Görüş Bildir

Dicle Nehri'nin güzel kuşları; Halkalı küçük cılıbıt

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren Diyarbakır'daki Hevsel Bahçeleri'nde ve Dicle Nehri kıyısında yaşayan halkalı küçük cılıbıt, Türkiye'de yaygın olarak yaşayan kuş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Dicle Nehri'nin güzel kuşları; Halkalı küçük cılıbıt

Dicle Nehri kıyısındaki kumluk ve çalılıklarda üreyen halkalı küçük cılıbıt kuşları genellikle ilkbahar mevsiminde kuluçkaya yatıyor. Dicle Vadisi'nin en sevimli kuşları arasında yer edinen bu kuşlar nehrin hemen hemen bütün adaları ve kıyıdaki kumluk ve çakıllıklarda sık görülebiliyor. Bu sevimli kuşlar aynı zamanda Türkiye'deki en yaygın kuşlardan biri olarak biliniyor. Halkalı küçük cılıbıt, ince, uzun kanatlı ve zarif olarak nitelendiriliyor. Maske ve göğüs kuşağı siyah, göz halkası sarı renkte, kaşı ince ve beyaz oluyor. Bu kuşların kaşı iki yandan gelerek tepesinde birleşir, gagası ise siyah, bacakları soluk sarı renkte. Kumlu ve çakıllı su kaynakları kıyıları ile akarsularda görülüyor.

Dicle Nehri boyunca sık rastlanan halkalı cılıbıt kuşları, Türkiye dışında Cebelitarık Boğazı'nın her iki kıyısında, Fransa ve İspanya'da sık rastlanan bir kuş türü. Halkalı cılıbıt kuşları, böcekler, tırtıl ve solucanlar ile küçük sürüngenleri yiyerek besleniyor. Tırtıl, böcek, solucan ve küçük sürüngenler açısından zengin olan Dicle Nehri kıyısı ve Hevsel Bahçeleri de bu kuşların mutfağını oluşturuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi