Demirbaş'a tahliye çıktı

Kırklar Dağı Konakları soruşturması kapsamında geçen Ağustos ayında tutuklanan Merkez Sur İlçesi eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, hastalığı nedeniyle tahliye edildi.

Demirbaş'a  tahliye çıktı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Karklar Dağı Konakları ile ilgili soruşturmada 8 Ağustos 2015 günü 'Terörün Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet' ve 'Yasadışı örgüt üyesi olmak' suçundan tutuklanan Sur eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, avukatlarının sağlık koşulları nedeniyle yaptığı başvuru üzerine tahliye oldu.

Demirbaş'ın kalıtımsal kan pıhtılaşması hastalığı nedeniyle cezaevinde kalamayacağına dair Adli Tıp Kurumu ve doktorlardan rapor alan avukatları, dün 1'inci Sulh Ceza Hakimliği'ne tahliye talebi ile başvuru yaptı. Talebi değerlendiren hakimlik sağlık raporlarını dikkate alarak tedavisinin dışarıda yapılmasını gerekçe gösterip Abdullah Demirbaş'ın tahliyesine karar verdi. Demirbaş'ın adli kontrol kararı ile tahliye edildiği ve tutuklu bulunduğu D tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nden serbest bırakıldığı öğrenildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Karklar Dağı Konakları ile ilgili soruşturmada 8 Ağustos 2015 günü 'Terörün Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet' ve 'Yasadışı örgüt üyesi olmak' suçundan tutuklanan Sur eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, avukatlarının sağlık koşulları nedeniyle yaptığı başvuru üzerine tahliye oldu. Demirbaş’ın kızı Berfin Ezgi Demirbaş, kalıtımsal kan pıhtılaşması rahatsızlığı sebebiyle ölüm riski bulunan babasının tutuksuz yargılanması için kampanya başlatmıştı.

KIRKLAR DAĞI SORUŞTURMASI

Alınan bilgiye göre, 8 Ağustos 2015 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Karklar Dağı Konakları ile ilgili yürüttüğü soruşturmada 8 Ağustos 2015 günü 'Terörün Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet' ve 'Yasadışı örgüt üyesi olmak' suçundan tutuklanan Sur eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, dün avukatların yaptığı tutuklama itiraz üzerine tahliye edildi.

HASTALIĞINDAN DOLAYI TAHLİYE

Demirtaş’ın hastalığından dolayı cezaevinde kalamayacağına dair Adli Tıp Kurumu ve sağlık kuruluşları tarafından raporları bulunuyor. Demirbaş’ın avukatları, ellerindeki raporlara kısa süre önce Adalet Bakanlığı'na başvurmuştu. Babası için kampanya başlatan Bergin Ezgi Demirtaş ise babasının hayati riski olduğunu, tutukluluğunun devam etmesinin yaşam hakkına yapılmış bir saldırı olduğunu belirtmişti. Demirtaş için başlatılan kampanyaya 5 binden fazla kişi imza atmıştı.

TUTUKSUZ YARGILANACAK

Tedavisine dışarıda devam edilecek Demirtaş’ta 2002 yılında hewrediter derin ven trombozutrombozu (kalıtımsal kan pıhtılaşması) hastalığı ortaya çıkmıştı. 'Derin ven trombozu' çoğu kez bacaktaki toplardamarlarda pıhtı oluşturuyor. Oluşan pıhtının bacak toplardamarlarını tıkanması sonucu bacakta şişlik, ağrı ve yürüyememe şikayeti oluşurken, pıhtının bulunduğu yerden kopup akciğere gitmesi ile akciğer embolisi olarak isimlendirilen nefes darlığı, öksürük ve göğüs ağrısı ile karakterize olan ve bazen ölümcül olabilen bir durum gelişebiliyor.

KIZI KAMPANYA BAŞLATMIŞTI

Demirbaş’ın kızı Berfin Ezgi Demirbaş, kalıtımsal kan pıhtılaşması rahatsızlığı sebebiyle ölüm riski bulunan babasının tutuksuz yargılanması için kampanya başlatmıştı.

Demirbaş, 2009 yılında yapılan KCK operasyonlarında tutuklanmıştı. Cezaevi koşullarından dolayı durumu kötüye giden Demirbaş, 55 gün hastanede tedavi görmüştü. Demirbaş, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin 05 Nisan 2010 tarihli hayati tehlikesi olduğunu belirten rapora binaen 14 Mayıs 2010 tarihinde serbest bırakılmıştı.

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, bölücü terör örgütüne para aktarılması başta olmak üzere çeşitli suçlar kapsamında 5 Ağustos'ta Diyarbakır merkezli İstanbul, Mersin, Ankara, Antalya ve Aydın'da eş zamanlı operasyon düzenlenmişti. Operasyonda, Dicle Nehri kıyısındaki Kırklar Dağı Yaşam Konutları'nda yolsuzluk ve usulsüzlük yaptıkları, örgüte para aktarılmasına yardımcı oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 28 şüpheliden, eski Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın da arasında bulunduğu 13 kişi tutuklanmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz