Çiftçi'nin Zorlu Mesaisi

Hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı Diyarbakır’da, çiftçiler büyük zorluklar yaşıyor. Öğlen saatlerinde tarla ve hayvanları ile ilgilenemeyen çiftçiler, çalışmak için sabah ve akşam saatlerini tercih ediyor.

Çiftçi'nin Zorlu Mesaisi

Termometrelerin 40 derecenin üzerine çıktığı, şehir merkezinin neredeyse boşaldığı Diyarbakır’da, çiftçiler de büyük zorluklar yaşıyor. Sıcaklık yüzünden tarlaları ile ilgilenemeyen çiftçiler, çalışmak için sabah ve akşam saatlerini tercih ediyor. Sıcaklığın çiftçilerin yanı sıra ekinleri de etkilediği belirtiliyor. Diyarbakır-Bismil yolu üzerinde hayvanlarını otlatan 18 yaşındaki Halim Şimşek, 4-5 yıldır çobanlık yaptığını belirterek, özellikle son bir aydır sıcaklıklar yüzünden zorlandıklarını ifade etti. Ekmek parası için çalışmaya mecbur olduklarını anlatan Şimşek, "Akşam eve gittiğimde gözlerim yanıyor ve bazen başım ağrıyor. Hayvanları da sıcaktan etkilenmemeleri için saat 14.00-15.00 gibi kaldırıyoruz" dedi.

"YAKLAŞIK 10 SAAT ÇALIŞIYORUZ"

35 yıldır çiftçilik yaptığını belirten Mehmet Aslan ise sıcakların hem kendilerine hem de ekinlerine zarar verdiğini anlattı. Bu sene ağırlıklı olarak mısır ekildiğini kaydeden Aslan, sıcak havanın mısıra iyi gelmediğini dile getirdi. Kendilerinin de sıcaktan ciddi şekilde etkilendiğini belirten Aslan, "Televizyonlarda uzmanlar güneşe çıkılmaması yönünde uyarılarda bulunuyorlar. Ancak mecbur çıkıyoruz. Sabah saat 05.00-06.00’da kalkıyoruz. Öğlen 11.00’de eve gidiyoruz. 15.00’da tekrar gelip, 19.00’a kadar çalışıyoruz. Bu da yaklaşık 10 saat yapıyor" diye konuştu.

"ÇİFTÇİ NE KURTARIRSA ONU EKİYOR"

İklim değişikliği yüzünden ekinlerin de değiştiğini anlatan Aslan, şunları kaydetti:

“Burası eskiden karpuz yeriydi. Dicle boyunda bayağı bir karpuz yetişiyordu. O büyük sergili karpuzlar, festivallere götürülen karpuzlar burada çıkıyordu. Artık Dicle havzası değişti barajlardan dolayı. Bu yüzden karpuz yetişmiyor. Millet de artık ne kurtarıyorsa ona yöneliyor. Bu sene mısır, eskiden pamuktu. Pamuktan çok canımız yandı. Destekler iyi değildi. Çiftçiyi kurtarmadı. Bu sene mısır ektik. Türkiye’de hayat kumardır. Çiftçilik iki misli kumardır. Çiftçilik o kadar belirsiz bir meslek. Ben bu sene mısır ektim kaç liraya satacağımı bilmiyorum. Karşılığını alabilecek miyim bilmiyorum. Gübre mazot çok pahalı. Mısırın pirimi 40 lira, dönüm başı mazotu 105 lira. Artık siz düşünün."

Kaynak: Diyarbakır Söz