Define avcıları camiye dadandı

Define avcıları, Diyarbakır’ın tarihi camilerinden Behrampaşa Camii’inde define aramaya çalışınca caminin estetiğine önemli ölçüde zarar verdi.

Define avcıları camiye dadandı

Fırat AVCIL

DİYARBAKIR-1572 yılında ünlü Osmanlı mimarı Mimar Sinan tarafından yaptırılan Sur içindeki tarihi Behrampaşa Camii define avcılarının hışmına uğradı.

Edinilen Caminin görevlileri, yatsı namazından sonra iç ve avlu kapılarını kapattıktan sonra evlerine gitti. Caminin içinde gizlendiği tahmin edilen kişi ya da kişiler ise gece yarısından sonra çıkıp, kazma ve küreklerle avludaki bir metre genişliğindeki mermeri kaldırarak define aradı.

DEFİNE AVCILARI CAMİYE DADANDI

Daha sonra tarihi caminin kolon ve diğer bölmelerindeki taşları da söken define avcıları,tarihi dokuya önemli ölçüde zarar verdi.

Sabah namazına kadar sürdüğü sanılan kazının ardından hazine avcıları, sabah namazı için cami görevlilerinin dış kapıyı açmasının ardından fark ettirmeden dışarı çıkıp kaçtı.

ALLAH’TAN KORKMADINIZ MI?

Cami imamı Selahattin Yavuz,camiye zarar veren hırsızlara veryansın etti. ‘Allah’ın evine bu yapılır mı?.Burada define ve altın ne gezer?’ diyen Yavuz,son zamanlarda artan define avcıları ve hırsızlıklarla mücadele edemediklerini söyledi. Yavuz,”Gördüğünüz gibi taşları sökmüşler. Bazı bölmelerde büyük hasar var. Camimizin tarihi dokusunu bozmuşlar. Bunu yapan insanlar Allah’a nasıl hesap verecek?.İnsanların ibadet yaptığı yerlere hangi vicdan ve inançla zarar verilir?. Geçenlerde de mahallemizde bulunan ve hayırseverler tarafından yaptırılan yas evi soyuldu. Artık bunlara dur denilmeli. Toplum olarak bu tür insanlarla mücadele etmeli ve onları barındırmamalıyız. Biz tek başımıza mücadele edemiyoruz.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz