Görüş Bildir

Çınar'da Yas Evi Polemiği!

Müftülüğün yaptığı Kur'an Kursu'nu HDP'li Belediye, "Taziye evi" gerekçesiyle yıkması tartışma yarattı. Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde 2016 yılında hizmete açılan cami ve Kur’an Kursu’nun duvarı belediye tarafından yıktırıldı. Belediye, yıkımını yaptığı yere taziye evi yapmak istediği öne sürüldü. HDP'li Çınar Belediyesinin uygulamasına tepki gösteren Çınar İlçe Müftülüğü, 'Mimari projede olmamasına rağmen Kur'an kursu yeri taziye yerine dönüştürüldü. Erkekler için yapılan taziye yerinin bir bölümüne duvar örülmek sureti ile bayanlara tahsis edilmek istenmiş ve maalesef Çınar Belediyesi tarafından gönderilen elemanlar tarafından yaptığımız duvarlar yıkılmış ve tamamen iyi niyetlerle yapmış olduğumuz bu girişimimiz engellenmiştir" açıklamasını yaptı.

Çınar'da Yas Evi Polemiği!

Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde 2016 yılında hizmete açılan cami ve Kur’an Kursu’nun duvarı belediye tarafından yıktırıldı. Belediye, yıkımını yaptığı yere taziye evi yapmak istediği öne sürüldü. Tepki çeken uygulamayla ilgili İlçe Müftülüğünden de açıklama geldi.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde belediye halkın tepkisini çeken bir yıkım gerçekleştirdi. HDP’li belediye, 2016 yılında inşaatı tamamlanarak hizmete giren Cumhuriyet Mahalesi’ndeki Cami ve Kur’an Kursu’nun duvarını yıktı. Belediye yıkımına kaar verdiği yeri taziye evine dönüştürmeyi planlıyor.

Belediyenin tutumu hem vatandaşları şaşkına çevirdi, hem de tepkilere neden oldu. Yaz döneminin başlamasıyla çocuklarını Kur’an Kursu’na göndermeyi planlayan vatandaşlar yıkım nedeniyle kullanılamaz hale gelen Kur’an Kursu için belediyeye tepki gösterdi. Belediyenin tutumunu dini ve ibadet yerlerine karşı tahammülsüzlük olarak değerlendiren vatandaşlar, devlet yetkililerini göreve çağırdı.

Belediye, Kur’an Kursu İstemiyor

Hayırseverler tarafından bağışlanan arsa üzerinde inşa edilen ve yine hayırseverlerin sağladığı maddi kaynaklarla tamamlanan cami ve Kur’an Kursu’nun projeye uygun olarak yapılmasına rağmen belediyenin Kur’an Kursu yerine kadınlara yönelik taziye evi yapmak için yıktırıldığı bildirildi.

Müflükten açıklama geldi

İlçede tepkilere neden olan uygulamayla ilgili İlçe Müftülüğünden açıklama geldi. Yapılan açıklamada, Hastaneler Camisi projesinde cami, erkekler için taziye yeri ve Kur'an kursunun bulunduğu bildirildi. İnşaat yapım işlerinin Çınar Cami ve Kur'an Kursunu Yaptırma ve Yaşatma Derneğinin öncülüğünde yapılmasının uygun olacağı konusunda anlaşmaya varıldığı kaydedilen açıklamada, derneğe ait olan arsanın cami inşaatı için yetersiz olduğu, bu nedenle belediye ye  başvurulduğu ve yeşil alanın bir bölümünün cami inşaatı için tahsis edildiği belirtildi. İnşaatın, en alt katı Kur'an kursu, orta katı erkekler için taziye yeri ve son katı cami olacak şekilde mutabık kalındığı belirtildi.

Belediye engellemiştir

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Çınar Belediyesinin yer tahsisi ve taziye yerinin teşrifatı dışında, bir kuruşluk herhangi bir yardım ve destekleri olmamıştır. Projede belirtilen ve Kur'an kursu olarak bilinen bölümün bir akşam oldu bitti ye getirilerek bayanlar için taziye yerine dönüştürüldüğü ve belediye tabelasının asıldığını duyduğumuzda, ilçe Müftülüğü olarak gerekli girişimlerde bulunuldu.

Mimari projede olmamasına rağmen Kur'an kursu yeri taziye yerine dönüştürüldü. Erkekler için yapılan taziye yerinin bir bölümüne duvar örülmek sureti ile bayanlara tahsis edilmek istenmiş ve maalesef Çınar Belediyesi tarafından gönderilen elemanlar tarafından yaptığımız duvarlar yıkılmış ve tamamen iyi niyetlerle yapmış olduğumuz bu girişimimiz engellenmiştir."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi