Görüş Bildir

Demokratik siyaset Şiddet aynı anda!

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, çatışmaların yaşandığı yerleşim birimindeki çalışmalara DBP'li belediyelerin dahil edilmemesiyle ilgili, "Keşke siyaset yapsalardı, keşke şiddet ve terör ile aralarına net bir mesafe koysalardı. Bunu yapmadıklarını görüyoruz. Şu veya bu sebeple vesayet altında bir siyaset yaptıklarını görüyoruz. Yapılması gereken şu; demokratik siyaset ile şiddet aynı anda olmaz" dedi.

Demokratik siyaset Şiddet aynı anda!

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır'da Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın toplantısında merkez Sur İlçesi'ndeki İçkale'de terör operasyonlarının sürdüğü yerleşim birimlerinde yaptıkları çalışmaları anlattı. Yılmaz, öncelikle terörden etkilenen yerleşim birimlerindeki vatandaşların acil ihtiyaçlarını gidermek ve iş ve yaşam ortamlarını olağan hale getirmek için çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Ankara'da konu ile ilgili 3 ayrı çalışma yürütülüyor. Biri fiziki zararların iyileştirilmesi, diğeri sosyal boyut, eğitim ve sağlık ile ilgili çalışmalar yapıyor. Sonuncusu ise, ekonomik ve istihdam ile ilgili konuları kapsayan çalışmalardır. Ankara ve yerelde masa başında iş yapmıyoruz, sahada çalışmaları yerinde inceliyoruz, sadaha çalışıyoruz. Terörle mücadeleyi halkın huzur ve güveni için yapıyoruz. Terörün olduğu yerde sosyal yaşam, ekonomi ve demokratik ortam büyük hasar görür" diye konuştu.

"TOKİ'NİN SUR İÇİNDE İŞİ YOK"

Sur İlçesi'nde yaptıklarını çalışmalarıda anlatan Yılmaz, yaptıkları bütün çalışmaların UNESCO evrensel kriterleri baz alınarak yaptıklarını ifade ederek, "Çünkü, Sur insanlığın mirasıdır. Yine 2012'de hazırlanan ve belediye meclisinden geçen Sur koruma amaçlı imar planına göre hareket edilecektir. 2012'de hazırlanan plan bizim işlerimizi kolaylaştırıyor. Acele kamulaştırma kararı aldık. Bu karar ile halkın kafası karıştırılmaya çalışılıyor. Acele kamulaştırma kararı fiili kamulaştırma anlamına gelmiyor. Bu bir yetkidir. İhtiyaç duyulması halinde kullanılacak bir yetkidir. Henüz kullanılmış bir yetki değildir. İhtiyaç duyulması halinde kullanılacak bir yetkidir. Yani karar alınan bütün yerlerin kamulaştırılacağı anlamına gelmiyor. Henüz alınmış bir kamulaştırma kararı yoktur. TOKİ kesinlikle Sur içinde yer almayacaktır. TOKİ Sur dışında konut ihtiyacının karşılanması çalışmalarını yürütecektir. TOKİ'nin Sur içinde işi olmayacaktır" dedi.

"TARİH VERMEK DOĞRU DEĞİL"

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Sur'daki vatandaşlara şimdiye kadar 16.7 milyon lira sosyal yardım, Sur esnafına ise 3 milyon 740 bin lira yardım yapıldığını belirterek, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın gıda paketleri yardımları olduğunu ifade etti. Sur'da kentsel dönüşüm yapılmayacağını söyleyen Yılmaz, "Kentsel yenileme ve iyileştirme bakımından Sur'a bakıyoruz. Kurşunlu Camii'nde restorasyon çalışması yapılacak. Yine hasar gören bazı kiliseleri ile ilgili birimler restorasyon çalışması yapacaklardır. Sur'da yasağın şu anda devam etmesinin sebebi güvenliktir. Halen arama tarama faaliyetleri sürüyor. İnsan odaklı bir güvenlik anlayışını benimsiyoruz. Bu nedenle tam güvenlik sağlandıktan sonra Sur'da yasak kalkacak. Şu anda arama tarama faaliyetlerinin yüzde 85'i bitti; yüzde 15'lik bir alan kaldı. Bunun için tarih vermeye doğru bulmuyorum" dedi.

HAFİF RAYLI SİSTEMLE İLGİLİ KIŞANAK'IN ÇAĞRISI

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın belediyenin Dünya Bankası'ndan sağladığı kredi ile yapmak istediği hafif raylı sistem projesi ile ilgili Kalkınma Bakanlığı'na yaptığı çağrının sorulması üzerine Bakan Yılmaz, "Belediyelerin iki türlü projeleri vardır. Biri kent bütçeleri ve kaynakları ile yaptıkları projeler. Bunun hiç bir şekilde Ankara ile bir ilgisi yoktur. Dışarıdan dövizli krediler kullandıkları projeler Ankara'ya gelir. Bunlar iki yönlü analiz edilir. Hem teknik hem finansal anlamda analizler yapılır. Bazı projeler yatırım programına girer, bazıları belli bir vade içinde değerlendirilir. Bu sadece Diyarbakır için değildir. Başka illerin teklifi de vardır. Genel finansal durumumuza göre genel yaklaşım çalışmalarımıza göre bu çalışmalar yapılır. Dış krediler ile ilgili belli bir değerlendirme süreci var o henüz bitmiş değil. Bittiği zaman gerekirse başka bir aşamada da programa alınır. Değerlendirme sürecinin sonunda verilecek bir karardır bu"dedi.

HDP'Lİ BELEDİYELERE VERYANSIN ETTİ

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, çatışmaların yaşandığı yerleşim birimindeki çalışmalara DBP'li belediyelerin dahil edilmemesi ile ilgili yapılan eleştiriler ile ilgili soru üzerine şöyle konuştu: "Belediyeler ile ilgili genel bir değerlendirme yapayım, belki HDP ile ilgili de bir değerlendirme yapayım. Burada maalesef yaşadığım terör olaylarında HDP'nin ve temsilcilerinin terör ile aralarına mesafe koyamadığını hepimiz görüyoruz. Bunu böyle farklı şekillerde ifade etmenin bir anlamı yoktur. Keşke siyaset yapsalardı, keşke şiddet ve terör ile aralarına net bir mesafe koysalardı. Bunu yapmadıklarını görüyoruz. Şu veya bu sebeple vesayet altında bir siyaset yaptıklarını görüyoruz. Yapılması gereken şu; demokratik siyaset ile şiddet aynı anda olmaz. Bunu herkesin anlaması lazım. Hem demokratik siyaset olsun, hem de terör şiddet olsun, ikisi aynı anda olsun dendiği zaman bu bir defa tutarsız bir yaklaşımdır, gerçekçi bir yaklaşım değildir, hiçbir şekilde böyle bir yaklaşıma dünyanın hiçbir demokratik ülkesinin hoş görmesi mümkün değildir. Demokratik siyaset şiddetin bittiği yerde başlar. Şiddetin başladığı yerde de biter. Demokratik siyaset demek şiddet olmadan farklı fikirlerin konuşulması, tartışılması, müzakere edilmesi demektir. İnsanların siyaset yapması demektir. Ama silah, kan, şiddet ve ölüm araya girdiği zaman orada zaten siyasete inkar ediyorsunuz. Şiddete mesafe koymayanlar alsında demokratik siyaseti de inkar etmiş oluyorlar. Siyasetin alanını kendileri daraltmış oluyorlar. Kendilerini inkar etmiş oluyorlar bir anlamda. Dolayısıyla başkalarına laf söylemektense dönüp kendi tavırlarına bakmaları bence çok daha anlamlı olur."

MALİ DESTEK PROGRAMLARI

Bakan Yılmaz, Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından bir otelde düzenlenen "2016 Yılı Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısı ve Protokol İmza Töreni"nde yaptığı konuşmada, son 10-15 yıl içerisinde birçok alanda olduğu gibi kalkınma alanında da Türkiye'nin yeni kavramlarla, yaklaşımlarla ve yeni kurumsal yapılanmalarla tanışma imkanı bulduğunu belirtti. Kalkınma anlayışımızın özünü insanın teşkil ettiğini, insan odaklı bir kalkınma anlayışlarının bulunduğunu anlatan Yılmaz, kalkınmada kapsayıcılık kavramını ön plana çıkardıklarını söyledi.

GAP PROJESİNİN TAMAMLANMASI

Bakan Yılmaz, GAP'ın Türkiye'nin son derece önemli ve milli bir projesi olduğunu, sadece bölgesel bir proje olarak anlaşılmaması gerektiğini, Türkiye'nin genel kalkınmasını da harekete geçiren, farklı bir seviyeye taşıyan bir proje olduğunu vurgulayarak, dünyanın en önemli bölgesel programlarından biri olduğunu, GAP'ı da hayata geçirdiklerini aktardı.

SİLVAN BARAJININ YAPILMASI

GAP Eylem Planı kapsamında hayata geçirilmesi amaçlanan, tarım arazilerini suyla buluşturacak olan Silvan Projesi'nin terör saldırılarıyla karşı karşı olduğuna dikkati çeken Bakan Yılmaz, "Burada da kritik projemiz, kritik eşik klasik GAP'ta, Silvan projemiz. Diyarbakır'ı yakından ilgilendiren Silvan Barajı, Atatürk Barajı'ndan sonra GAP'ın en büyük sulama projesi. Bu projeyi de hayata geçirdiğimizde Diyarbakır yöremizin ekonomisi çok köklü şekilde değişecek. Çiftçinin geliri artacak, yoksulla çok köklü şekilde mücadele yapılmış, istihdam artmış olacak, sanayilerimiz gelişecek, ticaret hacmimiz doğal olarak artacak, hizmet sektörleriyle birlikte bu yöremizin ekonomisini dönüştüren çok önemli bir proje" değerlendirmesini yaptı.

Silvan Projesi'nin bazı terör saldırılarıyla karşı karşıya olduğunu, bu projeye saldıranların aslında Diyarbakır'ın, gençlerin çiftçilerin ve yoksulların geleceğine saldırdığını vurgulayan Yılmaz, buna karşı Diyarbakır'ın bu projeyi sahiplenmesi ve bunu en hızlı şekilde hayata geçirmesinin çok önemli olduğuna işaret etti.

"AK PARTİ BÜYÜK HAREKETTİR"

Başbakan Ahmet Davutğlu'nun görevi bırakması ve Ak Parti'nin kongreye gitmesi ile ilgili bir soru üzerine Yılmaz, "Bugünlerde Ankara'da değilim. Bende sizler gibi medyadan takip ediyordum. Başbakanımız bugün MYK'den sonra detaylı bir açıklama yapacaktır. Şimdi onun adına bir değerlendirme yapmış olmayayım. Sadece şunu söyleyeyim. Ak Parti büyük bir harekettir, değerleri olan, geleneği olan bir harekettir. Kendi meselelerini bu değerler ışığında bu hareketin büyüklüğüne yakışır şekilde yönetmeyi başarmış bir partidir. Bundan sonra da aynı şekilde devam edecektir" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi