Dans ve müzik!

Dicle Üniversitesi “1. Uluslararası Müzik ve Dans Kongresi” startını aldı. 4 gün sürecek olan festival gibi etkinliği birçok kişi takip edebilecek.

Dans ve müzik!

Dicle Üniversitesi, Bulgaristan Plovdiv Müzik ve Dans Sanatları Akademisi ile Azerbaycan Bakü Müzik Akademisi ortaklığı ile düzenlenen “1. Uluslararası Müzik ve Dans Kongresi” açılışı yapıldı.

Dicle Üniversitesi kongre merkezinde gerçekleşen açılışa İl Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, Dicle Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, rektör yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, Ziya Gökalp Üniversitesi Gerçekleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Hikmet Hamzaoğulları, Devlet Konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Kürşat Gülbeyaz, fakülte dekanları, öğretim üyeleri, kongre katılımcıları ve öğrenciler katıldı.

İstiklal marşı ve saygı duruşu ile başlayan programda Dicle Üniversitesi Çok Sesli Korosu sahne aldı. Koro, Türk Halk Müziği eserlerini Türkiye’de ilk defa “Türk Müziği Çalgıları” ile akustik ortamda seslendirdi. “Girdim Yarin Bahçesine”, “Gül Bahçeleri” , “Hasret Düştü Gönlüme” adlı eserleri seslendiren ve büyük beğeni kazanan koro, 27-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında Yunanistan’da yapılacak “Uluslararası Koro Yarışması’nda” ülkemizi de temsil edecek.

Açılış konuşmalarının ilki Dicle Üniversitesi Devlet konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Kürşat Gülbeyaz tarafından yapıldı. Kongreye ev sahipliği yapmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını belirten Gülbeyaz, bir ilk olan Müzik ve Dans Kongresi hakkında bilgi verdi.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aktaş ise yaptığı konuşmada kongreyi çok önemsediğini ve Diyarbakır’ın atmosferinden çok etkilendiğini söyleyerek, çok verimli bir kongre olacağını vurguladı.

Gürbüz; “ Diyarbakır’ın Atmosferinden Ve Tarihi Mekanlarından Etkilendim”

Bir diğer kongre başkanı Prof. Dr. Turan Sağer de medeniyetlerin beşiği Diyarbakır’da kültürün ayrılmaz parçası olan müziği ve dansı konuşmanın sevindirici olduğunu söyledi. “Türkiye’nin hiçbir üniversitesinde bu kadar geniş, nezih ve muhteşem bir kongre merkezi göremezsiniz. Rektörümüzü kutluyorum” diyen Sağer, bilimsel ve akademik düzeye danstan, müzikten konuşmanın ehemmiyetli sonuçlar vereceğini vurguladı.

Kongre Başkanlarında Sağer, Kongre Merkezimizi Çok Beğendi

Dicle Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç da yaptığı konuşmada kültür ve aşkın şehri Diyarbakır’da alanında deneyimli bu kadar akademisyeni ağırlamanın mutluluğunu ifade ederek, herkesin şehirden hayran ayrılacağına inancının tam olduğunu söyledi.

Diyarbakır hakkında bilgiler veren ve kısa bir sunum yapan Saraç, Diyarbakır’ın yeterince tanıtılmamasından yakındı. Dicle Üniversitesi olarak Diyarbakır’ı layığınca tanıtmayı kendilerine görev benimseyen Saraç, 33 medeniyetin kalıntılarını surlarda görmenin mümkün olduğunu, surların UNESCO Kültür Mirası listesine girmeye aday olduğunu söyledi.

“Bu şehir hoşgörü şehri. Her dini her inancı içinde barındıran, camileri ve kiliseleri ile kardeşliği vurgulayan inanç kenti” diyen Saraç, Diyarbakır’da 540 sahabenin, Hz. Süleyman’ın kabrinin bulunduğunu, inanç turizminin yanı sıra kültür turizminin de beşiği olduğunu söyledi.

Saraç; “Dicle Üniversitesi Dolu Dolu bir Üniversite”                                

Saraç, Diyarbakır’ın gül ve ipek böceği yetiştiriciliğinde de önde olduğunu, sanatçı ve birçok şairin bu şehrin bağrından koptuğunu vurgulayarak, Dicle Üniversitesinin öğrenci potansiyelinden, kulüp faaliyetlerine, sanatsal çalışmalardan, bilimsel ve kültürel etkinliklere kadar dolu dolu bir üniversite olmanın mutluluğu içinde olduklarını ifade etti.

Vali Vekili Ahmet Dalkıran yaptığı açılış konuşmasında Peygamber, Nebiler, Sahabeler ve Krallar Kenti Diyarbakır’ın, eski ve köklü bir şehir olmasına vurgu yaparak, bu şehirde böyle etkinlikler yapmanın sevindirici olduğunu söyledi.

Dalkıran; “ Diyarbakır’da Tescilli 1200 Tarihi Mekan Var”

Dalkıran, kentin birçok kültürü içinde barındıran gerek tarihçi gerek edebiyatçı gerekse de sanatçı, birçok üstadı yetiştiren, medeniyetler şehri oluşundan bahsederek, bilgiler verdi. “Diyarbakır genelinde 1200 tescilli tarihi mekan var. Kardeşliği, barışı, hoşgörüyü barındıran, her türlü güzelliği içinde var eden bu şehri derinlemesine görmenizi tavsiye ederim” diyen Dalkıran, kongrede emeği geçenlere teşekkür etti.

Son olarak konuşan Azerbeycan Bakü Musiki Akademisi rektör yardımcısı Prof. Dr. Gülnaz Abdullazade, samimi üslubu ile Diyarbakır’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Daha öncede Diyarbakır’da bulunduğunu ama geçen yıllar ile daha gelişmiş bir kent gördüğünü söyleyen Abdullazade, her türlü kültürün bu topraklardan çıktığını söyledi. Kongrede olmaktan duyduğu mutluluğu da ifade eden Abdullazade, Azerbeycan Bakü Musiki Akademisi ve Dicle Üniversitesi ilişkilerinin pekişmesi temennisinde bulundu.

Katılımcılara Karpuz ve Sur Motifli Bakır Plaket Hediye Edildi

Açılış konuşmalarının ardından Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran ve Dicle Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç,  Prof. Dr. Gülnaz Abdullazade, Kongre Başkanları Prof. Dr. Gürbüz Aktaş ve Prof. Dr. Turan Sağer’e Diyarbakır’ı temsil eden karpuz ve sur motifli bakır plaket hediye etti. Kongrenin açılış programı hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu. Kongre öğleden sonraki 5 oturum ile devam etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz