gözlendi.

Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların bulunduğu canlı hayvan borsasında 20 bin TL'ye kadar da kurbanlık satılması dikkat çekti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından canlı hayvan borsasının çarşamba günleri kapatılmasının kendilerini mağdur ettiğini belirten hayvan satıcıları, bu yasağın kaldırılmasını istediler.

CANLI HAYVAN PAZARI

Hayvan satıcılarından Mehmet Salık, "Hayvan satışları yok. Eskiden burada günde 10 kamyona hayvan yükleniyordu, şu anda günde bir kamyon yükleniyor. Sebebi ise buranın çarşamba günleri kapalı olmasıdır. Normalde Diyarbakır Hayvan Pazarı her gün açıktı, pazar günü tek kapalıydı. Şu anda haftada 2 gün kapalı. Bundan dolayı millet alışveriş yapamıyor. Dışarıdan hayvan çok geliyor. Hem et geliyor hem canlı hayvan geliyor, fiyatlar durgun. Biz istiyoruz ki bize destek versinler." dedi.

Yetkililerden, hayvan borsasının çarşamba günleri kapatılması uygulamasının iptal edilmesini talep eden Salık, şunları söyledi: "Yıllardan beri Diyarbakır Hayvan Pazarı her gün açıktı. Biz istiyoruz ki o şekilde devam etsin. Yine eskisi gibi pazar günü kapalı olsun. Yem fiyatlarının düşmesini de istiyoruz. Yem fiyatları ve saman fiyatları yüksek. Mal dışarıdan geldiği için fiyatlar bundan dolayı böyledir."

ÇARŞAMBA GÜNLERİ KAPALI

"Yetkililere sesleniyorum: Hayvan pazarımız çarşamba günü niçin kapalı tutulmuştur?" diye soran Maaruf İşlak, "Biz mağdur kalıyoruz. Özellikle Başbakana sesleniyorum: Bize bir çözüm bulsunlar. Çarşamba günü hayvan pazarı çalışsın, artı dışarıdan ithal et ve ithal hayvan istemiyoruz. Hiç kimse istemiyor. Bu şekilde devam ederse esnafın yarısı yarısını iflasa götürür. Ne yazık ki bütün aileler perişan oluyor, bu halkın suçu nedir? Ayrıca, bu saman satıcılarına bir 'Dur!' desinler. Milletin kazancı nedir ki? Samanın kilosu bir TL'dir. Türkiye'de neler oluyor, hangi devirde yaşıyoruz?" ifadelerini kullandı.

MAĞDUR EDİLİYORUZ TEPKİSİ

Birçok kişinin ekmek parasının Diyarbakır Canlı Hayvan Borsası'nda çıktığını söyleyen Recep Dallı da "Çarşamba günleri hayvan pazarı açılısın. 50 hayvanı olan bir kişi burada kalmak için bin TL para veriyor. 10 gün boyunca götürüp getirenler var. Onlar da 500 TL kazanıyor. Millet günahtır ve perişan olmuştur. Büyük sıkıntı çekiyoruz. Çocukların ekmeği, hepsi buradan çıkıyor. Köyden buraya gelenler 20 veya 50 TL için geliyorlar." şeklinde konuştu.

Hayvan satıcılarından Baki Yılmaz ise şu ifadeleri kullandı: "Hayvan pazarının esnafı olarak burada temel 2 sorunumuz var. Birinci sorunumuz, çarşamba gününün tatil edilmiş olmasıdır. Hiçbir gerekçe gösterilmeden, halkın onayı, halkın iradesi hiçe sayılıp özellikle çarşamba gününün kendi keyfi duygularıyla tatil edilmiş olmasıdır. İkincisi ise temizliğin olmamasıdır." (İLKHA)

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi