Görüş Bildir

Diyarbakır'dan infaz düzenlemesine itiraz: Eşitlik istiyoruz

İnfaz düzenlemesindeki eşitsizliğe dikkat çeken Diyarbakır'daki STÖ'ler, “Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan eşitlik ilkesi gereğince infaz yasasında bir ayrıma gidilmeden eşitlik sağlamasını istiyoruz” dedi.

Diyarbakır'dan infaz düzenlemesine itiraz: Eşitlik istiyoruz

DİYARBAKIR - İnfaz düzenlemesindeki eşitsizliğe dikkat çeken Diyarbakır’daki STÖ’ler, “Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan eşitlik ilkesi gereğince infaz yasasında bir ayrıma gidilmeden eşitlik sağlamasını istiyoruz” dedi.

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Diyarbakır Barosu, DİSK Bölge Temsilciliği, Diş Hekimleri Odası, Hak İnsiyatifi Temsilciliği, Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) Şubesi, Tabip Odası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Temsilciliği, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi,Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edilen 70 maddelik “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Koronavirüsün geldiği aşamaya atıfta bulunan açıklamada, “Mevcut veriler ışığında cezaevlerine bakıldığında, yaklaşık 300 bin tutuklu/hükümlü bulunduğu, tutuklu ve hükümlülerin sağlıklı beslenme, hijyen gibi temel ihtiyaçlardan bile yoksun olduğu, bir hekime ulaşmalarının bazen ayları bulduğu bilinmektedir. Cezaevleri yapısı gereği güneşi görememektedir. Havalandırma ve toplu olarak kullanılan alanlar yetersiz, kişisel alan bölümleri (koğuşlar) ise son derece kalabalık ve kapalı yerlerdir. Yeterli ve dengeli beslenememe nedeniyle tutuklu ve hükümlülerin bağışıklık sistemi de son derece zayıftır” denildi.

GAZETECİ, MİLLETVEKİLİ, BELEDİYE EŞBAŞKANI...

Bu salgının görüldüğü birçok ülkede hükümetlerin cezaevlerinde ayırım yapmaksızın tahliyelere gidildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “terör” suçlusu olarak kategorize edilen bu kişilerin gazeteci, akademisyen, milletvekili, belediye eşbaşkanı, hukukçu, sendikacı, öğrenci kısacası fikirlerinden dolayı hapsedilen muhalif kişilerden oluştuğuna dikkat çekildi.

BÜYÜK BİR TRAJEDİYE YOL AÇAR

Cezaevlerinde ortaya çıkacak bir salgının büyük bir trajediye yol açacağı uyarısının yapıldığı açıklamada, “Bizler aşağıda imzası bulunanlar; başta hasta, çocuk ve kadın tutuklu/hükümlülerin derhal tahliye edilmesini, kanun önünde eşitlik ilkesi gereğince infaz yasasında eşitlik sağlanarak diğer tutuklu hükümlülerin de mevcut düzenlemenin kapsamına alınmasını talep ediyoruz. Henüz resmen teyit edilmese de cezaevlerinde virüsün pozitif çıktığı yönünde bazı haberler yer almaktadır. Bu durum ürkütücüdür. Bu söylentiler sayıları 300 bini bulan tutuklu ve hükümlü ailelerini ve yakınlarını da ciddi şekilde endişelendirmektedir. Cezaevlerinde bulunan 300 bin yurttaşın can güvenliğinin devletin sorumluluğunda olduğunu hatırlatır; Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan eşitlik ilkesi gereğince infaz yasasında bir ayrıma gidilmeden, kanun önünde eşitlik=infazda eşitlik sağlamasını istiyor ve talep ediyoruz” ifadelerini kullanıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi