Darbe mağduru, rapor için Yüksekova'dan İstanbul'a geldi

Darbe mağduru, rapor için Yüksekova'dan İstanbul'a geldi

Darbe mağduru, rapor için Yüksekova'dan İstanbul'a geldi
12 Eylül mağdurlarından Aydın Baykal, Kenan Evren ve arkadaşları hakkında suç duyurusunda bulundu. Adli Tıp raporu almak için önce Van’a giden Baykal, aldığı rapor kabul edilmeyince İstanbul’daki Adli Tıp Kurumu'nda muayene oldu.

12 Eylül darbe döneminde Hakkari’de öğretmenlik yapan ve Devrimci Demokrat Kültür Derneği’ne(DDKD) üye olduğu gerekçesiyle tutuklanan Aydın Baykal, 5 yıl Diyarbakır cezaevinde yattı. Cezaevi yıllarında akıl almaz işkenceler gören Baykal, çıktıktan sonra 5 yıl iş bulamadı. Geçtiğimiz yıl Kenan Evren ve arkadaşları hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunan Baykal, Adli Tıp Kurumundan rapor almak için savcılığın talimatıyla önce Van’a gitti. Van’dan aldığı rapor kabul edilmeyen Baykal, Hakkari Yüksekova’dan, İstanbul’da bulunan Adli Tıp Kurumuna geldi.

Yüksekova’dan bu karda bu kışta kalkıp rapor almak için İstanbul’a geldiğini söyleyen Aydın Baykal, yaşadıklarını şöyle anlattı; “1981 yılında köyde vekil öğretmenlik yaparken,erken askere gitmek için müracaatta bulunmuştum. Sömestr tatiliydi Yüksekova’ya geldim. Kahvede oturuyordum. Polisler geldi beni aldılar askerlik için müracaat etmişsin dediler. Beni karakola götürdüklerinde seni askerlik için değil dernek üyeliği için aldık dediler. 15 gün falan Yüksekova komando taburunda kaldık. Orada bir sürü dayak yedim. 10- 15 gün sonra bizi Diyarbakır 5 No'lu cezaevine götürdüler. Daha sonra Diyarbakır’da mahkemede tutuklandık cezaevine gittik. Cezaevine gidince işkenceler başladı. İlk girişte ben ve arkadaşlarımın dişlerini kırdılar. 1 hafta 10 gün doğru dürüst yemek bile yiyemedik. Onun haricinde arkadaşlarımızı foseptik çukuruna attılar. Çukurdaki suları bize yalattılar. Avukat görüşüne, hamama dayak korkusundan gidemiyorduk."dedi.

Cezaevinde kalorifer peteklerini açıp birkaç damla paslı suyu içebilmek için saatlerce beklediklerini söyleyen Baykal sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunların hepsi Kenan Evren döneminde, 12 Eylül döneminde olan şeyler. Zaten o dönemde gladyatör diye tanınan cezaevi müdürü Esat Oktay Yıldıran’dı. Şimdi dava açılıyor. Bende Kenan Evren ve arkadaşları ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundum. Ayrıca maddi tazminat davası açmış bulunmaktayım. Açtığım dava sonucu Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Yüksekova savcılığının isteğiyle işkence görüp görmediğime dair rapor almak için Yüksekova’dan bu karda bu kışta kalktım buraya geldim. Bakalım 31 yıl öncesinin işkencesi nasıl çıkacaksa bilmiyorum.”

Kaynak: Diyarbakır Söz