Görüş Bildir

‘Çocuklarla Kürtçe konuşun!’

Elçi'nin her hafta organize edilen "anma" etkinliğinde bu kez "Anadilde Eğitime" dikkat çekti..

‘Çocuklarla Kürtçe konuşun!’

DİYARBAKIR–Baro Başkanı Cihan Aydın, açılan soruşturmada herhangi bir ilerleme olmadığını söyledi. Aydın, Dünya Anadil Günü dolayısıyla tüm Kürt anne ve babaları çocuklarıyla Kürtçe konuşmaya da davet etti.                             

Diyarbakır’un Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 tarihinde işlenen Tahir Elçi cinayetinin faillerinin bulunması amacıyla Diyarbakır Barosu tarafından her hafta yapılan eylemin 164’üncüsü gerçekleştirildi. Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan eylemde konuşan Baro Başkanı Cihan Aydın, Dünya Anadil Günü dolyaısıula bu hafta Kürtçe konuştu. Aydın, Elçi cinayeti soruşturmasında herhangi bir ilerleme olmadığını paylaştı. 

Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü’nün hazırlayıp, soruşturma savcılığına sundukları rapora atıfta bulunan Aydın, raporun işaret ettiği muhtemel faillerin soruşturmaya dâhil edilmediğini aktardı.

‘ANADİL TEMEL BİR HAK!’

Devamında sözleri Şikoyê Hesen'e, bestesi ise Aram Tigran’a ait  olan "Zimanê Kurdî" şarkısının sözlerini dile getirip, Dünya Anadil Günü’ne değinen Baro Başkanı, anadilinin dünyanın bütün halkları için temel bir hak olduğunu ifade etti.

Aydın, çocukların dil, kültür, edebiyat, bilim ve diğer alanlarda başarısının anadilin kullanımına bağlı olduğunu da dile getirdi. Kürt çocuklarının dünya çocuklarına göre kendi dillerine yabancı ve uzak kalmak zorunda bırakıldığını söyeyen Aydın, Kürt çocuklarının kendi anadillerinden yoksun bırakıldığını kaydetti.

KÜRTÇE SÖZLÜK’TE SONA GELİNDİ

Anne ve babaların yanı sıra tüm Kürt kurum ve kuruluşlarına, iş insanlarına yaşamın genel dili haline gelmesi için bütün çalışmalarında Kürtçeyi kullanma çağrısında bulunan Aydın, Tahir Elçi’nin baro başkanlığı döneminde başlatılıp, Mezopotamya Vakfı’nın sürdürdüğü Kürtçe Hukuk Sözlüğü projesinde ise sona doğru gelindiğini aktardı.

Baro Başkanı Aydın, sözlerini yine “Ağaç kendi kökü üzerinde yeşerir, insan kendi diliyle yeşerir/yaşar” şeklindeki Kürt atasözüyle noktaladı. Yapılan konuşmanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi ile bu haftaki açıklama sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi